Δευτέρα 20 Μαΐου 2019


ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ) 14-05-19.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ  ΑΡΧΟΝΤΩΝ.

  Αυτή την περίοδο οι τοπικές κοινωνίες βιώνουν την προεκλογική περίοδο με μία πλειάδα υποψηφίων. Πολλά ονόματα έχουν θέσει υποψηφιότητα  κατανεμημένα σε κάθε Δήμο με πολλούς συνδυασμούς.  Ακούμε για  ονόματα που προβάλλονται φέτος με ένα ξεχωριστό τρόπο μόνο με μια κάρτα με τα στοιχεία τους. Το κυριότερο που δεν προβάλλεται είναι τα κριτήρια και οι λόγοι  που πρέπει να επιλεγούν οι υποψήφιοι .Εν όψη των εκλογών θέλω να εκφράσω μια ταπεινή γνώμη ενός απλού  σκεπτόμενου , πολιτικοποιημένου ανθρώπου πως θέλει να είναι ο άρχοντας είτε σε τοπικό , περιφερειακό η ανώτερο επίπεδο που πρέπει να τον εκπροσωπεί…

   Ένας εκ των επτά σοφών ο Πιττακός ο Μυλιτηναίος διατύπωσε την περίφημων ρήση <<Αρχή άνδρας δείκνυσι>>.  Πρόκειται περί αλάθητης γνώμης διάκρισης του ήθους, των ιδιοτήτων και των προθέσεων του κάθε μικρού η μεγάλου άρχοντος σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου.

   Κατά συνέπεια ο Δημοτικός, περιφερειακός σύμβουλος, ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης , ο Βουλευτής και όσοι ασκούν γενικά εξουσία και διοίκηση (η οποία είναι η τέχνη των τεχνών και η επιστήμη των επιστημών). Πρέπει να έχει ήθος, γνώσεις, εγκυκλοπαιδική, πολιτική παιδεία, να κατέχει την τέχνη της πολιτικής, της προσφοράς, της δημιουργίας, να είναι αυτοδημιούργητος και να έχει ένα λαμπρό καθαρό μητρώο και παρελθόν.

    Πάνω από όλα Ήθος, γιατί τούτο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και το ειδικό βάρος της αντικειμενικής και χρηστής διοίκησης. Ο άρχων πρέπει να έχει ατομική αγωγή, ευρύτητα γνώσεων, μόρφωση, φυσική ποιότητα, οικονομική και καλή οικογενειακή κατάσταση.

   Η έλλειψη αγωγής, παιδείας, συλλογικότητας, δικαίου σεβασμού προς τους νόμους και τον συνάνθρωπο κάνουν τον άνθρωπο απεριποίητο , ατημέλητο και επιβλαβή για την κοινωνία. Παράλληλα η παιδεία, η μόρφωση , η καλλιέργεια ψυχής, δημιουργούν ανθρώπους με ευγενή αισθήματα με ήθος.  Ο Ζήνων διατύπωσε επιγραμματικά όταν λείπει ο κοινός νους και η υγιής κρίση, η μόρφωση καταντά ένα άκαρπων απόκτημα. Δεν φθάνει μόνο η συσσώρευση γνώσεων ,  αλλά και η σοφία έτσι ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να κάνη σωστή και λογική κρίση.

   Οι άρχοντες πρέπει να έχουν ανεπτυγμένη πνευματική και συναισθηματική νοημοσύνη.

    Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε τόσο τα δικά μας συναισθήματα όσο και αυτά των άλλων. Μας γεμίζει συμπόνια, κατανόηση, θέρμη, αγάπη και την μέγιστη ικανότητα να αντιδρούμε σωστά, αντικειμενικά σε κάθε είδους προβλήματα και καταστάσεις στην καθημερινότητα.

     Η πνευματική νοημοσύνη (SQ)  Είναι το υπέρτατο καύσιμο που τροφοδοτεί το μέσον και τις συνθήκες εκείνες ούτως ώστε να νοιώσουμε ευτυχία και υπαρξιακή πληρότητα. Μας ανοίγει την είσοδο για τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου , μας επιτρέπει να παίξουμε με τα όρια, να παίξουμε ένα αέναο παιχνίδι. Μας παρέχει την ικανότητα να αναπτύξουμε τη διάκριση, το διάλογο, την κριτική  σκέψη, τον σεβασμό, την συλλογικότητα. Μας προσφέρει μια αίσθηση ηθικής και να επιλύουμε θέματα καλού και κακού, να διοικήσουμε και να οραματιστούμε δυνατότητες  σχεδιάζοντας και προβλέποντας το μέλλον .

     Ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) είναι σημαντικό στοιχείο για τον άνθρωπο. Είναι το όπλο που χρειάζεται για να επιλύσουμε προβλήματα στρατηγικής , λογικής και διοίκησης. Άρα για να διοικήσει κάποιος θα ήταν προτιμότερο να έχει και τις τρεις νοημοσύνες ανεπτυγμένες, γιατί τότε στο κέντρο του εγκεφάλου του θα υπάρχει μια συνειρμική και σειριακή νευρωνική σύνδεση, που θα του πρόσφερε ένα γόνιμο έδαφος  για ωρίμανση, μεταμόρφωση και θα του χάριζε μια προσωπικότητα με ένα ενοποιητικό και ουσιαστικό κέντρο. Για να αναλάβεις ευθύνες εξουσίας απαραίτητο είναι να μπορείς να οραματίζεσαι με την πρέπουσα παιδεία που θα λειτουργεί σαν μήτρα έτσι ώστε να παράγει δημιουργικές προτάσεις για την κοινωνία , τον τόπο. Να αποδίδεις έργο, εργασία, γνώσεις, τεράστια προσόντα, να έχεις δώσει εξετάσεις στη ζωή και να έχεις πετύχει στον επαγγελματικό τομέα, τον οικογενειακό και τον κοινωνικό.

    Άμεση ανάγκη να αναταραχθεί το πολιτικό σύστημα και ειδικά οι τοπικές κοινωνίες γιατί υπεύθυνοι για την κατάντια σε τοπικό και γενικό επίπεδο είναι αυτοί που πού παίζουν το παιχνίδι της τοπικής και κεντρικής εξουσίας. Ορθό θα ήταν να ξεφύγουμε από τυχών διαπροσωπικές η κομματικές σχέσεις και σαν  μοναδικό κριτήριο να έχουμε τις παραπάνω νοημοσύνες.

   Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ενεργούς πολίτες για τοπικούς άρχοντες , που σαν μοναδικό σκοπό θα έχουν την προσφορά για τον τόπο. Ας λειτουργήσουμε με κριτήρια ανιδιοτελή , αξιοσύνης και ας  έχουμε υπόψη τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη  :

    << Έχω το μερίδιο μου , σ’ αυτείνη την πατρίδα θα ζήσω εγώ και τα παιδιά μου>>.

  ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ 14-05-19.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου