Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ.  15—12—2016.
ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ.
Ο Ερντογκάν εδώ και πολλούς μήνες συνεχίζει να απειλεί την χώρα μας με διάφορους τρόπους , χωρίς να χάνει καμία ευκαιρία κάνει δηλώσεις και με ένα απίστευτο θράσος αμφισβητεί ακόμα και διεθνείς συνθήκες από τις οποίες συστάθηκε ακόμα και το ίδιο το Τουρκικό κράτος. Σίγουρα δεν δρα άσκοπα… Σχεδιάζει, κινείται, προβλέπει, πολιτεύεται,  δεν διεκδικεί μόνο  τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, αλλά τον ευρύτερο χώρο της Ανατολής, η οποία φλέγεται τώρα και τελεί υπό αναδασμό . Την Ελλάδα την αντιμετωπίζει με λεκτικούς αφορισμούς, με άσφαιρους παλληκαρισμούς που αποσκοπούν στην επίκληση της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και του Διεθνούς Δικαίου.
Εάν όμως αναλύσουμε την ιστορία μας, θα αναρωτηθούμε πότε στα αλήθεια μας βοήθησαν οι Ευρωπαίοι; Μήπως τότε που οι σταυροφόροι λεηλάτησαν τον πλούτο της Κωνσταντινούπολης; Μήπως τότε που ο Ελγίνος  μας έκλεψε τα μάρμαρα του Παρθενώνα; ένα έγκλημα κατά της πολιτιστικής μας μοναδικής κληρονομιάς, που με την ανοχή των δυνατών διαιωνίζεται μέχρι και σήμερα; Μήπως στη Μικρασιατική καταστροφή ; τότε που οι μεγάλες δυνάμεις βοήθησαν τον Κεμάλ και μας εγκατέλειψαν στον Σαγγάριο; Μήπως όταν οι Τούρκοι εισέβαλλαν   στην  Κύπρο το 1974; Μήπως την νύχτα των Ιμίων; Μήπως μας βοηθούν τώρα με το δυσβάστακτο και επονείδιστο χρέος που με μεθοδικό τρόπο μας έχουν επιβάλλει εδώ και χρόνια, ένα σχέδιο προσχεδιασμένο με θετικά αποτελέσματα για αυτούς , αλλά εξολοκλήρου  αρνητικά για εμάς;
Όλα αυτά και τόσα άλλα δεν θα έπρεπε να προβληματίζουν την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, έτσι ώστε να το πάρει απόφαση και αντί να ασκεί μια λεκτική αντίδραση, θα πρέπει να αρχίσει να σχεδιάζει μια σταθερή, μακροπρόθεσμη εξωτερική πολιτική; Τελικά που είναι η δυσκολία; με πατριωτικές δηλώσεις και ανακοινώσεις δεν ασκείται κανενός είδους εξωτερική πολιτική.
Αυτή την εποχή, στην περιοχή μας εξελίσσεται ένα γεωπολιτικό παιχνίδι , που σε βάθος χρόνου θα κρίνει το μέλλον ολόκληρης της περιοχής, που πιθανότατα θα μας οδηγήσει σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση  με την γείτονα χώρα με διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Σαν βάση της συγκεκριμένης κρίσεως είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της Ελλάδας.
 Με καμία από τις χώρες που συνορεύει η χώρα μας, με την Αίγυπτο νότια , την Τουρκία, την Κύπρο ανατολικά και με την Αλβανία βορειοδυτικά , δια θαλάσσης δεν έχει ορίσει ακόμη ΑΟΖ . Από το 1982 μετά τη διεθνή σύμβαση το θέμα παραμένει άλυτο. Η Τουρκία όμως στον Εύξεινο Πόντο  τα έχει επεκτείνει στα 12 ν.μ.
Μια  συμφωνία τώρα που η Τουρκία είναι σε δεινή θέση, θα πρέπει να επιδιώξουμε με την Κύπρο και το Ισραήλ, που σαν κατάληξη θα έχει αυτόματα τον περιορισμό της Τουρκικής ΑΟΖ,  συρρικνώνοντας τον Τουρκικό εθνικό γεωοικονομικό χώρο.
Εξάλλου το Ισραήλ ,για να υπερασπισθεί τα δικά του συμφέροντα, αδιαφόρησε πλήρως από τις τουρκικές απειλές και εξέδωσε ειδικούς χάρτες άκρως πολύ ευνοϊκές για τα κυπριακά και ελληνικά συμφέροντα. Σύμφωνα  με τους εν λόγω χάρτες το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας.
Η αναγνώριση αυτή μπορεί να καταστεί το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό  όπλο για την μείωση του χρέους.
Η πολιτική ηγεσία σύσσωμη θα πρέπει να τολμήσει με μια  σταθερή ισχυρή εξωτερική πολιτική , να γίνει τελικά η οριοθέτηση της τριπλής ελληνο-κυπριακό-ισραηλινής ΑΟΖ . Με την πραγμάτωση της ΑΟΖ εκ των πραγμάτων σαν αποτέλεσμα θα έχει η Ελλάδα την απαλλαγή από το δυσβάστακτο χρέος και το σκίσιμο των λεγόμενων μνημονίων . Η Ελλάδα έτσι θα έχει πρόσβαση στα περίφημα κοιτάσματα στην ανατολική μεσόγειο και θα απαλλαγεί από τις απειλές της Τουρκίας, θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί  τους υδρογονάνθρακες, το αέριο, το πετρέλαιο της περιοχής που νόμιμα της ανήκει.
Ο Ερντογκάν κατά βάθος εκεί αποβλέπει, συνειδητά κάνει δηλώσεις γιατί αποβλέπει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ. Εκμεταλλεύεται το μεγάλο όπλο που κατέχει με τους λαθρομετανάστες, έχοντας τώρα τελευταία στο πλευρό του τον Εντι Ράμα, αμφισβητώντας και αυτός την ελληνική ΑΟΖ  της Αδριατικής –Ιονίου .
Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας , δια μέσου της δημογραφικής εξάπλωσης και της οικονομικής διείσδυσης , αποβλέπει στην ανάκτηση των Βαλκανίων..
Με πρόσχημα το Ισλάμ , την  <<οθωμανική κληρονομιά>>  η Τουρκία τα τελευταία χρόνια θεωρεί τα κράτη της μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής, των Βαλκανίων , χώρες της άμεσης επιρροής της γιατί προέκυψαν από την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με στρατηγικό σκοπό, έχει εμπλακεί στον πόλεμο της Συρίας, εισβάλλοντας στο βόρειο Ιράκ , εξοντώνοντας δια πυρός και σιδήρου τους Κούρδους στα συριακά Ιρανικά, Τουρκικά εδάφη, σαν να μην έχει τελειώσει ο Παγκόσμιος πόλεμος.
Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του, την <<δημογραφία>> που είναι ένα δυνατό όπλο και στρατηγικό προνόμιο σε βάθος χρόνου, για την Τουρκία. Οι Μουσουλμάνοι σε σύγκριση με εμάς τους χριστιανούς,  έχουν τριπλάσιο δείκτη γεννήσεων. Στα βαλκάνια η Τουρκία ασκεί μια στρατηγική , με σκοπό να καταλάβει θέσεις στρατηγικές, προωθώντας έτσι και τον νεοοθωμανισμό. Στο βιβλίο του <<Στρατηγικό βάθος>>, ο καθηγητής και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφέρει μεταξύ άλλων <<Οι τουρκικές και μουσουλμανικές μειονότητες σε Βουλγαρία Μακεδονία, Ελλάδα, Σαντζάκ, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, και Ρουμανία αποτελούν σημαντικά στοιχεία της βαλκανικής πολιτικής της Τουρκίας…>>
Όλα τα ανωτέρω προσφέρονται για έναν ουσιώδη πολιτικό προβληματισμό, για να αποφύγουμε νέες Εθνικές τραγωδίες.
Το πολιτικό μας προσωπικό θα πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρά και σε  βάθος την τακτική της Τουρκίας και μεταξύ των πολιτικών, θα πρέπει να πρυτανεύουν τα προβλήματα της χώρας και καθόλου η προσωπικές αντιπαραθέσεις.
Εξάλλου η σωστή πολιτική είναι αυτή που προβλέπει  σχεδιάζει και προλαμβάνει.
                              ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
              (ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ)   ΚΟΡΥΦΑΣΙΟΝ  15—12—2016.
                              

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου