Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

                        To Ζεϊμπέκικο του ζααμπίτ [1] Δημάρχου

                                        Λαέρτης ο Πύλιος
                                  

Αν μ' αξιώσει ο Θεός λεφτά και αποκτήσω [2]



Εισαγωγή: Δραττόμενος της ευκαιρίας του ζεϊμπέκικου που έριξε ο δήμαρχος στη Ορούντα, στη Κύπρο-Πελοποννησιακή Βραδιά Γευσιγνωσίας και κοιτώντας την φωτογραφία στην εφημερίδα Ελευθερία της Καλαμάτας της 4/9/2011 που δημοσίευσε σκόπιμα ο δημοσιογράφος της εφημερίδας που συνοδεύει τον δήμαρχο και την κουστωδία του, θα προσπαθήσω  να προσεγγίσω την ψυχολογία, το συναίσθημα και την ικανότητα του χορευτή. Θα ήθελα  ευθύς εξαρχής να προσδιορίσω μία λεπτή – ειδοποιό διαφορά: Άλλο ζεϊμπέκικο [3] κι άλλο ζεμπεκιά, η οποία είναι ουσιαστικά η Ελληνική μετεξέλιξη ενός άγριου χορού που χορευόταν από τους ζεϊμπέκηδες [4] .
Δεν γνωρίζω εάν αντιλαμβάνεται ο δήμαρχος τον μυστικισμό και τον ερωτισμό, τα σκαμπανεβάσματα του ρυθμού και των ήχων στο συναίσθημα του χορευτή (και του μουσουργού)… Προφανώς, ο Δήμαρχος δεν γνωρίζει τι χορεύει, δεν αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δεξιότητες που απαιτεί αυτός ο χορός και προσπαθώντας να «δείξει», καταφέρνει να αποδείξει ότι ούτε ψηλά μπορεί να κοιτάζει, ούτε το σθένος να σηκωθεί από την γη έχει, αλλά ούτε και την σκόνη μπορεί να διώξει από… τη γάμπα του!
Η εμφάνιση του δημάρχου δεν θυμίζει κάποιον λεβέντη που παλεύει, αλλά θυμίζει κάποιον ζεϊμπέκη που σηκώθηκε να δείξει ποιος είναι. Διασκεδάζει την στιγμή που οι δημότες «χορεύουν σε αναμμένα κάρβουνα»…! Διασκεδάζει, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις είτε για να διατηρήσει την «κομματική παράδοση», είτε για να διατηρηθεί στην επικαιρότητα… Διασκεδάζει αμέριμνος, αλλά δυστυχώς τα βήματά του προδίδουν το αταίριαστο των επιλογών του, κατορθώνοντας τελικά να αποδείξει πως όχι μόνο δεν γνωρίζει, αλλά δεν σέβεται τον ίδιο τον χορό που οικειοθελώς θέλησε να... χορέψει.
Τραγικός ή δεικτικός χορευτικός επίλογος ενός χρόνου που φεύγει  ή ενός χρόνου που μόλις έρχεται… Τραγικότερο το γεγονός του ευτελισμού, όχι του χορού, αλλά του χορευτή δημάρχου, όπως μου είπε κάποιος φίλος, «έμοιαζε περισσότερο με αρκούδα που χορεύει στους ρυθμούς του… αρκουδιάρη»!!!

Συμπέρασμα: Τελικά, επρόκειτο περί ενός καλά σκηνοθετημένου μονόπρακτου με αρκετό σασπένς, αλλά με ευδιάγνωστα κίνητρα. Πέραν του Δημάρχου, στην προετοιμασία και εκτέλεση της παράστασης έλαβαν μέρος και «Όλοι οι Άνθρωποι του»...
Οι άνθρωποι του μηχανισμού  είναι προφανές ότι πήραν οδηγίες για να κάνουν οτιδήποτε μπορούσαν για να τον προβάλουν, να ικανοποιήσουν τις ναρκισσιστικές του επιθυμίες. Ο δήμαρχος είναι φυσικό να γιορτάζει την επιτυχία του χορευτικού πηδήματος ενός ολόκληρου δήμου χωρίς να αντιδρά κανένας. Είσαι Μέγας ρουθουνομπήχτης επέδειξες τσαμπουκά, ενέπνεες είτε κόμπλαρες τους πάντες παρόλο ότι τελείωσες το γυμνάσιο και δεν έκανες σπουδές όπως αυτοί που σε ευεργέτησαν. Πράγματι με  την μεταγραφή που πραγματοποίησες από την βουλευτίνα και υφυπουργό που σε είχε κομματάρχη [5] στον  Αρχηγό Τόνι, τον αυριανό πρωθυπουργό,  κέρδισες το μερίδιο σου και έγινες «ο ζααμπίτ» δήμαρχος. Μπράβο κύριε δήμαρχε  τα κατάφερες, υπέγραψες το πρωτόκολλο  της συνήθους εκδρομικής υφής και της  φιέστας που εντυπωσίασες με  τα ναρκισσιχωρευτικά σου πηδήματα,  Κρίμα που δεν ήμασταν εκεί για να χτυπήσουμε παλαμάκια……


Πηγές:

[1] filologos10.wordpress.com Ζααμπίτ στα ουρντού, την γλώσσα των  Πακιστανών, σημαίνει Aφέντης.
[2] www.stixoi.info/stixoi.php?info...
Στίχοι: Μάρκος Βαμβακάρης, Φράγκος
Μουσική: Μάρκος Βαμβακάρης, Φράγκος
Πρώτη εκτέλεση: Μάρκος Βαμβακάρης, Φράγκος

[2] www.musicheaven.gr Το ζεϊμπέκικο: είναι ήταν ένας άγριος χορός, που προκαλούσε φόβο στους θεατές. Μετεξελίχθηκε σε ζεμπεκιά  από εκείνους που έζησαν την σφαγή στην Μικρά Ασία και θέλοντας να δείξουν πως είναι ικανοί να παλέψουν με την ζωή, πως είναι ικανοί να σταθούν στα πόδια τους, δανείστηκαν τον χορό και τον μετάλλαξαν σε έναν χορό μάχης και νίκης… Πολλοί, μέχρι και σήμερα θέλουν να αποδίδουν την ίδια έννοια στην ζεμπεκιά και στο ζεϊμπέκικο, κάνοντας (προφανώς λόγω άγνοιας) τρομερό λάθος. Και αυτό το λάθος, το μεταφέρουν και στον ίδιο τον χορό, αφού χορεύουν για να επιδειχθούν στους γύρω και όχι για να αποδώσουν την μάχη της ζωής που καθημερινά ζούνε… Η ζεμπεκιά δεν είναι χορός που έχει καθορισμένα βήματα. Είναι χορός της ψυχής. Είναι η κατάθεση του χορευτή μέσα από νότες και βήματα. Εκεί, αφήνει ο πονεμένος τον πόνο του, εκεί αφήνει ο ερωτευμένος τον έρωτά του… Μπροστά στα μάτια όλων καταθέτει την ψυχή του μέσα από έναν συνεχή στροβιλισμό, που θυμίζει μονομαχία, θυμίζει πάλη, με έναν αόρατο αλλά και σκληρό εχθρό, την ίδια την ζωή… Με γόνατα ελαφρώς λυγισμένα, έτοιμος να ορμήσει ή να ξεφύγει από μία «επίθεση» ο χορευτής αφήνει τα συναισθήματά του να κυλήσουν. Όχι πάντα με τον ίδιο ρυθμό, όχι πάντα με την ίδια ένταση, αλλά σε κάθε της βήμα η ζεμπεκιά σημαίνει την απελευθέρωση, τον αυτοέλεγχο και την αυτοπεποίθηση που τελικά κερδίζει τον σκληρό και αόρατο εχθρό…

 [3]  www.rembetiko.gr/forums  ζεϊμπέκηδες: ήτανε κάτι κοντά βρακάκια, με γυμνά  πόδια, σαν τσι διαόλοι... Γεμάτοι από πάνω ίσαμε κάτω σούβλες, ξουράφια, μαχαίρες, μαχαιράκια, αργιλέδες, τανάλιες, μπαλτάδες... σαν κινούμενο χασαπιό ήτανε... [...] Όσους σκότωνε, τόσα σαρίκια είχε καμαρώνανε στο κεφάλι του, σαν κουλούρια, τόνα πάνω στο άλλο. Άμα είχε σκοτώσει πάνω από δέκα, είχε δικαίωμα να βάζει "πλάκα -που λένε- τα γαλόνια" σαν το ναύαρχο... μονο-κόμματο μακρύ φέσι. [...][...] Οι ζεϊμπέκηδες ήρθανε απ' τη Θράκη στο Ντεμίσι και στ' Αϊντίνι. Αλλαξοπιστήσανε, γινήκανε σκυλότουρκοι, και το τουρκικό σουλτανάτο τους έστελνε πάντα εναντίον των χριστιανών. Ήτανε τραμπούκοι του σουλτάνου. [...]»

[4]   www ksipnistere.gr  ΣΤΗ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥ Ο ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011 «ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΟΛΥ!!!ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΘΕΣΤΑΤΟ ΔΡΑΚΟ ΩΣ ΝΟΜΑΡΧΗ. ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΛΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ,ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ. ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΧΡΕΗ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ. ΞΕΡΟΥΝ....ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΔΗΛΩΣΕ ΣΑΜΑΡΙΚΟΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ!!!!!!!! ΚΑΙ ΑΝ ΤΕΘΕΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑΚΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ.....ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΒΛΕΠΩ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΛΗΤΗΡΑ!!!!!!  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου