Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015


ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αυτό που θα πρέπει να παρατηρήσει κανείς είναι η έλλειψη πολιτικού διαλόγου, η απουσία μιας λογικής προσέγγισης του προβλήματος που έχει η χώρα μας. Το επάγγελμα πολιτικός ζει και βασιλεύει ακόμα.  

    Η πολιτική ως ανώτερη τέχνη δεν υφίσταται πλέον, η πολιτική παιδεία που θα έπρεπε να διακρίνει τον προεκλογικό λόγο  είναι παντελώς απών. Οι εκλογές αυτές είναι όπως φαίνεται μια διαμάχη προσώπων και όχι μια αντιπαράθεση ιδεών σχεδίου για το τόπο. Κανένας δεν τολμάει να πει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η παγκοσμιοποίηση έχει ξεφτιλίσει τα πάντα… Δεν υπάρχει καμία σοβαρή ιδεολογική αναφορά…   Όλα γίνονται με βάση την ατομική και την συλλογική ιδιοτέλεια… γι’ αυτό το λόγο η πολιτική ιδιοτέλεια είναι πρωτοπόρος πανευρωπαϊκά.

    Καινούργιο φρούτο στον πολιτικό στίβο είναι το κόμμα του Παπανδρέου, μια προσωπική αγωνιώδης προσπάθεια , για να ξεχασθούν τα λάθη του παρελθόντος. Προσωπικά προσπαθώ να καταλάβω την διαφορετικότητα από το μητρικό του κόμμα αλλά συμπέρασμα και διαφορά δεν διακρίνω.

    Το χειρότερο είναι ότι η φαυλοκρατία , ο λαϊκισμός, η απουσία πολιτικού διαλόγου να δούμε το πρόβλημα κατάματα εμποδίζει την ύπαρξη μιας αυτόνομης, ελεύθερης, ακόμη και ουδέτερης διανοητικής αναλυτικής σφαίρας, έτσι ώστε να γίνει μια σωστή ερμηνεία του σύγχρονου κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι. Δηλαδή γιατί η χώρα μας έφθασε στο βάραθρο? Τι φταίει? Με αφετηρία αυτό, θα πήγαζαν οι ιδέες , οι ερμηνείες  μια συλλογική πολιτική αυτογνωσία του τι έγινε. Έτσι ώστε να ξαναβρούμε την πυξίδα της ανόρθωσης.

    Το πιο φυσιολογικό μετά την ήττα της πολιτικής μεταπολιτευτικής διακυβέρνησης, θα ήταν να βλέπαμε μια ένταση της σκέψης, υψηλό πολιτικό εμπεριστατωμένο ουσιαστικό  διάλογο, παραγωγή γνώσεων με νέες ιδέες. Σωστό θα ήταν να αναβιώναμε τη Μνήμη. Δεν υπάρχει ορθή πολιτική χωρίς Μνήμη. Το πολιτικό τοπίο είναι παρακμιακό. Μη παραγωγικές ομάδες, άνθρωποι και πολιτικοί  του χθες που συντηρούνται από τον δημόσιο προϋπολογισμό, αρκετοί να μην έχουν ούτε ένα ένσημο εργασίας, να διαμορφώνουν καθημερινά ένα υποκριτικό θέατρο συγκρούσεων , τηλεοπτικών ανούσιων καυγάδων, με κραυγές φωνασκίες μιλώντας ο ένας επάνω στον άλλον προκαλώντας μόνο θόρυβο. Αντί να έχουμε ένα λόγο για την ποιοτική επαναθεμελίωση και  αναδιάρθρωση, έχουμε την αποδιάρθρωση και υποβάθμιση της Δημόσιας Πολιτικής σφαίρας από τα κάθε είδους προϊόντα μιας ελεγχόμενης και μπλοκαρισμένης δημοκρατίας.

    Εάν δεν γίνει σωστή ορθή ερμηνεία για την κατάντια της χώρας μας, με όρους ορθού Λόγου και με όρους Επιστήμης , η χώρα μας θα παραμείνει στάσιμη. Η σύγχυση, ο καυγάς, οι φωνές κατά τον Αριστοφάνη και οι ολιγαρχικές κινήσεις κατά το Θουκυδίδη , είναι το μοναδικό πεδίο της επιβίωσης και αυτοσυντήρησης τους. Ο διάλογος, η αλήθεια, η καθαρότητα, τα καίρια που έλεγε ο Αισχύλος, είναι ο θάνατος τους.

      Έτσι η κοινωνία ανεκπαίδευτη , καταφεύγει σε λανθασμένες ερμηνείες και εκδοχές για την ήττα. Η μεγαλύτερη ήττα είναι όταν δεν μπορείς να ερμηνεύσεις την πρώτη σου αρχική ήττα.

    Ερμηνεία πολιτική σημαίνει να μπορείς να απελευθερωθείς , από τις παλιές ιδέες και δυνάμεις που σε οδήγησαν στην παρακμή. Ερμηνεία σημαίνει να μπορείς να οικοδομήσεις το μέλλον σου με νέες ιδέες, νέες δυνάμεις, νέα θεμέλια.

     Οι πολίτες δυστυχώς δεν έχουν πλήρη ενημέρωση, για την πολιτική που θα ασκήσουν τα κόμματα. Άκουγα μια υποψήφια να λέει την γνωστή  καραμέλα,  ανάμεσα σε πολλά άλλα «εμείς θα εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης…» πάρε το αυγό και κούρευτω που λέει και ο λαός. Το πάθος των υποψηφίων να εκλεγούν και μόνο, εξαντλεί την δυνατότητα στον πολίτη, να έχει έγκυρη κριτική άποψη, για την σοβαρότητα των εκλογικών προγραμμάτων και την επιλογή ατόμων με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια.

      Το αποτέλεσμα των εκλογικών ποσοστών δεν έχει καμία σχέση με την λαϊκή θέληση, είναι ένα νούμερο που δείχνει την επιδεξιότητα των υποψηφίων και των κομματικών μηχανισμών να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών.

       Είναι αδύνατο να κρίνει και να αξιολογήσει ο πολίτης, σε μια κοινωνία που έχουμε ολική έκλειψη, της ποιότητας  του ήθους και δεν τιμά την ανιδιοτέλεια. Απεναντίας κυριαρχεί η αναξιοκρατία και ο λαϊκισμός.   

       Η Ελλάδα είναι ετοιμοθάνατη και αυτοί  διαγκωνίζονται στο πτώμα  της , για την αρπαγή της εξουσίας και δεν έχουν εκείνο τον πολιτικό πολιτισμό να κάνουν μια συζήτηση ανοικτή τετ α τετ, έτσι ο πολίτης να μπορέσει να διακρίνει μια έστω διαφορά , του ενός που είναι δοκιμασμένος  και ο άλλος αδοκίμαστος.

      Όσοι σέβονται τον εαυτό τους με νούμερα αποδεικνύουν το χάος που έχει βυθιστεί η Ελληνική οικονομία, με την πολιτική όλων των κομμάτων της μεταπολίτευσης. Βλέπω το πείσμα των δύο κομμάτων να ανασυσταθεί το κράτος με γνώμονα όχι την αξιοκρατία αλλά τον κομματισμό.

      Η έννοια Δημοκρατία είναι σαν την έννοια «ιατρική» εφαρμόζεται επί φυσιολογικών καταστάσεων. Όταν έχει κανείς να κάνη με φυσικά κακοπλάσματα τότε η επίκληση ιατρικών κανόνων δεν είναι μόνο μάταιη και επικίνδυνη αλλά συνειδητή τσαρλατανιά. Την Ελλάδα μας δυστυχώς  την κατάντησαν ένα ιστορικό κακόπλασμα.

    Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τις πλειοψηφίες και τα προεκλογικά προγράμματα , αλλά με το ήθος , τον πατριωτισμό της επόμενης κυβέρνησης και την δικαιακή υπόσταση του Ελληνικού κράτους.

      Η επόμενη βουλή που θα προκύψει δεν θα πρέπει να αποκοπεί από τον λαό μέσω διοίκησης.

       Ας κρίνουμε αυτή τη φορά με την λογική , την αξιοκρατία, τον ρεαλισμό , βλέποντας την αλήθεια και ας μην γίνουμε θύματα πολιτικών με θεαματικές ενέργειες, εθνικού μεγαλείου και προεκλογικών συνθημάτων.

        Ας αποβάλουμε το φόβο, εμείς σαν λαός και σαν τόπος έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα να πάμε μπροστά και να αλλάξουμε σελίδα. Η δύναμη μας είναι ο τόπος μας και η ψήφο μας.

ΚΑΡΜΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ) ΚΟΡΥΦΑΣΙΟΝ 6937128163       2723041506.       14\01\2015  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου