Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018


ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ.  24—07—2018.
Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΤΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΟΥ Δ.Δ. ΠΥΛΑΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ.
   Η Πύλα είναι ένα πανέμορφο χωριό που έχει το προνόμιο να βρίσκεται   σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία του Δήμου Πύλου Νέστορος. Τα τελευταία χρόνια γύρω από τα υψώματα της παρατηρείται μια αλματώδη ανοικοδόμηση  μόνιμων  η παραθεριστικών κατοικιών κυρίως από ξένους, λόγω της καταπληκτικής και μοναδικής θέας που έχει προς την Γιάλοβα και τον κολπίσκο του Ναβαρίνου.
  Η άθροιση όμως πολλών κατοικιών χωρίς την αναγκαία πρόβλεψη όσων αφορά το πιο κύριο και απαραίτητο  αγαθό που είναι η επάρκεια του νερού, κατά συνέπεια επιφέρει τεράστια και ζωτικά προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους αυτού του διαμερίσματος της Πύλας.
   Η κοινή λογική μας λέει ότι για μια πολεοδομική και αρχιτεκτονική ανάπτυξη το πρώτο που πρέπει να μεριμνήσει η πολεοδομία, η πολιτεία, ο Δήμος πριν εκδώσει τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες είναι εάν επαρκεί το υπάρχον νερό που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο διαμέρισμα για όλες αυτές τις ανεγειρόμενες οικοδομές μαζί  με τους μόνιμους κατοίκους.
   Θέλω να κάνω γνωστό στους αρμόδιους που εμπλέκονται με το συγκεκριμένο θέμα του νερού  στο Δήμο Πύλου Νέστορος,  την ΕΥΔΑΠ , την Περιφέρεια, ότι ειδικά τους θερινούς μήνες η Πύλα έχει έλλειψη νερού, για τον λόγω ότι το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης δεν επαρκεί για να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα με την τεράστια ανοικοδόμηση της περιοχής.
  Οι διαδικασίες  της ανάπτυξης για να μην υποβαθμίζουν αλλά απεναντίας να αναβαθμίζουν μια περιοχή δεν πρέπει να στερούνται σχεδίου και οράματος.
   Ένας τόπος  για να ανθίσει αισθητικά εκτός του ότι δεν πρέπει να απολέσει την  ιστορική, πολιτισμική, αρχιτεκτονική κληρονομιά, την ταυτότητα, την ψυχή του, πάνω από όλα θα πρέπει να έχει προβλέψει την επάρκεια του πιο πολύτιμου ζωτικού αγαθού που είναι το νερό.
   Η πολιτεία η (πολεοδομία) όταν εκδίδει την κάθε σχετική οικοδομική άδεια πρέπει πάντα σαν βασικό και κύριο στοιχείο να θέτει πρώτα την επάρκεια του νερού και πολύ περισσότερο σε σημεία που απέχουν κατά πολύ από το κέντρο του εκάστοτε χωριού.
    Στο Δ.Δ. Πύλας και Μπαλοδημεϊκων πρέπει να σκύψει η πολιτεία και να βρει την αναγκαία λύση , γιατί λύσεις υπάρχουν, για να πάψει να ταλαιπωρεί τους κατοίκους η έλλειψη του νερού.
    Εξάλλου θα πρέπει να θεωρηθεί πρωτεύον  ζήτημα, από το Δήμο Πύλου Νέστορος, γιατί μακροπρόθεσμα στην συγκεκριμένη περιοχή  επίκειται ραγδαία ανοικοδόμηση με πολύ μεγαλύτερη ανάγκη του πολυτιμότατου αγαθού που είναι το νερό. 
    Ένας νέος χωροταξικός, πολεοδομικός σχεδιασμός σε μια αγροτική κατεξοχήν περιοχή για να διατηρήσει την ομορφιά του, την φιλοκαλία , απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που σαν βάσει πάντα θα έχει τον σεβασμό του τοπίου και το κινητήριο αγαθό που είναι το νερό, ξεχωρίζοντας το νερό για  την ύδρευση και το νερό  από την άρδευση.
    Εύχομαι και ελπίζω οι αρμόδιοι φορείς να πάρουν τα αναγκαία μέτρα, να βρουν τη λύση,  έτσι ώστε να λυθεί το σοβαρό και ζωτικό πρόβλημα αυτό στο Δ.Δ. της Πύλας, έτσι ώστε να συνεχισθεί η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή και οι κάτοικοι να πάψουν να στερούνται  κατά διαστήματα το νερό.
   Ας παραδειγματιστεί επιτέλους η πολιτεία από την τραγωδία των πυρκαγιών, ότι η έλλειψη υποδομών, η άναρχη δόμηση, η έλλειψη της περιφερειακής ανάπτυξης, ο υπερσυγκεντρωτισμός  συντέλεσαν και για αυτό το κακό που συνέβη.
   Μια κοινωνία, μια πόλη,   για να είναι ασφαλείς , βιώσιμη, πρέπει να είναι πρώτα λειτουργική με ανεπτυγμένες υποδομές που θα αποβλέπουν μελλοντικά σε βάθος χρόνου.
    Έτσι και εδώ εάν δεν υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός όσων αφορά τις υποδομές και την επάρκεια νερού σε λίγα χρόνια θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα όσων αφορά  ειδικά το νερό.
                                   ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
                                 (ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ) ΚΟΡΥΦΑΣΙΟΝ
                                                    24—07—2018. 

   
   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου