Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
 Σίγουρα ο Ερντογκάν,  ξέρει πολύ καλά πότε μιλάει και σε πιο ακροατήριο απευθύνεται, τίποτε δεν το κάνει τυχαία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι λόγω των τεράστιων εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει,   θέλει να κάνει εξαγωγή της δικής του εσωτερικής κρίσης. Τις περίφημες , ανυπόστατες, επικίνδυνες δηλώσεις του τις έκανε στην Άγκυρα στις 29-09-16  ενώπιον των  περιφερειακών διοικητών της Τουρκίας. 
   Η δήλωσή του είναι η εξής     (πηγή ‘’Hurriyet’’) :
   << Στις τις 15-07 το Τουρκικό Έθνος γιορτάζει τη δεύτερη επέτειο της Ανεξαρτησίας του. Μας απείλησαν με τη συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας έπεισαν να αποδεχτούμε τη <<Λωζάνη>> το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν, παρουσιάζοντας τη συνθήκη αυτή σαν νίκη. Στη Λωζάνη παραχωρήσαμε τα νησιά στα οποία μπορεί κανείς να πατήσει με ένα σάλτο. Ακόμη παλεύουμε σχετικά με τον καθορισμό της Τουρκικής επικράτειας, αλλά και του εδαφικού και εναέριου χώρου μας …με την συνθήκη της το 1923 μας φέρθηκαν άδικα, όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουμε τα σημερινά προβλήματα. Εάν είχε πετύχει το πραξικόπημα , τότε θα μας ανάγκαζαν να αναπολούμε τη συνθήκη των Σεβρών…>>
   Αγνοεί ; η μάλλον κάνει ότι αγνοεί; ο Ερντογκάν, ότι η εν λόγω συνθήκη ουσιαστικά ωφέλησε την Τουρκία;
   Η Τουρκία ήταν η μόνη αντισυμβαλλόμενη ανάμεσα σε έξι χώρες , μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα. 
    Υπέγραψαν μία πολυμερή σύμβαση, Διεθνή, η οποία τέθηκε υπό την προστασία της Τουρκίας , της Γαλλίας, Αγγλίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας, Σερβίας, Ρουμανίας και της Ελλάδας.
     Η συνθήκη αυτή κατάργησε τη συνθήκη των Σεβρών .
     Κατόπιν της εκδίωξης του Ελληνικού στρατού από τη Μικρά Ασία, προέκυψε η ανάγκη να αναπροσαρμοσθεί η συνθήκη των Σεβρών.
     Η Τουρκία κατόπιν αυτής της σύμβασης, ανέκτησε την  Ανατολική Θράκη, και την κυριαρχία στα νησιά Ίμβρος, Τένεδος , Λαγούσες, μια λωρίδα  γης στο μήκος των συνόρων με την Συρία και στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ. Την περιοχή της Σμύρνης και της διεθνοποιημένης ζώνης των Στενών, με τον όρο να μείνει  αποστρατικοποιημένη. Παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, χωρίς όμως πρόβλεψη αυτοδιάθεσης. Ανέκτησε σε όλη την τουρκική επικράτεια κυριαρχικά δικαιώματα εκτός στη ζώνη των Στενών. Κατάφερε να προσαρτήσει εκατομμύρια Κούρδους , στην Τουρκική Εθνότητα. Υποχρέωσε τον οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να πάψει να έχει την επίσημη ιδιότητα του Εθνάρχη των Ελλήνων και απαλλάχτηκε από εκατομμύρια χριστιανούς της Μικράς  Ασίας .
   Η Ελλάδα λόγω (ελλείψεως  χρημάτων) πλήρωσε τις πολεμικές επανορθώσεις σε είδος, ως ηττημένη της Μικρασιατικής εκστρατείας.
    Σαν αντάλλαγμα η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πέρα από τα σύνορα της, χωρίς να παραβιάζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Κατόπιν οι δύο χώρες συμφώνησαν να κάνουν ανταλλαγή πληθυσμών και την αποστρατικοποίηση ορισμένων από τα νησιά του Αιγαίου.
    Η μετέπειτα πολιτική της όμως είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι συνεπής, παραβιάζοντας συστηματικά σχεδόν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν  από την εν λόγω συνθήκη. Με τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο , την προκλητική στάση της στη Ελληνική Θράκη και ένα σωρό προκλήσεις ακόμα, μας έρχεται τώρα ο Ερντογκάν και μας λέει ότι τώρα κατάλαβε ότι η συνθήκη της Λωζάνης δεν τον συμφέρει και δεν ήταν προς όφελος της Τουρκίας.
   Τυχαία όλα αυτά δεν είναι… το βαθύ κράτος της Τουρκίας κάπου αποβλέπει,  η λύση του κυπριακού πλησιάζει , με το άρθρο 20 και 27 της συνθήκης, η Τουρκία έχει παραιτηθεί από όλα τα δικαιώματα στην Κύπρο κατά συνέπεια τα κατοχικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν. Η συνθήκη  προβλέπει και την αποστρατικοποίηση των στενών. Άλλο σημαντικό ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει θα είναι , ότι η Αιγυπτιακή κυβέρνηση θα υπογράψει με την χώρα μας συμφωνία όσων αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, σύμφωνα με την σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. Το γεγονός  θα κάνει την Τουρκία, να πάψει να ονειρεύεται ότι θα γίνει συνέταιρος , στην Κυπριακή και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.
   Η δήλωση αυτή ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου  όσων αφορά τις  Ελληνοτουρκικές εξελίξεις… Εάν  πάψει όμως να ισχύει η συνθήκη, ουσιαστικά θα πάψει να υφίσταται και σύγχρονο τουρκικό κράτος ως έχει… είναι μια διαφορετική διάσταση του θέματος     ανοίγετε έτσι, ο δρόμος για τον επικείμενο διαμελισμό της Τουρκίας , κατά συνέπεια βάσει του διεθνούς δικαίου   και την ανάκτηση των χαμένων μας εδαφών. Είναι δυνατόν ο Τούρκος πρόεδρος να έκανε τόσο μεγάλο τραγικό λάθος; Σίγουρα όχι , ξέρει πολύ καλά ότι η Ελληνικότητα του Αιγαίου  και της Θράκης είναι η καλύτερη δυνατή εγγύηση για την Τουρκικότητα της Μικράς Ασίας .
   Η Τουρκία σε καμία  περίπτωση δεν μπορεί να αντέξει σύγκρουση με την Ελλάδα, με την βία στέκεται  ‘ όρθια’ σαν ένα κράτος Εθνικό. 
   Μήπως ο Ερντογκάν  έχει κάτι άλλο στο μυαλό του;
   Μήπως η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει και τώρα ακόμα να ασφαλίσει τα θαλάσσια σύνορα της γιατί <<θαλάσσια  σύνορα ασφαλώς και υπάρχουν>>.
    Μήπως από απλοί διαχειριστές των συνόρων μας πρέπει να γίνουμε καθαρά ιδιοκτήτες, επιβάλλοντας τους διεθνείς κανόνες; Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν πρέπει να αδιαφορήσει.
    Ο Ερντογκάν πρακτικά αμφισβήτησε , μια Διεθνή συνθήκη που καθορίζει τα σύνορα των δύο χωρών μετά το 1ο και 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Γιατί δεν υπήρξε ουδεμία αντίδραση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. ;; για σύνορα τα οποία είναι και <<Ευρωπαϊκά σύνορα>>.
    Δεν πρέπει να σνομπάρουμε το γεγονός αυτό , ούτε να θεωρούμε ότι είμαστε σε θέση ισχύος , όπως κάναμε με τα Σκόπια, την Αλβανία, την Κύπρο… το λέγε –λέγε της Τουρκίας και η πολιτική της <<κέντημα>>, σε βάθος χρόνου θα καταστεί ικανό να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα…
    Εύχομαι ολόψυχα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας, να αποδειχτούν αντάξιοι των περιστάσεων, αξιοποιώντας την θετική τωρινή συγκυρία , στέλνοντας ένα οριστικό μήνυμα, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στην διαρκή επιθετικότητα της Γείτονος  χώρας.
   ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  (ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ) 10-10-16.                       
 
                            
                                   


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου