Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ.     4—8—2016.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΧΙ ΓΝΩΣΕΩΝ.
Πρωταρχική αξία που πρέπει να κατέχει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή είναι η παιδεία. Ένας όρος που δεν είναι καν συνυφασμένος,  με το νούμερο των γνώσεων που κατέχουμε, αλλά είναι απόσταγμα εγκεφαλικής καλλιέργειας και ψυχής. Όσο η ανθρώπινη ψυχή μας ανεβαίνει ψηλά και γίνεται πιο πλούσια σε αισθήματα και ανθρώπινες χάρες , τόσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε σαν άνθρωποι. Αληθινή παιδεία είναι Ελληνική παιδεία και εθνική αυτογνωσία. Ευρύτερη κουλτούρα και καλλιέργεια  πρέπει να κατέχει ο κάθε άνθρωπος εκτός από την εγκύκλια παιδεία. Τα πτυχία , τα ντοκτορά, τα μεταπτυχιακά, δεν σου παρέχουν την δυνατότητα ότι έχεις παιδεία. Η παιδεία αρχίζει από το σπίτι, την οικογένεια, από τις συμβουλές, την αγωγή, τα πρακτικά μαθήματα, που παίρνουμε από τους γονείς και το σχολείο.   Σήμερα ο κόσμος αλλάζει, προς τι όμως; είναι ένα καίριο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί. Οι έννοιες όμως δεν αλλάζουν ποτέ, παραμένουν σταθερές, απλά προσαρμόζονται σε καινούργιες συνθήκες, σε διαφορετικές ισορροπίες γεωπολιτικές , η  σε διάφορες κοινωνικές αλλαγές. Πολιτισμός δεν είναι ένας απλός αριθμός από πολλά νούμερα , που οδηγούν τον άνθρωπο στην ευδαιμονία και στον καταναλωτισμό. Πολιτισμός είναι συνάρτηση της παιδείας που έχουμε μέσα μας, την οποία την εκδηλώνουμε με την καθημερινή μας συμπεριφορά, τον πατριωτισμό μας, την αγάπη μας για την πατρίδα  (φιλοπατρία) την φύση και τον πλησίον μας. Γιατί παιδεία είναι παιδεμός αλλά συνάμα και εξαγνισμός. Ο οποίος γίνεται πατριωτισμός και παράλληλα ανθρωπισμός.
    Σαν Έλληνες έχουμε επωμιστεί μια βαθύτατη πολιτιστική κληρονομιά , από ένα Έθνος λαμπρό που δεν έπαψε ποτέ του να καλλιεργεί το κάλλος να κοινωνεί  να μεταλαμβάνει στο Θεό μέσα στο υπέρτατο κάλλος και την ανθρώπινη ομορφιά. Σαν λαός είμαστε συμφιλιωμένοι με τον θάνατο και με την ζωή.
    Στην τραγωδία του <<Αγαμέμνων>> ο Αισχύλος κηρύσσει : << οι άνθρωποι που αναζητούν τον Θεό, αναζητώντας των , τον βρίσκουν>>. Ο άνθρωπος που αναζητά το καλό το βρίσκει πάντα. Αυτή τη στιγμή έχουμε υποστεί πισώπλατα μια μαχαιριά , αυτοί που προκάλεσαν την  οικονομική κρίση, δεν είναι μόνο ότι του μείωσαν το εισόδημα , αλλά του στέρησαν την ελπίδα και το μεγάλο προνόμιο που μπορεί να έχει ο κάθε άνθρωπος την Σκέψη , την καλλιέργεια της ψυχής. Του στέρησαν τη χαρά της ζωής, τον έπνιξαν στην  μαύρη απελπισία. Παρόλα αυτά όμως ο Έλληνας αντέχει.
    Καθημερινά  διακρίνουμε ανθρώπους υπέροχους που μας εντυπωσιάζουν με την συμπεριφορά τους η την προσφορά τους στην κοινωνία, παρόλο που είναι αμόρφωτοι. Δεν ξεχνώ τη ματιά μιας γερόντισσας που μου είπε << ο άντρας μου μεγάλος πια, δεν ξέρει καθόλου γράμματα ούτε να διαβάζει , αλλά είναι ο πιο μορφωμένος άνθρωπος που έζησα και ξέρω>>. Δεν ξεχνώ τα λόγια της, τότε κατάλαβα την τεράστια διαφορά που έχει ένας αγράμματος , από ένα μορφωμένο. Την ύψιστη έννοια της Παιδείας που δεν μπορεί να την σπουδάσεις σε κανένα πανεπιστήμιο του κόσμου. Επειδή σήμερα οι ανθρώπινες αξίες μετριούνται περισσότερο με την κατοχή της ύλης, ταυτίζουμε τους Αγράμματους με τους Αμόρφωτους διαλέγουμε τον εύκολο δρόμο να τους βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι. Είναι άδικο να συγκρίνουμε  αυτούς που τους δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσουν, να γίνουν επιστήμονες, να κολλήσουν τις περγαμηνές και τα πτυχία τους στο τοίχο, με αυτούς που οι συνθήκες δεν τους επέτρεψαν να μάθουν γράμματα και να γίνουν καλοί μαθητές. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους βάζουμε σε δυο βαθμίδες κοινωνικές, τους μεν χαμηλά τους δε, υψηλά. Η κατάργηση  της σκέψης , ορίζει την αξία των ανθρώπων με τα χαρτιά που κατάφεραν να συλλέξουν στη ζωή τους. Τα πτυχία εάν δεν συνοδεύονται από την κοινωνική τους μόρφωση, την αληθινή, αγνή , συμπεριφορά , δυστυχώς η αξία τους εκμηδενίζεται. Στη ζυγαριά η κοινωνική μόρφωση είναι πιο βαριά από το image.
     Αυτός που έχει παιδεία και κοινωνική μόρφωση ποτέ του , δεν θα αδικήσει κανέναν, πάντα θα έχει στο νου του , την συλλογικότητα, χωρίς δόλο. Ο Αγράμματος σαν υπογραφή του βάζει ένα σταυρό, αλλά ξέρει να  τον τιμάει γιατί γνωρίζει καλά την σημασία του. Στα κολλέγια, στα Πανεπιστήμια δεν φοίτησε ποτέ, αλλά σπούδασε μέσα στη ζωή και πήρε πολλά εφόδια. Όσοι έχουν παιδεία μιλούν και διαβάζουν τα μάτια γιατί από εκεί αντλούν τις γνώσεις. Ξέρουν να αγαπάνε,  να είναι διακριτικοί, αληθινά ευγενείς. Δίνουν πάντα συμβουλές και στα χείλη  έχουν τον καλό το λόγο. Ο αγράμματος με την παιδεία του , δεν ξέρει πρόσθεση η αφαίρεση αλλά σε κάθε του συναλλαγή είναι τίμιος και δίκαιος. Δεν έχει αυτή τη δήθεν ευγένεια, αλλά με το νεύμα του τα λέει όλα και το σπίτι του είναι πάντα φιλόξενο.
     Δεν χρειάζεται να έχεις γνώσεις, αρκεί να έχεις ευγενή ψυχή για να μπορέσεις να μαζέψεις από τις πιο  μικρές, ασήμαντες στιγμές , την Σοφία της Ζωής.
     Και αν καταφέρεις να συνδυάσεις παράλληλα τις γνώσεις μαζί με την Παιδεία τότε πράγματι θα μπορείς να λες ότι θα έχεις το δικαίωμα να αγγίξεις την ανθρώπινη τελειότητα.  Αποτέλεσμα ελλειμματικής παιδείας  είναι μια άσχημη και άναρχη κοινωνία.
   ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
(ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ) ΚΟΡΥΦΑΣΙΟΝ.  4—8—2016.
       

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου