Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΔΕΣΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

    
               Η επανεκκίνηση δέσμια του κομματικού ρεβανσισμού

   
                                      Λαέρτης ο Πύλιος
                                                                        Λάβε ταύτα Ελισσάβετ και ποίησέ το επί πλαισίου.
(Πάρτο Λίζα και κάντο κορνίζα)
.




Εισαγωγή: Tην ώρα που η οικονομία είναι στο χείλος της χρεοκοπίας,  Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα τον καλεί ευθέως τον κ Αντώνη  Σαμαρά  να εγκαταλείψει τους αντιμνημονιακούς λεονταρισμούς, λέγοντάς του ότι, θα αδειάσουν τελείως τα  δημόσια ταμεία με την προτεινόμενη φορολογία 15% στις επιχειρήσεις , 30% στα φυσικά πρόσωπα και με την ανάπτυξη που θα τρέξει σε  μονοψήφιο αριθμό. Επιπλέον ο κ Αντώνης  Σαμαράς στο  Ζάππειο ΙΙ  δεν εξηγεί  από ποιες πηγές θα μοιράσει  τα απαιτούμενα χρήματα, αλλά και στο πώς θα μειωθούν τα ελλείμματα, που επιτέλους είναι και το βασικό πρόβλημα για την επανεκκίνηση  της οικονομίας. Οι προτάσεις του προέδρου της ΝΔ ακροβατούν για μια ακόμη φορά, όπως ακροβατούσαν και στο Ζάππειο Ι καθόσον  δεν κατάφερε να εξηγήσει πως θα μηδενίσει το έλλειμμα σε 18 μήνες χωρίς θυσίες.  
Στη πράξη αν εφαρμοσθεί το πρόγραμμα "Ζάππειο ΙΙ", που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, το έλλειμμα σε ένα χρόνο θα επανέλθει στα 36,034 δισ. ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του 2009. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι με τις προτάσεις του   κ Σαμαρά  το έλλειμμα θα επιβαρυνθεί κατά 17,1 δισ. ευρώ και θα ελαφρυνθεί κατά 5,25 δισ. ευρώ. Οι επιβαρύνσεις στο έλλειμμα, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα προέλθουν από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τα κέρδη των επιχειρήσεων στο 15% (+1 δισ. ευρώ), την εφαρμογή συντελεστή 15% για τη φορολογία των μερισμάτων (+2 δισ. ευρώ), τη μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 45% στο 40% (+100 εκατ. ευρώ), τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ (+4 δισ. ευρώ), την αφαίρεση του επιπλέον ΕΦΚ στα καύσιμα που επιβλήθηκε επί ΠΑΣΟΚ (+850 εκατ. ευρώ), τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (+3,8 δισ. ευρώ), την επιδότηση του επιτοκίου για την α' κατοικία (+1,2 δισ. ευρώ), το ΠΔΕ (+1 δισ. ευρώ), την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων (+1,5 δισ. ευρώ) και των πολύτεκνων (+150 εκατ. ευρώ) και τα άλλα αντισταθμιστικά μέτρα (+1,5 δισ. ευρώ). Στον αντίποδα, το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί από τα έσοδα από τα αυθαίρετα (-1,5 δισ. ευρώ), το ΕΣΠΑ (-1,35 δισ. ευρώ), το ΠΔΕ (-800 εκατ. ευρώ) και τα έσοδα από τη ρευστότητα (-1,6 δισ. ευρώ).

Λέξεις κλειδιά: επαναδιαπραγμάτευση, επανεκκίνηση, «Ζάππειο» Ι, «Ζάππειο» ΙΙ, έλλειμμα, χρέος, δημόσιο, αντιφάσεις, πελατειακές σχέσεις, ρουσφέτια, κομματικός ρεβανσισμός.

Θέμα: Οι μεγάλες αντιφάσεις  που προέκυψαν από το «Ζάππειο» ΙΙ και καλείται να απαντήσει ο κ. Σαμαρά τις παρουσιάζω στις παρακάτω έξι(6) ερωτήσεις-απαντήσεις  :

  1. Μήπως η επαναδιαπραγμάτευση σκοντάφτει στο ότι τα ακριβά δάνεια στο φαλιρισμένο δημόσιο δεν επιτρέπουν την πτώχευση  και  ότι η λιτότητα σε περίοδο ύφεσης αυξάνει το σύνολο των χρεών και των ζημιών του δημοσίου;

Η πρόταση κ. Σαμαρά για την διαπραγμάτευση του Ελληνικού χρέους, έπρεπε να βασίζεται στο όπλο του  επιτοκίου το οποίο  δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το 3.5% για να μην μας συνθλίψουν κι άλλο τα νέα δάνεια. Φυσικά αυτός ο στόχος είναι άπιαστος, γιατί αν μας κατεβάσουν το επιτόκιο, θα απαιτήσει να εισέλθει στο EFSF και η Ισπανία (που σήμερα πληρώνει επιτόκιο 5,3% δανειζόμενη στις αγορές). Έτσι όμως θα καταρρεύσει το EFSF καθώς δεν έχει την δυνατότητα να σηκώσει στους ώμους του την χώρα αυτή. Άρα, μια τέτοια διαπραγμάτευση είναι αδύνατη.


  1. Μήπως χάιδεψε τα αυτιά του αμαρτωλού Δημόσιου, που και αυτός με τους κομματικούς διορισμούς που έκανε συνέβαλε στη διόγκωση του;
Δεν εμφανίστηκε «να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο» γιατί:
    • Δεν προσδιόρισε τις περικοπές που πρέπει να γίνουν στα ρετιρέ των ΔΕΚΟ
    • Δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στη θέση που τηρεί η ΝΔ για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και αν μπορεί να επεκταθεί και στις ΔΕΚΟ.
    • Δεν αναφέρθηκε στις αλλαγές στο δημόσιο και τη λειτουργία του, χωρίς όμως απολύσεις και διώξεις.

  1. Μήπως χάιδεψε τα αυτιά των κλειστών επαγγελμάτων;

Δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή αναφορά στην ανάγκη ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, γιατί ο κ. Σαμαράς πήγαινε χέρι - χέρι με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, τους φαρμακοποιούς, τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς,  τους γιατρούς του ΙΚΑ, ώστε να μην ανοίξει το επάγγελμά τους και να διατηρηθούν τα προνόμια τους. Τα παραπάνω του δημιούργησαν  ενοχικό σύνδρομο μετά την καταψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή.
  1. Μήπως προωθεί την τσιμεντοποίηση  με την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων;
Το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, επιβαρύνει τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της χωροταξίας. Οι  ιδιοκτήτες τους υπολογίζονται από 500 χιλιάδες έως 1 εκατομμύριο και στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι πολίτες της χαμηλής εισοδηματικής τάξης. Η νομιμοποίηση θα οδηγήσει οριστικά σε νέα γενιά αυθαιρέτων και έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα  πολιτική   κατεύθυνση για πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή το «Ζάππειο» ΙΙ  ενθαρρύνει την τσιμεντοποίηση. Τι θα κάνει ο τομεάρχης  Περιβάλλοντος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αντιταχθεί σε κάθε νομιμοποίηση, θα τον διαγράψει ο κ. Σαμαράς;

  1.  Μήπως η πλήρης κατάργηση του πόθεν έσχες στην οικοδομή διογκώνει την φοροδιαφυγή;
Η επανεκκίνησης της οικονομίας με την κατάργηση του πόθεν έσχες, όχι μόνο για την πρώτη ή για τη δεύτερη κατοικία, αλλά για την τέταρτη την πέμπτη ή την έβδομη, θεωρείται ότι γυρνά τα ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας πολλά χρόνια πίσω, ενθαρρύνοντας την επιστροφή στις εποχές του μαύρου και άδηλου χρήματος, των πελατειακών σχέσεων και των αδιαφανών διαδικασιών.

  1. Μήπως μπορούν πράγματι να αυξηθούν οι συντάξεις;
Με τα σημερινά δεδομένα ο  κ. Σαμαράς. δεν προσδιόρισε αν η αποκατάσταση των συνταξιούχων μπορεί να πραγματοποιηθεί από το πρώτο έτος του προγράμματος, ακόμη δεν έπεισε πως η επιστροφή των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων στα προγενέστερα επίπεδα, είναι εφικτή και μετρήσιμη και δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομική στενότητα.

Συμπέρασμα : Ο κ. Σαμαράς, δεν ξεπέρασε τον κομματικό πατριωτισμό. «Εκεί που μας έφτασε το ΠΑΣΟΚ, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν πια», τον άκουσα να λέει σαν να μην κατανοεί ότι η  επανεκκίνηση είναι δέσμια  του κομματικού ρεβανσισμού και αποτελεί μέρος του Μεγάλου Προβλήματος και όχι της λύσης του.



Πηγές:
-Αδέσμευτος Τύπος  15-05-2011
-Κέρδος 15/5/2011
-Η έναρξη του πολύ-αναμενόμενου «Ζάππειου Νο 2» από τον Karl-Heinz Ottinger 15-05-2011
 -protagon.gr 15-5-2011
- antinews 15-05-2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου