Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

    ΚΑΡΜΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.   26—04—2016.
     Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.
Πριν από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, αρχίζει η ιστορία του δανεισμού από τις ξένες δυνάμεις. Τα πρώτα δάνεια ήταν τα  βρετανικά  δάνεια της Ανεξαρτησίας το 1824-25 για τις ανάγκες της Επανάστασης. Τα ληστρικά αυτά δάνεια υποθήκευσαν την Εθνική περιουσία,  ήταν το πρώτο μνημόνιο της χώρας μας. Ένα μέρος του δανείου το δαπανήσαμε, λόγω των εμφυλίων αναμετρήσεων,  που  είχαν ως συνέπεια  ένα πολύ μικρό μέρος, να χρησιμοποιηθεί,  για ουσιαστικούς σκοπούς της Επανάστασης. Προπληρώσαμε τους τόκους, τις προμήθειες και παραγγελίες  για  πολεμικό υλικό που ποτέ δεν έφθασαν  στη χώρα μας.
    Ο Καποδίστριας το 1827 ζήτησε δάνειο από τους Ευρωπαίους , για να αποπληρώσει τα προηγούμενα, με σκοπό να βοηθήσει την χώρα. Το αίτημά του δεν έγινε δεκτό , με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση. Η χώρα μας το επόμενο δάνειο που πήρε ήταν το 1832, μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους (1830) με την επιβολή του βαυαρού, Όθωνα το (1832).
     Το δάνειο αυτό ανερχόταν στο ύψος των 60 εκατ. Γαλλικών φράγκων. Δόθηκαν μόνο οι δύο δόσεις για αποπληρωμή των δύο προηγούμενων βρετανικών δανείων , το υπόλοιπο εδόθη για το στρατό και τη βαυαρική γραφειοκρατία. Ανάκαμψη στην οικονομία δεν επήλθε, έτσι οι προστάτες μας από τότε , αρνήθηκαν να μας καταβάλουν την Τρίτη δόση. Ο Όθωνας αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση ζητώντας νέα δάνεια. Βλέπετε τελικά πως η ιστορία επαναλαμβάνετε  μέχρι και σήμερα που η συνέχεια είναι ακριβώς ίδια. Οι προστάτες μας όρισαν μια επιτροπή ελέγχου, ένα είδος τρόικας, να ελέγχει την οικονομία μας, βάζοντας σαν ενέχυρο όλους τους Εθνικούς μας πόρους, για την αποπληρωμή των δανείων. Η ναυτιλία , η βιομηχανία, ο γεωργικός τομέας, παρουσίαζε μια σχετική πρόοδο, το δημόσιο χρέος όμως ανέβαινε συνέχεια και με την αποπληρωμή στους Τούρκους για  την παραχώρηση της Θεσσαλίας και της Άρτας. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης στις 30-10-1893 να αναφωνήσει στη βουλή την ιστορική φράση < κύριοι δυστυχώς επτωχεύσαμεν>. Η τρίτη  διαδοχικά πτώχευση της χώρας μας. Τα  έξι ληστρικά δάνεια  του Τρικούπη, για την ανάκαμψη της χώρας, μαζί με την εξόφληση των προηγούμενων δανείων, την αποζημίωση στους τούρκους μετά την ελληνική πανωλεθρία το 1897, διογκώνουν  στα ύψη το δημόσιο χρέος.
    Ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον επόμενο αιώνα σημείωσε επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική, το δανεισμό όμως τον συνέχισε, αυξάνοντας έτσι το δημόσιο χρέος.
    Το 1929 επήλθε η παγκόσμια οικονομική κρίση και το 1932 ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να ανακοινώσει την τέταρτη κατά σειρά πτώχευση της Ελλάδας, της οποίας το χρέος ανερχόταν τότε στα 2.868,1 εκατ. Φράγκα!
      Ο Ιωάννης μεταξάς το 1936 αρνήθηκε να πληρώσει στην Βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique.
    Η Βελγική κυβέρνηση ζήτησε να ικανοποιηθούν  τα νόμιμα δικαιωματικά της , προσφεύγοντας στο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου. Τότε η κυβέρνηση Μεταξά επικαλέστηκε την άσχημη οικονομική κατάσταση των Ελλήνων. Καθήκον κάθε κυβέρνησης πρώτα είναι να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημόσιων υπηρεσιών, χωρίς να θέση σε κίνδυνο την οικονομική ζωή η τη διοίκηση του κράτους.
      Ο δικτάτορας Μεταξάς τόλμησε να κάνει αυτό που δεν τόλμησαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις, το Διεθνές Δικαστήριο τότε αποδέχτηκε το επιχείρημα της Ελλάδας. Το ιστορικό αυτό προηγούμενο το εκμεταλλεύτηκαν αργότερα και άλλες χώρες όπως η Αργεντινή , ο Ισημερινός που αρνήθηκαν να πληρώσουν τα χρέη τους. Ο Ραφαέλ Κορέα στον Ισημερινό το 2007 συνέστησε μία<< επιτροπή λογιστικού ελέγχου>> που το αποτέλεσμα ήταν να αρνηθεί το 70% του χρέους. Η κυβέρνηση του Νέστορ Κίχνερ στην Αργεντινή , διέγραψε μονομερώς το 2003 το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Ο Σπύρος Μαρκεζίνης το 1953 έκανε έναν διακανονισμό όλων των χρεών. Το 1962-64 έγιναν και άλλες ρυθμίσεις , με τελευταία το 64 επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου , με υπουργό οικονομικών το Κ. Μητσοτάκη.  Η  μεγάλη αποπληρωμή του χρέους ολοκληρώθηκε το 1967. Ίσως τότε υπήρξε η μοναδική περίοδος χωρίς μνημόνια.
    Η Χούντα των συνταγματαρχών άφησε ένα χρέος διαχειρίσιμο. Κατόπιν μέσα σε μια επταετία με συνεχή δανεισμό το χρέος διογκώθηκε. Κατόπιν με τον <<σοσιαλιστικό μετασχηματισμό>> της κοινωνίας με ξένα δανεικά , φθάσαμε εδώ . Αποτέλεσμα του αποτυχημένου σοσιαλιστικού πειράματος, ήταν να έλθει  το ΔΝΤ στη χώρα μας.
    Η Ε.Ε. ποτέ δεν θα άφηνε ένα μέλος σαν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, το κόστος θα ήταν πολύ οδυνηρό παγκόσμια. Η χώρα μας οφείλει να ζητήσει αναδιάρθρωση.   Η Κυβέρνηση πρώτα οφείλει να προστατεύει τους πολίτες της και κατόπιν να μεριμνά για τους δανειστές.
ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  (ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ) ΚΟΡΥΦΑΣΙΟΝ. 
6937128163.  ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ----ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου