Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΖΗΤΩ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ζητώ μια απάντηση από τους νεοκοτσαμπάσηδες


Η πραγματική εθνική περιπέτεια αρχίζει με την υπογραφή του μνημονίου. Το χοντρό παιχνίδι  των κερδοσκόπων είναι γεγονός. Το γήπεδο που γίνεται το παιχνίδι είναι οι τράπεζες και η μπάλα τα Ελληνικά ομόλογα.
Σε καθεστώς ύφεσης, οι κερδοσκόποι παίζουν το παιχνίδι με έμφαση καθόσον οι κερδοσκοπικές ευκαιρίες λιγοστεύουν σε ποσότητα αλλά αυξάνουν σε ποιότητα.
Τι συμβαίνει; Θα αναλύσω ένα υποθετικό σενάριο.
Ευρωπαϊκή τράπεζα κατέχει ελληνικό διετές ομόλογο, ονομαστικής αξίας 100 €. Το ομόλογο αυτό πωλείται 90 € στην δευτερογενή αγορά.
Πάω εγώ (εννοείται με τις κατάλληλες διασυνδέσεις και την αντίστοιχη οικονομική επιφάνεια) στην τράπεζα και δανείζομαι το ομόλογο για ένα διάστημα, ας πούμε 6 μήνες.
Φυσικά της πληρώνω τον αντίστοιχο τόκο: αν το επιτόκιο είναι 5%, πληρώνω 2,5% άρα πληρώνω στην τράπεζα 2,5 €.
Σπεύδω στη συνέχεια να πουλήσω το ομόλογο στη δευτερογενή αγορά και αποκομίζω 90 €.
Έχω μείνει με 90 - 2,5 = 87,5 € στην τσέπη και πρέπει να επιστρέψω ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 €.
Πώς ξεπερνάω την διαφαινόμενη χασούρα;
Βάζω το "φράου μάγκαζιν" ή κάποιον αξιωματούχο με κύρος, να επικοινωνήσει ότι η Ελλάδα, πάει τελείωσε, καταρρέει, πτωχεύει, σβήνει, εξαφανίζεται κ.λπ.
Το ομόλογο καταποντίζεται στα 60 €.
Σπεύδω να το ξαναγοράσω και το επιστρέφω στην τράπεζα.
Απολογισμός στην τσέπη μου: -2,5 (τόκος που πλήρωσα στην τράπεζα) + 90 (από την πώληση) - 60 (από την αγορά) = 27,5 € (στα εκατό, καθαρό κέρδος εκ του μηδενός).
Απολογισμός τράπεζας: + 2,5 € (από τους τόκους που της πλήρωσα).
Όταν η συναλλαγή ολοκληρωθεί, σκέφτομαι να ξανά-δανείσω την Ελλάδα, ώστε να μην καταρρεύσει, φτωχύνει, πτωχεύσει, καταστραφεί κ.λπ. και το παιγνίδι ξαναρχίζει (με το ίδιο ομόλογο).
Η στήριξη της χώρας στο ευρώ, περιλαμβάνει την συμμετοχή μας στο παιγνίδι αυτό, από ποια μεριά; Του τραπεζίτη ή/και κερδοσκόπου ή του συμβιβασμένου αενάως θύματος, έως πλήρους και απόλυτης υποτέλειας λόγω των συνεχών δανείων;
Αυτή είναι η πραγματική εθνική περιπέτεια και απαιτώ μια σαφή και ειλικρινή απάντηση στο ερώτημα από τους νέο-κοτζαμπάσηδες.


 Με επικούρειους χαιρετισμούς για το παρελθόν σας και επιφύλαξη για το παρόν σας,

Λαέρτης ο Πύλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου