Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014


ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΙΠΛΥΜΗΡΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ.

Μετά από κάθε νεροποντή αναδεικνύεται σαν το ζωνάρι της καλόγριας η γύμνια των υποδομών η έλλειψη προνοητικότητας, σχεδίου, αποστραγγιστικών έργων , για την ομαλή λειτουργία , διακίνηση των πολιτών και την αποφυγή, του  να γίνει η περιοχή μας ένα νέο ΙΛΙΟΝ. Η κάθε νεροποντή λειτουργεί θετικά σαν τον πυρετό που μας χτυπάει το καμπανάκι ότι στο βάθος υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

 Το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό  πλεονέκτημα της περιοχή μας είναι ο τόπος μας ο πλούτος της ιστορίας μας, των μνημείων , της φύσης, η ατμόσφαιρα, η πολυμορφία του ιδιαίτερου τοπικού τοπίου μας. Αυτή  η έλλειψη προνοητικότητας, πρόβλεψης και η μη συμβατή ακολουθία με τις καιρικές συνθήκες εις βάρος του τοπίου μας, καταστρέφει την τοπική διαφορετικότητα . Πρόκειται για ένα μικρό ολοκαύτωμα του τοπίου μας. Κανείς μέχρι σήμερα δεν μετράει το κόστος της καταστροφής , όλο αυτό απεναντίας μετριέται ως πρόοδος και ας πρόκειται για καταστροφή.

Ο γεωργικός τόπος διακρινόταν από τη δομή και τη μορφή του τοπίου. Ο αγροτικός χώρος και το πράσινο θα πρέπει να αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία μιας νέας χωροταξικής πολεοδομικής στρατηγικής. Κάποιοι θα μου πουν ότι αυτό που λέω είναι ουτοπία τους απαντώ ότι είμαστε όχι απλώς στην κακοτοπία αλλά στο ου-- τόπος  στο μη τόπος και προσδοκούμε την αξιοπρέπεια του χώρου , του τόπου μας.

   Συνήθως υποστηρίζεται ότι είναι ζήτημα ελλείψεως μηχανημάτων, προϋπολογισμών, πόρων.

     Η δική μου απάντηση είναι ότι είναι ζήτημα στρατηγικής, σχεδίου ,ιδεών , αγάπης για τον τόπο.

     Το μέλλων στο δήμο μας είναι προϊών δικών μας αναλυτικών σχεδιαστικών δυνατοτήτων, ικανότητας διαμόρφωσης και εφαρμογής προγραμμάτων. Το μέλλων θα κριθεί στα χωριά στις πόλεις και στον τόπο. Ο  προηγούμενος αιώνας ήταν αυτός των εργοστασίων, ο νέος θα είναι των περιφερειών  των τόπων. Όχι μόνο ως προς τις υποδομές αλλά και ως προς την αισθητική ποιότητα του αστικού και του αγροτικού χώρου.

    Σε αυτό το τόπο οφείλουμε να ανακτήσουμε την αρχή, την αξία της ομορφιάς της φιλοκαλίας και το δικαίωμα στην αισθητική ποιότητα.

   Όλα αυτά θα επιτύχουν όταν γίνει αναλυτική  περιγραφή όλων των αναπτυσσόμενων φθορών μαζί με τα αίτια που τις προκαλούν, χρειάζονται πρώτα να καθοριστούν επακριβώς οι παράγοντες που προκαλούν τις φθορές στο οδόστρωμα. Τοπικοί ,γεωργικοί και περιφερειακοί  δρόμοι γίνονται  επικίνδυνη   σε νεροποντές , παρουσιάζοντας ολισθηρότητα γιατί τα αποστραγγιστικά φρεάτια, δεν έχουν ανοιχθεί εδώ και χρόνια. Είναι άμεση και πρωταρχική ανάγκη για την αισθητική και πάνω από όλα την ασφάλεια των πολιτών να καθαρισθούν και να ανοίξουν όλα τα φρεάτια σε όλο το δήμο Πύλου Νέστορος. Και ειδικότερα στο δημοτικό δρόμο ΠΥΛΑ—ΓΙΑΛΟΒΑ και στον εθνικό δρόμο ΓΙΑΛΟΒΑ—ΚΟΡΥΦΑΣΙΟΝ  τα φρεάτια ,οι λεγόμενες γράνες έχουν μπαζωθεί και τα όμβρια ύδατα και τα λασπόνερα  λιμνάζουν  στο οδόστρωμα καθιστώντας τη διέλευση όλων των οδηγών άκρως επικίνδυνη και κάκιστα δυσφημιστική από τους επισκέπτες .

     Όταν σε ένα δήμο αποβάλουμε την τοποφαγία επιβάλλοντας την φιλοκαλία και την αισθητική του τοπίου, αυτό επιδρά καθοριστικά στο οικονομικό στοιχείο ,στην ανάπτυξη. Η αισθητική  ποιότητα του τοπίου του χώρου καθορίζει την ίδια την ανάπτυξη.

    Στους νέους χρόνους που ζούμε ,θα σταθούν αναπτυξιακά οι πόλεις οι τόποι οι περιφέρειες, που θα ανθήσουν αισθητικά, ξαναβρίσκοντας  πάλι την ιστορική, αρχιτεκτονική ,πολιτισμική ταυτότητα  τους.

   Η ομορφιά του τόπου ,μετασχηματίζει τις κοινωνικές σχέσεις, τις ανθρώπινες σχέσεις.

    Οι λάσπες τα τσιμέντα κάνουν τσιμεντένιες τις ψυχές των ανθρώπων.

 

     Καμία  περιφέρεια  κανένας δήμος δεν θα έχει μέλλων, εάν πρώτα δεν μπορεί να δώσει λύση στα αυτονόητα.          

                                   ΚΑΡΜΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

                                   (ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ)

                                   2723041506------6937128163

                                     ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.     4\11\2014

 

 

                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου