Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ   31—01—2017.
ΡΟΖΙΑΣΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ.
   Αντικρίζοντας  την Ελληνική ύπαιθρο χωρίς καμία σκέψη νοιώθεις μέσα σου την ομορφιά αυτού του πανέμορφου τοπίου. Η πρώτη σκέψη που μας διαπερνά είναι πως διαμορφώθηκε αυτό το τοπίο. Πρώτον από την ίδια τη μητέρα φύση με τις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες και γεωλογικές αλλαγές και δεύτερον με την παρέμβαση εκείνων των χωρικών και αγροτών, με μόνο κριτήριο για να μπορέσουν να έχουν ένα κομμάτι γης, να καλλιεργήσουν και να ζήσουν τις οικογένειες τους. Κατά συνέπεια θα έλεγα ότι οι καλύτεροι ζωγράφοι της υπαίθρου μας, είναι οι σημερινοί πατεράδες και παππούδες μας . Είναι αυτοί οι οποίοι συνέβαλαν την ιδέα, για  την σημαντική λειτουργία που αναδεικνύει την εξέλιξη του αγροτικού χώρου και την ανάπτυξη της περιφέρειας, την αγροτική αναγέννηση, δηλαδή την  παραγωγή τοπίου. Είναι αυτοί οι οποίοι σχεδίασαν αυτούς τους πανέμορφους ελαιώνες και τα καταπράσινα περιβόλια της Μεσσηνιακής γης, με το μόνο εργαλείο που διέθεταν ήταν μια αξίνα η ξινάρι όπως το έλεγαν.   Από μικρός θυμάμαι τους σημερινούς παππούδες μας , που  έλεγαν τότε στα φτωχικά τους σπίτια , ότι μια από τις ασχολίες που είχαν ήταν να πάνε να  ξελογκώσουν. Τι έκαναν δηλαδή , διαμόρφωναν Τοπίο για να καλλιεργήσουν. Ένα τοπίο γεμάτο τόνους ιδρώτα, που παράγει σήμερα προϊόντα αγροτικά και ως επιτοπλείστον στην περιοχή μας το θαυμάσιο και μοναδικό προϊόν που είναι το Μεσσηνιακό λάδι. Πολλά χρόνια οι κυβερνώντες θεώρησαν και θεωρούν ακόμα τον αγροτικό τομέα σαν ένα κατάλοιπο που πρέπει να συρρικνωθεί.
    Μια σωστή πολιτική διακυβέρνηση θα έβλεπε πολύ μακριά, ότι ο αγροτικός κόσμος θα έπρεπε να έχει εκείνα τα κατάλληλα εφόδια, κίνητρα, έτσι ώστε να γίνει μια σημαντική ατμομηχανή για την οικονομία της χώρας. Πολύ σωστά επισημάνθηκε σε άρθρο της έγκριτης αυτής εφημερίδας ότι η απόσταση από τις Βρυξέλλες στα Ελληνικά χωριά είναι δύο ώρες , εδώ θα επισήμανα σε αυτούς που χαράζουν πολιτική, από τα κλιματιζόμενα γραφεία των αστικών κέντρων, ότι σε πολλές περιπτώσεις η απόσταση από τα χωράφια μας είναι αρκετά μεγάλη, επικίνδυνη και δύσκολη. Αυτό γιατί πολλοί αγροτικοί δρόμοι παραμένουν ακόμα σε άσχημη κατάσταση. Εδώ θα πρέπει να επισημάνω, ότι εάν αυτά τα σημερινά ροζιασμένα χέρια, δεν εκχέρσωναν , δεν έκοβαν τους θάμνους και τα σφάλακτρα για να ανοίξουν μονοπάτια, δρόμους διόδους, σε πολλά χωράφια η πρόσβαση θα ήταν αδύνατη. Με τα σημερινά δεδομένα και τους χάρτες του 1945  ίσως  πολλά μονοπάτια , δρόμοι αγροτικοί σήμερα να χαρακτηριστούν  και αυτά δασικά κατά συνέπεια θα πρέπει να κλείσουν και να λογκώσουν πάλι για να γίνουν δάσος, ένα λογικό επιχείρημα θα έλεγα.   
   Στο ζήτημα αυτό που αφορά το σύνολο σχεδόν των αγροτών του νομού μας , θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική. Μια ορθή λογική, που σαν βασικό στόχο θα έχει την ανάπτυξη της περιφέρειας και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Μα πάνω από όλα ας σκεφθούν όλοι αυτοί που σχεδιάζουν διατάγματα νόμους, την ψυχολογία, την συρρίκνωση του εισοδήματος όλων αυτών των ανθρώπων  και τη έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.
   Φτάνει πια, λόγω επαγγέλματος βλέπω ροζιασμένους γέροντες, να αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακα τους, ας μην τιμωρηθούν και άλλο γιατί όταν ήταν νέοι εκχέρσωναν σφάλακτρα, θάμνους, πατουλιές, βάτα, σπάρτα κλπ. για να δημιουργήσουν μήτρες καλλιεργήσιμες , έτσι ώστε σήμερα στο τόπο μας να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή ωραίων  θρεπτικών  προϊόντων και αυτό το πανέμορφο τοπίο.
  Σίγουρα και πρέπει να γίνει το κτηματολόγιο , να μπει ένα φρένο στην οικοπεδοποίηση, όχι πια άλλο τσιμέντο να διαχωριστούν τα δάση , οι λεγόμενοι δασικοί χάρτες όχι όμως με αεροφωτογραφίες του 1945 , αλλά χάρτες σημερινούς και χωρίς να καταβληθεί ούτε ένα ευρώ από τους ιδιοκτήτες αυτής της γης. Αυτοί οι ιδιοκτήτες δεν υπήρξαν οικοπεδοφάγοι, αλλά δημιούργησαν διαμόρφωσαν τοπίο καλλιεργήσιμο, σε αντίθετη περίπτωση πολλές αγροτικές εκτάσεις, θα είχαν παραμείνει χέρσες και θα παρήγαγαν θάμνους, βάτα  βελιούρια και άγρια φυτά.
   Να καταργηθεί το δυσβάστακτο τέλος υποβολής αντιρρήσεων, να ανασταλούν οι λεγόμενοι δασική χάρτες και να αναμορφωθούν με αεροφωτογραφίες με την σημερινή τεχνολογία και την τωρινή όψη του τοπίου. Άμεση αναστολή του νόμου και να μην εφαρμοσθεί η ποσόστωση των ασκεπών εκτάσεων γιατί σε πολλές περιπτώσεις σύμφωνα με τους  χάρτες του1945 ήταν καλλιεργήσιμες και αφού η ασκεπής έκταση παραμένει μεγαλύτερη της δασικής, να θεωρείται γεωργική γη ολόκληρος ο αγρός. 
   Εξάλλου οι φωτογραφίες της περιόδου τότε είχαν δημιουργηθεί σε μια άστατη περίοδο. Πώς είναι δυνατόν να χαράξουμε την σημερινή μας αγροτική στρατηγική με πρόσχημα την ανάπτυξη της υπαίθρου  την περιβόητη Περιφερειακή ανάπτυξη, με φωτογραφίες εκείνης της περιόδου.
     Η Κυβέρνηση  ας μην βάλει  τώρα  άλλα βάρη  στους πολίτες. Ας λάβει σοβαρά υπόψη ότι εδώ στην περιοχή μας, δεν έχουμε δάση και δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε δάσος, μια περιοχή που έχει πυκνή βλάστηση από θάμνους, βάτα, αφάνες  και άγρια φυτά. Ούτε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε δασικοί περιοχή έναν τόπο με πανέμορφους ελαιώνες, σταφίδες, αμπέλια και με δένδρα εσπεριδοειδή.
   Ας μην  επιτρέψουμε άλλο στην γεωργία μας, να χάσει σταδιακά τον παραδοσιακό της ρόλο και να συρρικνωθεί  και άλλο. Αρκετά η πόλη έφαγε την ύπαιθρο , ας καταλάβουμε επιτέλους ότι μια από τις λεγόμενες βαριές μας βιομηχανίες είναι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα , της Ελληνικής υπαίθρου, με μια νέα αγροτική αναγέννηση.
    Εξέλιξη στον αγροτικό τομέα , θα υπάρξει μόνο με την δημιουργία, την παραγωγή τοπίου, σε μία χώρα με πυκνή βλάστηση, ανάμεσα σε βουνά, λόφους, ακτές, θάλασσες, μνημεία και μια πλούσια ιστορία.  
    Δεκάδες αγροτικά  προϊόντα έχουν χαθεί, χιλιάδες  στρέμματα γεωργικής μας γης έχουν μείνει ακαλλιέργητα.
    Ο Όμηρος όταν μέμφονταν τους Κύκλωπες έλεγε ότι  <<ούτε φυτεύουσιν χέρσιον φυτόν ου αροώσιν>>. Ας παραδειγματιστούμε από την μυθολογία μας , να καλλιεργήσουμε τα χέρσα εδάφη δίνοντας την δυνατότητα στα χώματα μας να παράγουν προϊόντα και τελικά πλούτο.
                                          ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
                                             (ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ)  
                                       ΚΟΡΥΦΑΣΙΟΝ  31—01—2017.

                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου