Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο! Συνδημότη, Πάρε θέση


  Φτάνει πια!  Δεν πάει άλλο! Συνδημότη, Πάρε θέση

                                      
                                Λαέρτης ο Πύλιος

                                                                                   
                                                                              
                                                                         «μέτεστι δε κατά μεν τους νόμους… πάσι το ίσον [1]
                                                                             
                                                                                ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ  ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ

                      

Περίληψη : Η σύγχρονη ελληνική πολιτεία, βρίσκεται στο πέρασμα της οικονομικής καταστροφικής πορείας μεταξύ  της «Σκύλας και της Χάρυβδης»,  οι δε πολίτες της χώρας, απογοητευμένοι, ανέτοιμοι και αμήχανοι βιώνουν μια πρωτόγνωρη αρνητική εμπειρία ζωής. H κρίση, εκδηλώνεται ως λανθάνουσα χρεωκοπία και για να την αντιμετωπίσουν, επιβάλλουν δραστικά μέτρα μακροοικονομικής πολιτικής λιτότητας, τα οποία όμως αγνοούν τις ουσιαστικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινοτήτων, ενδεχομένως και την ουσία του προβλήματος. Παράλληλα με την οπτική αυτή, στέκεται μια εναλλακτική θεώρηση που βλέπει την οικονομική κρίση, ως ευκαιρία ενίσχυσης της σημασίας των τοπικών κοινοτήτων στη διατήρηση της ποικιλότητας, για την αντοχή του ευρύτερου συστήματος σε εξωτερικά «σοκ» αλλά και ως παράγοντα ενεργοποίησης του δημιουργικού δυναμικού των τοπικών κοινωνιών για τη χάραξη εναλλακτικών διαδρομών και την παραγωγή καινοτομιών[2]. Σήμερα, περισσότερο από πριν χρειάζονται επενδύσεις, για να βγούμε από το φαύλο κύκλο της απαισιοδοξίας και της καταστροφής, συνοδευόμενες από διεργασίες προκειμένου να χτιστούν δημοτικές διαχειριστικές ικανότητες, αλλά και σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της δημοτικής αρχής και των δημοτών. Άλλη μια σημαντική διεργασία, είναι να διοχετεύσουμε την ενέργεια της σκέψης και της δράσης μας σε θετικά παραδείγματα. Συγκεκριμένα, στο άρθρο εξετάζονται: αφενός, οι παράγοντες που συνέβαλαν στο μετασχηματισμό της Ανάβρας Μαγνησίας, σε πρότυπο πράσινης-ορεινής ανάπτυξης και αφετέρου, οι παράγοντες ανάδυσης της καινοτόμου πρωτοβουλίες στο Δήμο Γαύδου από τους αιρετούς άρχοντες για όλες τις δουλειές, που θέτουν τις προϋποθέσεις  για αναπτυξιακές προοπτικές μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομικής κρίσης και της πρόσφατης διοικητικής μεταρρύθμισης [3]. Τα δυο παραδείγματα φανερώνουν την μεταμορφική αλλαγή των τοπικών κοινωνιών που χαράχτηκαν με εναλλακτικές διαδρομές και παραγωγικές καινοτομίες, μακριά από τα κομματικά μαντριά, τους οσφυοκάμπτες  και τους μακροχέρηδες.

Λέξεις–Κλειδιά: Καινοτομία, Κρίση, Μεταμορφωτική Αλλαγή, διοικητική μεταρρύθμιση, τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, αλτρουισμός, εθελοντισμός, προσφορά, κομματισμός, ναρκισσισμός, ίδιον όφελος, δημότη πάρε θέση,

1. Εισαγωγή : Η πρόκληση από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση γενικότερα, είναι να διευκολύνει τις τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και τουλάχιστον να μην τις εμποδίζει, με πλήθος διοικητικών διαδικασιών που επιβαρύνουν το σύστημα, σε χρόνο και χρήμα. Η επιβολή σταθερών κανόνων και μηχανισμών, αδυνατούν να ελέγξουν τις χαοτικές δυνάμεις μιας πολύπλοκης πραγματικότητας.  Θεωρώντας πλέον δεδομένη την αδυναμία ενεργοποίησης των αναπτυξιακών δυναμικών εκ των άνω, ένας νέος ρόλος αναδύεται για τις τοπικές κοινωνίες να κινητοποιήσουν τις εσωτερικές τους δυνάμεις, μετασχηματίζοντας τις αδυναμίες τους σε ευκαιρίες και αξιοποιώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα και κρίσιμες σχέσεις.
Πράγματι, μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση, οι αιρετοί δήμαρχοι, μη κομματικοί, αντέδρασαν με αλτρουιστική θέληση και δημοτική εθελοντική προσφορά, με μεράκι, γνώση και εργασία, καινοτομώντας για να  βοηθήσουν  το  δήμο τους  να αποκτήσει την πραγματική ευημερία, αλλά ταυτόχρονα κατόρθωσαν να  διατηρήσουν την ποικιλότητα και την αντοχή του ευρύτερου δημοτικού συστήματος  σε εξωτερικά οικονομικά «σοκ», φόβους και εκβιασμούς. Συγκεκριμένα, αφενός ο αιρετός δήμαρχος της Ανάβρας Μαγνησίας μη κομματικός, καινοτομώντας μετασχημάτισε την κοινότητα, σε πρότυπο πράσινης-ορεινής ανάπτυξης,  όπου οι 700 κάτοικοι απολαμβάνουν καθαρά εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.[4] Και αφετέρου, οι παράγοντες ανάδυσης των καινοτόμων πρωτοβουλιών από τους αιρετούς μη κομματικούς άρχοντες στο Δήμο Γαύδου,[5] που θέτουν τις προϋποθέσεις  για ανάπτυξη μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομικής κρίσης και της πρόσφατης διοικητικής μεταρρύθμισης.
2. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στο μετασχηματισμό της Ανάβρας Μαγνησίας. Αναφορικά με την κοινότητα της Ανάβρας Μαγνησίας ένα “γαλατικό ” χωριό που αντιστέκεται στη μιζέρια και τα ήθη των καιρών, βρίσκεται στο νομού Μαγνησίας, κτισμένο στις δυτικές πλαγιές της Όθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη κωμόπολη (τον Αλμυρό),  Οι παράγοντες που συνέβαλαν στη μεταμορφωτική αλλαγή  και στη  μάχη ενάντια στη  μιζέρια, είναι:
- O Δημήτρης Τσουκαλάς ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του, με τις γνώσεις του και τις  καινοτόμες παραγωγικές ιδέες του. 
-H σύζυγο του καθηγήτρια του ΕΜΠ, σύμβουλος του, που δούλεψε και δουλεύει άμισθη
-Oι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους κατοίκους
-Oι δημοκρατικές συνελεύσεις για να παρθούν συλλογικά  οι αποφάσεις.
Η κατάσταση που συνάντησε ο Δημήτρης Τσουκαλάς ήταν απελπιστική. Τα γελάδια, οι χοίροι και τα πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό. Στους χωματόδρομους. Δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος. Το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη, το καλοκαίρι η σκόνη σε έπνιγε. Προτεραιότητά ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων, για να μπει τέλος στην αναρχία που επικρατούσε. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, οι κτηνοτρόφοι σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους μήνες, τα  βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Η ανάπτυξή αυτής της απομακρυσμένης κοινότητας, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ελληνική επαρχία, οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, «Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας : «…ίσως εγώ είμαι ο πιο φτωχός του χωριού, αφού το μόνο μου έσοδο είναι η σύνταξη που παίρνω από τη ΔΕΗ κυμαίνεται στα 2.500 ευρώ, όπου έφυγα με το βαθμό του επιθεωρητή». [6]  Προσθέτει «Το μυστικό της επιτυχίας είναι να αγαπάς τον τόπο σου, να δουλεύεις σκληρά και να εκμεταλλεύεσαι κάθε ευκαιρία που δίνουν τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά προγράμματα». Εδώ ο κόσμος δεν φεύγει προς τα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει στο χωριό του. Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.
Οι υποδομές του υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, Το μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο παρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.
Η κοινωνική μέριμνα κατέχει πρώτιστη θέση: νηπιαγωγείο και δημοτικό του «κουτιού», αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο), δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!
Το πλέον μεγαλόπνοο σχέδιο, αυτή την περίοδο, είναι η επικείμενη εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης. Με προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ (από ευρωπαϊκά κονδύλια) και με μελέτη από το ΤΕΙ Κοζάνης, η Περιφέρεια έχει πει ήδη το «ναι». Ένας κεντρικός λέβητας θα τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του χωριού και από εκεί θα διοχετεύονται υπόγειοι αγωγοί από τους δρόμους της Ανάβρας με καυτό νερό. Το κάθε σπίτι θα συνδέεται με το σύστημα και θα έχει ολόκληρο το χειμώνα ζεστό νερό και θέρμανση, με μια ελάχιστη επιβάρυνση. Θα λειτουργεί με την καύση βιομάζας (κοπριές των ζώων, ξερά φύλλα, άχυρο κ.ά))[7 ] και τώρα ο πρόεδρος του κοινοτικού διαμερίσματος Δημήτρης Τσουκαλάς, καλεί τους κατοίκους να δημιουργήσουν "τυποποιητήρια" για τα προϊόντα τους, ώστε να ολοκληρωθεί το φάσμα της βιολογικής παραγωγής.
Για την εκπλήρωση των στόχων ο πρόεδρος της κοινότητας μαζί με την σύζυγο του καθηγήτρια του ΕΜΠ, που εργάζεται δίπλα του  ως σύμβουλος,  ΑΜΙΣΘΗ, προβαίνει σε πολλές και διάφορες δραστηριότητες όπως:
 -Την συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα (εθνικά και ευρωπαϊκά) προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος
-Τη συνεργασία και συμμετοχή με άλλους φορείς (Ο.Τ.Α., Περιφέρεια, Υπουργεία κ.α.) σε μελέτες, έρευνες και προγράμματα με τους παραπάνω σκοπούς
-Τη συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού, καθώς και με περιβαλλοντικές οργανώσεις
-Την υποστήριξη των Ο.Τ.Α., των επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α., των συνεταιρισμών και άλλων φυσικών ή νομικών προσώπων και την ενθάρρυνση τοπικών πρωτοβουλιών σε θέματα σχετικά με τους σκοπούς της κοινότητας
-Την υποστήριξη και προώθηση πρωτοβουλιών σε θέματα πράσινης ανάπτυξης (αγροτουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, κ.α.)
-Την ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού, καθώς και την εκπαίδευση–επιμόρφωση των κατοίκων , σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού.
-Τη διοργάνωση και διεξαγωγή συνεδρίων, σεμιναρίων, συμποσίων, ξεναγήσεων, εκδρομών, κύκλων μαθημάτων, δημοσίων συγκεντρώσεων και εκθέσεων που στόχο έχουν την προώθηση των σκοπών της κοινότηας
-Την παραγωγή υλικού σχετικού με όλα τα παραπάνω (έκδοση εντύπων, προβολή στο διαδίκτυο, CD ROM, , τράπεζες δεδομένων κ.α. ).
3. Οι παράγοντες ανάδυσης της καινοτόμου πρωτοβουλίες στο Δήμο Γαύδου: Αναφορικά με το ακριτικό μας  νησί, στο  δήμο Γαύδου, οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται επί το πλείστον με την κτηνοτροφία, μελισσουργία, αμπελουργία, αλιεία και τους καλοκαιρινούς μήνες με τον τουρισμό. Οι παράγοντες ανάδυσης των καινοτόμων πρωτοβουλιών στο Δήμο Γαύδου προέρχεται  από τους αιρετούς μη κομματικούς άρχοντες, που θέτουν, με την της συνεισφορά τους και την αγάπη τους για τον τόπο, τις προϋποθέσεις  για ανάπτυξη,  μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομικής κρίσης και της πρόσφατης διοικητικής μεταρρύθμισης.
 Ο κύριος παράγοντας είναι ο αιρετός άρχοντας για όλες τις δουλειές!  Ένας δήμαρχος που τους θερινούς μήνες βρίσκεται επί δέκα ώρες την ημέρα στο τιμόνι του μοναδικού λεωφορείου του νησιού, προκειμένου να μεταφέρει τους επισκέπτες και το χειμώνα κάνει κάπου-κάπου και τον οδηγό απορριμματοφόρου! Ένας άλλος παράγοντας είναι ο αντιδήμαρχος που εργάζεται ως εργάτης στα έργα συντήρησης του οδικού δικτύου του νησιού και όχι μόνο!  Ακόμη ένας άλλος παράγοντας είναι η  πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, που εκτελεί και χρέη γραμματέα του δήμου!  Και τέλος ο μεγαλύτερος παράγοντας το  δημοτικό συμβούλιο που μαζί με τους κατοίκους, αναλαμβάνει χρέη εργάτη καθαριότητας προκειμένου να μη γεμίσει σκουπίδια το νησί!
Αυτή είναι εικόνα του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Γαύδου που έχει μόλις έναν υπάλληλο (απασχολείται στο ΚΕΠ) και λειτουργεί λόγω της καλής θέλησης των αιρετών του νησιού : «Εμείς  αγαπάμε τον τόπο μας και κάνουμε ότι μπορούμε», λέει ο δήμαρχος του νησιού Στρατής Λαμπάκης, που για καλή τύχη του νησιού έχει επαγγελματικό δίπλωμα αυτοκινήτου. «Περιμέναμε έναν οδηγό για το λεωφορείο αλλά τα ΚΤΕΛ δεν μας τον έστειλαν. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τους επισκέπτες  - έρχονται 60 με 80 άτομα την ημέρα- χωρίς μεταφορικό μέσο και έτσι ανέλαβα καθήκοντα οδηγού», προσθέτει.
Και οδηγός απορριμματοφόρου... Ποιο είναι το ωράριο του: «Εννέα με δώδεκα το πρωί είμαι στο δήμο. Και δώδεκα με δέκα στο λεωφορείο», λέει ο ίδιος. «Αν είναι κάτι επείγον βρίσκω κάποιο κενό προκειμένου να πάω στο δήμο για να λύσω το πρόβλημα», προσθέτει. Μάλιστα, όπως λέει, καθώς και ο οδηγός του απορριμματοφόρου είναι με σύμβαση δύο μηνών πριν μέχρι τον Ιούνιο εκτελούσε συχνά πυκνά και χρέη οδηγού απορριμματοφόρου, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί να το κάνει ξανά σε περίπτωση που είτε δεν ανανεωθεί η σύμβαση είτε δεν γίνει νέα πρόσληψη. Άλλωστε, όπως τονίζει, «παρότι δεν μας μείωσαν τα κονδύλια δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις με αποτέλεσμα ο δήμος να μην μπορεί να λειτουργήσει».
Είναι χαρακτηριστικό ότι την καθαριότητα του νησιού έχουν αναλάβει τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου μαζί με τους κατοίκους.
Την ίδια... τύχη με το δήμαρχο έχει και ο αντιδήμαρχος του νησιού Μαθιός Τζανιδάκης, ο οποίος στην ουσία εκτελεί χρέη εργάτη στα έργα συντήρησης του οδικού δικτύου του νησιού και όχι μόνο.  Αλλά και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ελένη Δαμοράκη, ελλείψει υπαλλήλου, έχει αναλάβει τη γραμματειακή υποστήριξη του δήμου: «Το κάνω εθελοντικά προκειμένου να λειτουργεί στοιχειωδώς ο δήμος. Διαφορετικά θα έπρεπε να είχαμε κλείσει», λέει χαρακτηριστικά [8]
4. Σχόλια:  Η ανάπτυξή και η συμπεριφορά των αιρετών δημοτικών αρχόντων αυτών των  απομακρυσμένων κοινοτήτων, δίδουν μαθήματα χρηστής διακυβέρνησης προς άπαντα τα δημοκομματόσκυλα, αλλά και σε κάθε κομματόσκυλο που θέλει να ασχοληθεί με το δήμο. Οι δήμαρχοι, του ορεινού χωριού της Ανάβρας Μαγνησίας, και της ακριτικής Γαύδου, αποδεικνύουν στη Πράξη  ότι οι Έλληνες που καινοτομούν και πηγαίνουν  κόντρα στους αναρριχητές των κομματικών μαντριών, στη διαφθορά, στην μιζέρια, δημιουργούν την ευημερία στο τόπο τους  και θωρακίζουν τους πολίτες τους από το εξωτερικό οικονομικό «σοκ» και από οποιουσδήποτε εκβιασμούς και φόβους.
Τουναντίον στο  δήμο Πύλου Νέστορας, συγκρίνεται, αγαπητοί συνδημότες, τους  νέους  φερέλπιδες διορισμένους  δήμο-πολιτικάντηδες, τους υπηρέτες της  κυβίστησης με διπλή πιρουέτα, πολλαπλασίως καπάτσους και πλέον νάρκισσους και πιο αλαζόνες και αναιδείς, με τους αιρετούς της κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας, του δήμου Γαύδου και θα συμπεράνετε χωρίς κανένα ιδεασμό, ότι ετούτα τα οξύνοα δημοτικά κοπίδια, δεν έχουν προσφέρει ουσιαστικά τίποτα στο δήμο και στους δημότες, το μόνο που έκαναν ήταν να  εφαρμόσουν, όλες τις καλπουζανιές και όλα τα κόλπα της κάλπικης δημοτικής διαχείρισης της εξουσίας, προς ίδια ναρκισσιστική προβολή και προσωπικό συμφέρον.
Πράγματι, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε λογική  και η συμμετοχή στα δρώμενα του δήμου Πύλου –Νέστορα έχει μετατραπεί από εθελοντική προσφορά σε εξασφάλιση μιας άκαρπης αργομισθίας. Εδώ έχουμε άλλους…υψηλόμισθους εθελοντές! Σχεδόν 80000€ το μήνα για να πληρώνονται ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι,  ο πρόεδρος το ΔΣ, ο πρόεδρος της ΔΕ, οι πρόεδροι των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας, οι πρόεδροι των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων, οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων του δήμου Πύλου –Νέστορος, οι ειδικοί σύμβουλοι του δημάρχου και τώρα θα πληρώνεται και ο τελευταίος των πενητοδημοκομματικών, ο καινούργιος  πρόεδρος του  λιμενικού ταμείου [9].  Αυτοί λοιπόν που εισπράττουν μισθούς που δεν θα τους έβλεπαν φυσικά ποτέ από την δουλειά τους (όσοι έχουν), έχουν το θράσος να  παρουσιάζονται ως έμπειροι φιλελεύθεροι «γκουρού», που διαλαλούν σε όλους τους χώρους ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την ευημερία στο δήμο [10], ώστε να δημιουργηθούν οι δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν τις καινούργιες επιχειρήσεις, για να παταχθεί η ανεργία που μαστίζει τους νέους στο δήμο. Τα αποτελέσματα φανερώνουν ότι στη πράξη οι σύγχρονοι κομματικοί «μαγκουροφόροι» αδιαφορούν εγκληματικά και σκόπιμα,  όπως είχα γράψει όταν έκανα κριτική  για το «τεχνικό πρόγραμμα» και για το προϋπολογισμό του δήμου [11]. 
Επομένως ο αιρετός δήμαρχος μη κομματικός της Ανάβρας Μαγνησίας και οι μη κομματικοί άρχοντες του Δήμου Γαύδου, παραδίδουν μαθήματα δημοκρατικής διακυβέρνησης.  Τέτοιους αυτοδιοικητικούς χρειαζόμαστε και στο δήμο Πύλου –Νέστορα, που με το όραμα τους, τις γνώσεις τους, με την εθελοντική τους δουλειά  και  την αγάπη τους  για το τόπο, μακριά από κομματικά γραφεία, με καινοτομικά παραγωγικά προγράμματα δημιούργησαν την μεταμορφωτική αλλαγή στο τόπο τους.   
5. Επίλογος Και συ δημότη βασανισμένε, πάντοτε ευκολόπιστε και πάντα προδομένε, θα τα ανέχεσαι όλα αυτά; Να σε ταπεινώνουν; Να σε λοιδορούν οι χρυσοκάνθαροι, οι λιμασμένοι για χρήμα, για ναρκισσιστική προβολή και για εξουσία; Να σε περιφρονούν και να σε θεωρούν μια ψήφο μέσα στην κάλπη; Με αντάλλαγμα ανεκπλήρωτες, προεκλογικές, υποσχέσεις;  Φτάνει πια!  ως πότε θα συνεχίζουμε να πληρώνουμε  τα  κομματικά παράσιτα και  τους σεβάσμιους απατεώνες…Δεν πάει άλλο! Απαίτησε από τον δήμαρχο, να σταματήσει την προσωπική του προβολή, την οποία πραγματοποιεί εις βάρος του δήμου, με το γκλάμουρ, τα ναρκισσιστικά αρώματα, τις τσάρκες, τα σκύλοζεμπέκικα. Απαίτησε ο δήμαρχος να ξεφορτωθεί τους λεγόμενους ημετέρους κομματικούς «συμβουλάτορες» και να καλέσει αφενός τους επιστήμονες που κατάγονται από τον δήμο και  που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα τις υπηρεσίες τους, για το καλό του τόπου, ακλουθώντας τις εμπειρίες του προέδρου της δημοτικής κοινότητας  Ανάβρας Μαγνησίας και αφετέρου απαίτησε από το  δήμαρχο να κόψει τις αντιμισθίες, τις αποζημιώσεις, τα έξοδα κίνησης των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων  και τις περιττές δαπάνες και να μιμηθεί το δήμαρχο και τους συμβούλους του ακριτικού δήμου  Γαύδου.  Συνδημότη Πάρε θέση, Απαίτησε  «μέτεστι δε κατά μεν τους νόμους… πάσι το ίσον» που σημαίνει «Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι… μπροστά στο νόμο» και πάλεψε, ώστε « Κατά δε την αξίωσιν,… ουκ  από μέρους το πλείον ες τα κοινά ή από αρετής προτιμάται» που σημαίνει «Για τα δημόσια αξιώματα να προτιμούνται …..όχι εκείνοι που ανήκουν σε ένα ορισμένο κόμμα, αλλά εκείνοι που είναι ικανοί και τα αξίζουν» [12 ]

Πηγές:


[1] ] www.xrysalogia.gr/epitafios.html ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ- μετάφραση:
 «Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι μπροστά στο νόμο»

[2] el.wikipedia.org/wiki/Καινοτομία  Σύμφωνα με τον ορισμό της καινοτομίας, που προτείνει ο ΟΟΣΑ στο «εγχειρίδιο Frascati», πρόκειται για την μετατροπή μιας ιδέας σε εμπορεύσιμο προϊόν ή υπηρεσία, λειτουργική μέθοδο παραγωγής ή διανομής - νέα ή βελτιωμένη - ή ακόμα σε νέα μέθοδο παροχής κοινωνικής υπηρεσίας. Με τον τρόπο αυτόν ο όρος αναφέρεται στην διαδικασία.
  




 Τα προνόμια και οι απολαβές των «αρχόντων» του δήμου Πύλου ... Λαέρτης ο Πύλιος

[10] ]  www.pylos.gr  «Eπιτροπή Kοινωνικής Aλληλεγγύης και Eθελοντισμού»

[11] www.dimitriskafantaris.gr/www.pylos.gr το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Πύλου Νέστορος / www.gargalianoi.com/.../ζω-στο-δήμο-του: Ζω στο δήμο του Είπα… Ξείπα (Πύλου Νέστορος)  Λαέρτης ο Πύλιος 8 Ιουνίου 2011 www.arxaiaithomi.gr/?p=42707 Ο Προϋπολογισμός στο δήμο Νέστορος-Πύλου έτους 2011   Λαέρτης ο Πύλιος

      [12] www.xrysalogia.gr/epitafios.html ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ- μετάφραση:
 «Για τα δημόσια αξιώματα προτιμούνται όχι εκείνοι που ανήκουν σε ένα ορισμένο κόμμα, αλλά εκείνοι που είναι ικανοί και τα αξίζουν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου