Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΖΑΠΠΕΙΟ 2


Αγαπητέ κύριε Σαμαρά,

Σχετικά με τις εξαγγελίες του «Ζαππείου» ΙΙ, συνεχίζω να σας ερωτώ (προηγούμενη ανάρτηση τα κανόνια του Ναυαρίνου <Η επανεκκίνηση δέσμια του κομματικού ρεβανσισμού> 21-5-2011) και θα ήθελα να μου απαντήσετε:
  1. Είναι βέβαια γνωστό ότι το ισοζύγιο κάθε ταμείου δεν εξαρτάται μόνο από τα έξοδα, αλλά και τα έσοδα. Κάτι λιγότερο γνωστό είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές νομικών προσώπων στη χώρα μας είναι σαφώς χαμηλότεροι από τις χώρες που μας κάνουν ‘μάθημα οικονομίας’ αυτό τον καιρό. Για παράδειγμα, διαβάζουμε σε σχόλιο αναγνώστη της Καθημερινής:
 α) Τα έσοδα από την άμεση φορολογία, 8% του ΑΕΠ για το 2007, έναντι 13,4% για την Ε.Ε των 27.                                                                                                   β) Η πραγματική φορολογική επιβάρυνση του κεφαλαίου επί των κερδών 15,8% για την Ελλάδα έναντι 25,4% για την Ε.Ε των 27 το 2006.
γ) Οι φόροι που εισπράττει το κράτος από τους μισθωτούς και συνταξιούχους αυξήθηκαν κατά 97% μεταξύ 2002-2008, ενώ των νομικών προσώπων μειώθηκαν.
δ) Χαρακτηριστικό είναι ότι, τα φορολογικά έσοδα από τον εφοπλιστικό χώρο είναι λιγότερα από τα παράβολα που καταβάλλουν οι μετανάστες για την άδεια παραμονής τους.

Βάση το παραπάνω αν μειώσουμε περεταίρω τους φορολογικούς συντελεστές από τις επιχειρήσεις και τους εφοπλιστές τότε τα έσοδα του κράτους  δεν θα μειωθούν; Αν πραγματικά μειωθούν τότε γιατί δεν συμφώνησες με τον συμφοιτητή σου;
2.       Πρέπει να είσαι σαφείς και ειλικρινείς, με την κοινή γνώμη. Η Ελλάδα έχει χρήματα για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις έως τον Ιούλιο. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διστάζουν να ξαναδώσουν χρήματα στη χώρα μας, πρώτον γιατί υπάρχει έντονη αντίδραση των δικών τους ψηφοφόρων και δεύτερον γιατί πιστεύουν ότι η πρόσθετη βοήθεια θα πάει σε τρύπιο πηγάδι. Έτσι δεν πάμε πουθενά ή μάλλον θα πάμε σε εκλογές και σε μια μεγάλη εθνική περιπέτεια. Αυτό που δεν καταλαβαίνεται προφανώς είναι ότι οι πρωταγωνιστές του πολιτικού δράματος είναι πως ακόμη και μετά από εκλογές θα ξαναβρεθούν όλοι γύρω από ένα τραπέζι έχοντας απέναντί τους ίδιους σκληρούς όρους των δανειστών μας στους οποίους θα πρέπει να απαντήσουν τι αποφάσισαν: χρεοκοπία ή νέο πρόγραμμα, ευρώ ή δραχμή;
Κύριε πρόεδρε βάση το παραπάνω, εσύ και ο συμφοιτητή σου  στη πράξη  αναπαράγετε την κρίση και σπρώχνεται την πατρίδα μας στη χρεοκοπία και στη δραχμή;
Με εκτίμηση για το παρελθόν σας και επιφύλαξη για το παρόν σας,                            Λαέρτης ο Πύλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου