Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ.  4—4—2017.
Ο ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
   Η ελληνική μυθολογία μας περιγράφει το πρότυπο του ανθρώπου εκείνου , που κάλλιστα μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ότι ανήκει στην κατηγορία του λεγόμενου <<νάρκισσου>>.
    Ο νάρκισσος ήταν πολύ νέος, γιος της νύμφης Λειριώπης και του ποταμού Κηφισού, ήταν πάρα πολύ όμορφος, έτσι ώστε όλες οι κοπέλες να θέλουν να τον παντρευτούν η να τον έχουν σύντροφο τους. Αυτός όμως λόγω του μεγάλου εγωισμού και της υπεροψίας που είχε τις απέρριπτε όλες, καμία δεν του έκανε, ζούσε με εγωισμό και  έπαρση για τον εαυτό του. Μεταξύ όλων των άλλων απέρριψε και τη νύμφη Ηχώ η οποία  καθώς είχε απελπισθεί φώναζε συνέχεια το όνομά του με τόση ένταση που τελικά η φωνή της έσβησε με αποτέλεσμα στο τέλος να ακούγεται μόνο η κατάληξη του ονόματος.   Σύμφωνα με τον μύθο ο νάρκισσος είχε ερωτευτεί μόνο το είδωλο του  κάτι που τελικά τον κατέστρεψε. Περιφερόταν  γύρω από τον ποταμό και εκεί πρόσεξε το πρόσωπο του , το είδωλό του στην επιφάνεια του νερού. Παρατήρησε ότι ήταν το πιο όμορφο πρόσωπο που είχε δει. Τότε άρχισε να περνά ώρες ατέλειωτες γύρω από τον ποταμό κοιτώντας συνέχεια το είδωλό του. Στο μυαλό του θεώρησε πως αυτό που έβλεπε ήταν μία από τις νύμφες που τον κυνηγούσαν.  Ερωτεύτηκε με πάθος το είδωλό του και καθόταν ώρες ατέλειωτες και το θαύμαζε, ενώ ταυτόχρονα παραπονιόταν γιατί το πρόσωπο του μέσα στο νερό δεν του μίλαγε, δεν του έλεγε τίποτα, αλλά μόνο τον κοιτούσε.
    Μια ημέρα που θαύμαζε  την αντανάκλαση  του προσώπου του στο ποτάμι, προσπάθησε να φιλήσει αυτό που θεωρούσε πως ήταν νύμφη, έτσι ο ναρκισσισμός του τον έσπρωξε στο βυθό και πνίγηκε.
     Αυτός ο νάρκισσος της μυθολογίας έδωσε στην ιστορία το όνομα του, μια ψυχολογική διαταραχή που τη χαρακτηρίζει η αλαζονεία, ο παθολογικός εγωισμός το αίσθημα ανωτερότητας, η έπαρση και η έλλειψη ενσυναίσθησης.
     Σήμερα εξελίσσεται ένα αντίστοιχο παραμύθι γύρω μας καθημερινά αλλά με πραγματικούς ρόλους.
      Στη δουλειά, στο δρόμο, στην κοινωνία, στην καθημερινή ζωή, παντού διακρίνουμε τον τύπο του νάρκισσου. Επιστημονικές μελέτες τα τελευταία 30 χρόνια συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο ναρκισσισμός αυξάνεται ραγδαία, εάν κάνουμε την σύγκριση με το παρελθόν. Ο καταναλωτισμός έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο ανθρώπου που σαν αποτέλεσμα έχει  πολλές αξίες στη ζωή να έχουν υποτιμηθεί η εξαφανισθεί και να  προσπαθούμε να καταξιωθούμε πλάθοντας πλαστά  ψεύτικα όνειρα, βασισμένα στην εξωτερική προβολή και στον υλικό πλούτο.
    Εάν θέσουμε το ερώτημα τελικά πόσος ναρκισσισμός φωλιάζει ανάμεσα μας και σε όλη την κοινωνία;  Θα δούμε πολλά παραδείγματα γύρω μας, θα παρατηρήσουμε πολλά άτομα να αυτοθαυμάζονται και να επιδεικνύουν τη δήθεν ανωτερότητά  τους ή τα  υλικά αγαθά που κατέχουν.
    Εκατομμύρια περιμένουν με αγωνία τα like  στο Facebook για να αποκτήσουν την επιβεβαίωση για το κάλλος τους, δείχνοντας και προβάλλοντας τους εαυτούς τους δημόσια. Ακόμα και καθαρά προσωπικές η ιδιωτικές τους στιγμές , μαζί και με τα ψώνια τους.      
Φωτογραφίζονται αδηφάγα σε ποιο σημείο βρίσκονται  προβάλλοντας ακόμα και τον ερωτά τους.
    Ζητούν ακατάπαυστα πολλά αιτήματα φιλίας σε αγνώστους η με κριτήριο την φωτογραφία τους, για να νοιώθουν ότι έχουν πολλούς φίλους.
     Σίγουρα υπάρχουν και υγιείς περιπτώσεις που δεν διακατέχονται από αυτού του είδους την ψυχολογική πίεση , λειτουργώντας  πάντα σε λογικά όρια, γιατί το κάθε τι με μέτρο είναι και ωραίο.
    Ο χαρακτήρας του νάρκισσου έχει μια τρομερή αγάπη και έλξη για τον εαυτό του, επηρεάζει όμως τον τρόπο σκέψης του, τη συμπεριφορά του , τα αισθήματά του, μακροπρόθεσμα όμως στους γύρω του δρα αρνητικά. Πάντα βλέπει το υπερεγώ του και τον εαυτό του σαν να είναι το κέντρο του κόσμου και δεν δέχεται καμία κριτική.
      Αισθάνεται σπουδαίος και τέλειος, δεν μπαίνει στη διαδικασία να αλλάξει κάτι στην κοινωνία, τα θεωρεί όλα λυμένα και τέλεια. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να οδηγούμαστε και σε έναν κοινωνικό ναρκισσισμό εάν δούμε το συγκεκριμένο  ζήτημα από μια συνολική ευρύτερη ματιά, που μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα  και το σύνολο μιας κοινωνίας ακόμα.
      Πρέπει να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στον υγιή ναρκισσισμό και στον παθολογικό .
     Όλοι μέσα μας έχουμε μια μορφή ναρκισσισμού γιατί η ανθρώπινη φύση επιβάλει στα ανθρώπινα όντα να πιστεύουν στον εαυτό τους, να νοιώθουν σιγουριά και αυτοπεποίθηση γιατί  με αυτά τα χαρακτηριστικά οδεύουμε στην δημιουργία. Εάν όμως αυτά ξεπερνούν την λογική και μπαίνουν στη σφαίρα μιας παθολογικής καταστάσεως νομίζοντας ότι όλοι γύρω μας πρέπει να μάς προσέχουν χωρίς να υπάρχει η ανάλογη ανταπόδοση, αυτό σίγουρα δεν προάγει μια υγιή κοινωνία.
     Μια κοινωνία υγιή προάγεται από την ταπεινοφροσύνη, τον διάλογο, την λογική.
     Γιατί τελικά τίποτε στη ζωή, δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ καιρό, εφ όσον δεν το κυβερνάει η λογική και η αλήθεια.
                                  ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
                             (ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ) ΚΟΡΥΦΑΣΙΟΝ.
                                                   4—4—2017.

   
  


     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου