Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  24—5—2017.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
   Η Ελλάδα είναι μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα, ήλιο, πλούσια σε πανίδα με μια γη εξαιρετικά θαυμάσια που μας παρέχει την δυνατότητα να είμαστε στο ζήτημα ειδικά της διατροφής αυτάρκης.
   Το μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται από θάλασσα, εμείς όμως εισάγουμε ψάρια από άλλες χώρες.
    Το κλίμα και η πανίδα ευνοεί την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, εμείς όμως εισάγουμε κρέας(βοδινό χοιρινό…) τυριά, γάλα, από άλλες χώρες.     Αυγά  κοτόπουλα… κάνουμε εισαγωγή από ευρωπαϊκές χώρες και το …Μεξικό.
    Τροφές που σχετίζονται ειδικά και με την μεσογειακή διατροφή, όπως τα όσπρια (ρεβίθια, φασόλια..) προέρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό. Αυτά σε μια χώρα , σε μια αγορά που έχει να παρουσιάσει μια άριστη ποιότητα στον πρωτογενή τομέα.
     Εάν εκμεταλλευτούμε τις ακαλλιέργητες , χέρσες εκτάσεις που έχουμε σαν χώρα θα αυξήσουμε την εγχώρια παραγωγή μας , θα μειώσουμε και ίσως εξαλείψουμε την ανεργία δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο  κυρίως παραγωγικά εργατικά χέρια που σαν συνέπεια θα έχουν την αποσυμφόρηση του κέντρου και την Περιφερειακή ανάπτυξη.   Εάν καταφέρουμε και αξιοποιήσουμε κάτι πολύ απλό που δεν κοστίζει τίποτα τα κλαδιά, τα φυτά, που ξεραίνονται κάθε χρόνο, και δημιουργήσουμε δεξαμενές συλλογής νερού από τις βροχοπτώσεις, θα είναι πολύ   δύσκολο να μπορέσουμε να υπολογίσουμε πόσες χιλιάδες βοοειδή και αιγοπρόβατα μπορούμε να θρέψουμε. Ένας απλός τρόπος να επιστρέψουμε , να αναπτύξουμε την οικιακή ανάπτυξη που σαν συνέπεια θα έχει την   αυτάρκεια με αγνά  ελληνικά  προϊόντα.
    Πρέπει να σκεφθούμε μόνο ότι στα χρόνια της μνημονιακής κρίσης πληρώνουμε δισεκατομμύρια για να κάνουμε εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Τα χωράφια μας και οι πεδιάδες μας μπορούν να προμηθεύσουν όλο τον ελληνικό λαό με σιτάρι… και όμως η χώρα μας εισάγει μαλακό σιτάρι…
      Οι μορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ιδανικές για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων …και όμως η χώρα μας εισάγει σχεδόν το ήμισυ, από την ποσότητα που καταναλώνουμε.
      Η Ελλάδα λόγω του μορφολογικού της εδάφους είναι μια υπερδύναμη τροφίμων, που την καθιστά μια χώρα πλούσια, με πλήρη επάρκεια τροφίμων.
    Είναι μύθος ότι δεν έχουμε επαρκή παραγωγή αγροτικών  προϊόντων.
      Εξάλλου το ταξίδι της τροφής από την Ελλάδα ξεκίνησε πριν 500.000 χρόνια.
      Μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες στον Ελλαδικό χώρο, από το βάθος των αιώνων , εύκολα θα συμπεράνουμε πόσο επηρεάσαμε άλλους πολιτισμούς ή και το αντίθετο.
      Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή κατέχει χιλιάδες στρέμματα που είναι αναξιοποίητα, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη αγρανάπαυση. Μπορεί να αντιστραφεί αυτό το κλίμα, από το υπουργείο γεωργίας και ανάπτυξης , δίδοντας ισχυρά κίνητρα στους νέους.
      Η Ελλάδα κατέχει λιβάδια που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 35% του εδάφους της, η Πορτογαλία κατέχει το 16%, η Ισπανία το 24%, η Ιταλία το 15%. Με ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, ότι σε αυτά τα πλούσια λιβάδια μπορούν να βόσκουν χοίροι, βοοειδή, αιγοπρόβατα σχεδόν όλο το χρόνο χωρίς να επιβαρυνόμαστε με ζωοτροφές.
      Ένας ακόμα αναξιοποίητος πλούτος είναι και η αλιεία μας, γιατί κατέχουμε 15.000  χιλιόμετρα ακτογραμμές, με 300 είδη ψαριών. Τα ποτάμια μας  και πολλές λίμνες, είναι πλούσια σε πολλά είδη ψαριών.
     Ο Αλιάκμονας μόνο κατέχει 33 είδη ψαριών και ο Αξιός 36. Η Ελλάδα από τη φύση της και μόνο είναι ένα απέραντο ιχθυοτροφείο, γιατί στη κατοχή της έχει 3.000 νησιά, ποτάμια, λίμνες και εκατοντάδες κόλπους.
     Το ποσοστό αυτάρκειας και χωρίς τις ιχθυοκαλλιέργειες αγγίζει σχεδόν το 125% μετρώντας πάνω από 160.000 ψάρια κάθε χρόνο. Εάν λάβουμε υπόψη και τις ιχθυοκαλλιέργειες ξεπερνάμε σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό.        
      Εάν αναλογισθούμε πόσες χιλιάδες  ξένοι απασχολούνται στην ελληνική γη , οι οποίοι απεναντίας ζουν και αρκετά καλά, εύκολα μπορούμε να αναλογισθούμε γιατί η ανεργία  στα ελληνόπουλα  είναι σε αυτά τα υψηλά νούμερα.
     Ο Έλληνας αγρότης με τον ιδρώτα του πάντα θα καταφέρνει και στις πιο δύσκολες μνημονιακές και όχι μόνο συνθήκες να θρέφει τον Ελληνικό πληθυσμό.  
      Εμείς σαν καταναλωτές θα πρέπει ειδικά τώρα, να αποκτήσουμε εθνική καταναλωτική συνείδηση, τη σημαίνει αυτό, να πάψουμε να καταναλώνουμε εισαγόμενα και να προτιμούμε ντόπια και ελληνικά προϊόντα. Και αν ακόμα οι τιμές είναι πιο ακριβές, θα πρέπει να στηρίξουμε τον μόχθο , τον ιδρώτα του Έλληνα παραγωγού, γιατί εάν το δούμε σε βάθος χρόνου μακροπρόθεσμα κερδισμένοι θα είμαστε .
     Στόχος όλων μας, θα πρέπει να είναι  να αναδεικνύουμε  την μεσογειακή διατροφή, ναι μεν ότι κάνει καλό στην υγεία μας, αλλά θα μειώσει και τις εισαγωγές τροφίμων από το εξωτερικό.
   Η εγχώρια και τοπική παραγωγή, η ανάπτυξη του πρωτογενούς και αγροτικού τομέα, η αυτονομία στη  διατροφή είναι ουσιαστικός και πολύ βασικός παράγοντας για την εθνική μας ανεξαρτησία και οικονομία.
    Γιατί η χειρότερη μορφή εξάρτησης σε μια χώρα  είναι εκείνη της διατροφής του λαού.    Η Ελλάδα ουσιαστικά στον τομέα των τροφίμων θα μπορούσε να ήταν μια τεράστια υπερδύναμη.   
    Η δύσκολη οικονομική συγκυρία σήμερα επιβάλει να πάψουμε να πιστεύουμε ότι η <<Ελλάδα δεν παράγει τίποτα>>,  απεναντίας να κάνουμε πράξη και να πιστέψουμε ότι η   << Ελλάδα  παράγει τα πάντα>>.
     Εύλογα τίθεται το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν, μια χώρα με τόσο τεράστιο διατροφικό πλούτο, με τεράστια κληρονομιά και παράδοση, με ηλιακή, αιολική ενέργεια, με απεριόριστες δυνατότητες,  ορυκτό πλούτο, με τρισεκατομμύρια καταθέσεις, να έχει βρεθεί τώρα με τέσσερα μνημόνια, να ζητιανεύει, να χρωστά βάζοντας υποθήκη όλα τα περιουσιακά της στοιχεία ;;; 
                       ΚΑΡΜΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
                   (ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ) ΚΟΡΥΦΑΣΙΟΝ.   24-5-17

                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου