Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Τετραήμερο  χλιδής απήλαυσαν οι κρατικοδίαιτοι  «ταξίδια αδελφοποίησης», ( σικ έκφραση για τζάμπα διακοπές )


Επικεφαλής της 20μελούς αποστολής είναι ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Πετρόπουλο, οι οποίοι συνοδεύονται από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και από τοπικούς παραγωγούς ελαιόλαδου και κρασιού. Χθες το πρωί η αντιπροσωπεία του Δήμου Πύλου-Νέστορος επισκέφτηκε τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, που είναι το νεκροταφείο των πεσόντων του 1974 κατά την τουρκική εισβολή. Μάλιστα ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη τους, μαζί με τον κοινοτάρχη Ορούντας Νίκο Θεμιστοκλέους.





Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση εργασίας στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, όπου έδωσαν το «παρών» ο κ. Καφαντάρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι τυποποιητές προϊόντων Εκεί τους υποδέχτηκε ο διευθυντής του ΚΕΒΕ Χρήστος Πετσίρης, ο οποίος τους μίλησε για την επιχειρηματική συνεργασία που μπορούν να έχουν και για τους τρόπους προώθησης των διμερών σχέσεων σε κάθε επίπεδο.
Ο κ. Καφαντάρης αναφέρθηκε στους δύο πυλώνες ανάπτυξης του Δήμου Πύλου-Νέστορος, που είναι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ο τουρισμός. «Σας θεωρούμε αδέλφια μας», είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος στους Κύπριους και μίλησε για τις σχέσεις που πρέπει να αναπτυχθούν στον τουρισμό και το εμπόριο. Επίσης έκανε γνωστό πως ο Δήμος Πύλου-Νέστορος παράγει 22.000 τόνους ελαιόλαδο και είναι από τους μεγαλύτερους ελαιοπαραγωγούς δήμους πανελληνίως. Μάλιστα, ως αναμνηστικά δώρα προς το ΚΕΒΕ δόθηκαν μπουκάλια με μεσσηνιακό λάδι και κρασί, ένα φωτογραφικό λεύκωμα της Πύλου κι ένα βιβλίο με 150 συνταγές μεσογειακής διατροφής με βάση το ελαιόλαδο.
Η συνέχεια περιελάμβανε συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλη Παπαïωάννου, στην οποία παρέστησαν ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Πετρόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσης Ψαλίδας και Ανδρέας Δαρειώτης. Ο κ. Καφαντάρης αφού προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον πρέσβη, αναφέρθηκε καταρχάς στην Costa Navarino και τα οφέλη από τη δημιουργία της σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Επίσης μίλησε για τα τρία προϊόντα που, όπως είπε, χαρακτηρίζουν το μεσσηνιακό δήμο και είναι η ελιά, το σιτάρι και το αμπέλι.
Ο πρέσβης κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε σημαντικές τις αδελφοποιήσεις περιοχών και τόνισε πως παρά την οικονομική κρίση οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου πάνε πολύ καλά και έχουν ανοδική πορεία, λέγοντας όμως πως υπάρχει έδαφος και για περαιτέρω ανάπτυξη. Στη συνέχεια έδωσε στον κ. Καφαντάρη ένα βιβλίο σχετικό με την έκθεση ζωγραφικής που λειτουργεί αυτή την περίοδο στην Κύπρο με θέματα από το 1821 και τίτλο «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη».
Η τρίτη εθιμοτυπική συνάντηση ήταν στο Δημαρχείο Λευκωσίας με τη δήμαρχο Ελένη Μαύρου, με την οποία ανταλλάχτηκαν απόψεις πάνω στη λειτουργία των δύο δήμων - εξοικονόμηση πόρων στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, διαχείριση των σκουπιδιών, κυκλοφοριακό πρόβλημα κ.ά. Ο κ. Καφαντάρης έδωσε στην κ. Μαύρου, η οποία έχει διατελέσει και βουλευτής του ΑΚΕΛ, αναμνηστικά δώρα, ενώ εκείνη πρόσφερε στη μεσσηνιακή αντιπροσωπεία ένα ψηφιδωτό κι ένα βίντεο της Λευκωσίας.Για σήμερα έχει προγραμματιστεί επίσκεψη της μεσσηνιακής αποστολής σε ένα οινοποιείο κι ένα μοναστήρι. Στη συνέχεια θα εγκαινιαστεί ο νέος διαμορφωμένος χώρος στην είσοδο της Ορούντας και το βράδυ θα γίνει Κυπρο-Πελοποννησιακή Βραδιά Γευσιγνωσίας.

H Ορούντα, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της επαρχίας Λευκωσίας, απέχει μόλις 36 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκωσίας. Είναι κτισμένη  σε μια τοποθεσία με  κλίση στα βόρεια  και σε μέσο υψόμετρο 290 μέτρα. Το χωριό βρίσκεται στα ανατολικά του ποταμού Περιστερώνας, στην όχθη του παραπόταμου Σερράχη. 
Είναι ένα χωριό με πλούσια ιστορία, με στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν να συνυπάρχουν αρμονικά. Ας γνωρίσουμε, όμως, καλύτερα την όμορφη Ορούντα…
Το χωριό στο παρελθόν
Η Ορούντα αρχικά ήταν κτισμένη στην τοποθεσία «Λούκκα» που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού, στις όχθες του ποταμού Σερράχη. Στις αρχές του 1ου αιώνα, το 17 μ.Χ. οι κάτοικοι μετοίκησαν από την τοποθεσία «Λούκκα» στη σημερινή τοποθεσία  του χωριού.  Οι κάτοικοι οδηγήθηκαν στην απόφαση να μετακινηθούν στη σημερινή τοποθεσία για να γλυτώσουν είτε από μια επιδημία είτε από τις συχνές πλημμύρες. Ειδικότερα, η περιοχή «Λούκκα» πλημμύριζε συχνά  λόγω της εγγύτητας της με τον ποταμό αλλά και λόγω του ότι το έδαφος είχε πολλά κοιλώματα.  
Ο πληθυσμός που μετακινήθηκε από την περιοχή «Λούκκα» στη σημερινή θέση του χωριού, φαίνεται πως επέλεξε με ιδιαίτερη προσοχή την τοποθεσία που θα έχτιζε το νέο οικισμό. Δεν είναι τυχαίο πως το χωριό χτίστηκε αμφιθεατρικά σε ένα λόφο, έτσι ώστε να προστατεύεται από τις πλημμύρες αλλά και για να «αγναντεύει» την όμορφη θέα.
Για την Ορούντα των μεσαιωνικών χρόνων, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία. Σύμφωνα με τον Μας Λατρί, κατά τα χρόνια της φραγκοκρατίας, ήταν βασιλικό κτήμα και υπαγόταν διοικητικά στην περιοχή της Μόρφου». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μας Λατρί αναφέρεται στο χωριό με το  όνομα Orondes. Γενικά, το χωριό δεν είναι σημειωμένο με τη σημερινή ονομασία του σε παλαιούς  χάρτες.
Ονομασία
Η ονομασία του χωριού αρχικά ήταν διαφορετική από τη σημερινή. Το όνομα του χωριού προήλθε από κάποιες παλαιότερες ονομασίες και συγκεκριμένα από:
  • την ονομασία «Νερούντα» που συνδέεται με την αφθονία και την καθαρότητα των νερών που υπήρχαν στο χωριό
  • το όνομα «Οροβούντα» που μαρτυρεί την ενασχόληση των κατοίκων με την εκτεταμένη καλλιέργεια του ροδιού ή διαφορετικά «ροβιού», η οποία διαδόθηκε στο χωριό από κάποιους που μετοίκησαν από την Πάφο στο χωριό μας. Αξίζει να αναφερθεί πως το 1904, η Ορούντα, όπως διασώζει η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια,  πλήρωσε το φόρο της δεκάτης δίνοντας 105 κιλά ρόβι. Επιρόσθετα, το ρόβι αποτελούσε και τη βασική τροφή των ζώων.
  • το όνομα Οροούντα που εμπεριέχει τη λέξη όρος και σχετίζεται με την τοποθεσία που είναι κτισμένο το χωριό. Αξίζει να σημειωθεί πως το σημερινό όνομα του χωριού θεωρείται πιο πιθανό να προήλθε από τη συγκεκριμένη ονομασία, αφού, όπως εξηγείται στο βιβλίο « Η Ορούντα»,  από το χωριό «αρχίζουν οι λόφοι που καταλήγουν στην οροσειρά της Μαδαρής».
Πληθυσμός
Ο πληθυσμός της Ορούντας τα τελευταία χρόνια ανέρχεται σε 800 περίπου κατοίκους.  Μέχρι το 1963, όταν έγιναν οι δικοινοτικές ταραχές, στην Ορούντα ζούσαν και Τορκοκύπριοι. Συγκεκριμένα, από τον πληθυσμό που παρουσιάζεται στον πιο κάτω πίνακα, το 1931, οι Τουρκοκύπριοι ήταν 64, το 1946 ήταν 52 ενώ το 1960,  ήταν 39. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Ορούντα και έτσι δημιουργήθηκε ο συνοικισμός αυτοστέγασης. Πιο κάτω παρουσιάζεται η πληθυσμιακή πορεία της Ορούντας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές αυξομειώσεις.
Χρονολογία
Πληθυσμός
Χρονολογία
Πληθυσμός
1881
389
1946
554
1891
433
1960
640
1901
489
1973
607
1911
547
1976
803
1921
577
1982
789
1931
562
2001
658
Φυσικό Περιβάλλον
Στο παρελθόν, η Ορούντα ήταν πνιγμένη στο πράσινο και περιτριγυρισμένη από ένα καταπράσινο δάσος. Δυστυχώς, όμως, το δάσος οδηγήθηκε σε αποψίλωση επειδή οι κάτοικοι αναγκάζονταν να κόβουν τα δέντρα για να κατασκευάζουν κάρβουνα για να ανάβουν τα καμίνια. 
Στις μέρες μας υπάρχουν κυρίως καλλιέργειες με εσπεριδοειδή, όπως λεμονιές, πορτοκαλιές και γκρέιπφρουτ, λαχανικά, κυρίως πατάτες,  αμυγδαλιές, σιτηρά, χαρουπιές, και όσπρια. Τα παλιά χρόνια,  υπήρχαν και καλλιέργειες με λινάρι, «αρτυσιά» και γλυκάνισο. Επίσης, στην  κοιλάδα της Περιστερώνας υπάρχουν πολλές ελιές κάποιες από τις οποίες στέκονται σαν άγρυπνοι φύλακες  εδώ και πολλά χρόνια, ίσως και από την εποχή της φραγκοκρατίας. 
Ασχολίες
Οι κάτοικοι της Ορούντας από πολύ παλιά ασχολούνται με τη γεωργία και κυρίως την κτηνοτροφία. Είναι αρκετοί μάλιστα οι χωριανοί ασχολούνται με την εκτροφή χοίρων. Δεν τυχαίο άλλωστε πως η Ορούντα αποτελεί το πρώτο χωριό σε όλο το νησί στην παραγωγή χοιρινού κρέατος. Επίσης, στην Ορούντα παρασκευάζονται διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι,  χαλούμι και αναρή. Τέλος, όπως μαρτυρούν οι δυο νερόμυλοι στις όχθες του ποταμού της Περιστερώνας, στο παρελθόν επιβίωσε ένα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα του τόπου μας, αυτό του μυλωνά.
Εκκλησίες
Στην Ορούντα υπάρχουν μια εκκλησία αφιερωμένη στον Απόστολο Λουκά και ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Περισσότερα: Εκκλησίες
Πηγές:
«Η Ορούντα», 1993
Καρούζης, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λευκωσία, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2002
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 11
Τον Αύγουστο του 2001 μέσα στα πλαίσια του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Νεολαία για την Ευρώπη» γίνεται η πρώτη μας επαφή με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεθώνης Μεσσηνίας. Ομάδα μελών του Κέντρου Νεότητος Ορούντας επισκέπτεται το Δήμο Μεθώνης ενώ ομάδα μελών του Πολιτιστικού Σύλλογου Μεθώνης ανταποδίδει την επίσκεψη τον Δεκέμβριο του 2001. Το πρόγραμμα είχε τίτλο «Περπατώντας πολιτιστικά μονοπάτια από την Κύπρο στην Πελοπόννησο» και η ομάδα των νέων που συμμετείχε σε αυτό είχε την ευκαιρία όχι μόνο να μελετήσει τα πολιτιστικά μονοπάτια της Μεθώνης αλλά να χαρεί πραγματικά μοναδικές εμπειρίες.
Από τότε οι δύο σύλλογοι διατήρησαν στενή επικοινωνία. Οι σχέσεις αυτές επισημοποιήθηκαν με την αδελφοποίηση των δύο κοινοτήτων που προσυπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2003 στα πλαίσια του 2ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ που του Κέντρο Νεότητος Ορούντας Η συμφωνία της αδελφοποίησης πρόκειται να επισφραγιστεί στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού όταν θα επισκεφτεί ομάδα μελών του Κέντρο Νεότητος Ορούντας και της κοινότητας το Δήμο Μεθώνης
orounda.org/knoistoriko.html
Ορούντα - Μεθώνη - Αδελφοποίηση ------------------------------- Μετά από πρόσκληση του Δήμου Μεθώνης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορούντας και του Κέντρου Νεότητος Ορούντας πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Μεθώνη από τις 8 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.
Η τελετή αδελφοποίησης έγινε το Σάββατο το βράδυ στις 11 Σεπτεμβρίου στη κεντρική πλατεία του Δήμου Μεθώνης. Το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορούντας Νίκο Θεμιστοκλέους και το Δήμαρχο Μεθώνης Ηρακλή Μιχελή.
Η αντιπροσωπεία της Κοινότητας Ορούντας αποτελείτο από μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, μέλη του Κέντρου Νεότητος και την ομάδα του χορευτικού συγκροτήματος του Κέντρου Νεότητος Ορούντας.
Η αντιπροσωπεία της Κοινότητας Ορούντας είχε την ευκαιρία να μεταφέρει την τοπική παράδοση και την κουλτούρα της Κύπρου και ταυτόχρονα να γνωρίσει την πολιτιστική παράδοση του Δήμου Μεθώνης.
Μέσα στα πλαίσια της αδελφοποίησης παρουσιάστηκαν από την πολυπληθή ομάδα του χορευτικού συγκροτήματος του Κέντρου Νεότητος Ορούντας κυπριακοί χοροί και προσφέρθηκαν κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα.
1.     www.hri.org/news/.../04-10-09.kypegr.ht... - Προσωρινά αποθηκευμένη
Το επισημάνατε δημόσια με +1. Αναίρεση
9 Οκτ. 2004 – Το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορούντας Νίκο Θεμιστοκλέους και το Δήμαρχο Μεθώνης Ηρακλή ...

  • ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ
1 - 4 Σεπτεμβρίου 2011
Αντιπροσωπεία του νεοσύστατου Δήμου Πύλου – Νέστορος θα φιλοξενείται στην κοινότητά μας. Στο νεοσύστατο Δήμο έχει ενσωματωθεί ο Δήμος Μεθώνης με τον οποίο η κοινότητά μας είχε αδελφοποιηθεί το 2003. Ανάμεσα στα μέλη της αντιπροσωπείας θα συμπεριλαμβάνεται ο δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοσιογράφοι και τυποποιητές τοπικών προϊόντων. Με την ευκαιρία αυτή στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων θα γίνει μια ιδιαίτερη προσπάθεια ανανέωσης και σύσφιξης των σχέσεών μας.

Σκοπός της μετάβασης είναι η γνωριμία των τοπικών παραγόντων της Ορούντας με τη νέα ηγεσία του Δήμου Πύλου-Νέστορος ώστε η αδελφοποίηση να παραμείνει ενεργή με δράσεις που έχουν να κάνουν με το πολιτισμό, την παιδεία και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Καφαντάρης με τον Κοινοτάρχη Ορούντας κ. Νίκο Θεμιστοκλέους θα εγκαινιάσουν από κοινού το νέο διαμορφωμένο χώρο της εισόδου της πόλεως. Εκτός από τα παραπάνω, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Λευκωσία όπου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τη Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Ελένη Μαύρου, τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και για τους τυποποιητές συνάντηση εργασίας στο ΚΕΒΕ (Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο). Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί μια Κύπρο-Μεσσηνιακή βραδιά γευσιγνωσίας, όπου τυποποιητές του Δήμου μας θα εκθέσουν τα προϊόντα τους. Επίσης, προβλέπεται επίσκεψη σε τοπικά οινοποιεία στην Κοινότητα Όμοδος και στο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κύπρου που βρίσκεται στην περιοχή.
01messinia.gr/.../6365989:BlogPost:1253

Εκτός ελέγχου βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε στις 09:30 στην Ορούντα απέναντι από το πεδίο βολής.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεωνίδα Λεωνίδου, «η πυρκαγιά απειλεί μεγάλα υποστατικά με μπάλες σανού».
ianjerry.blogspot.com/.../blog-post_29.ht...



Η πρωτόγνωρη οικονομική και κατ’ επέκταση κοινωνική κρίση που βιώνει σε περίοδο ειρήνης η ελληνική κοινωνία,  θέτει ήδη σε κίνδυνο και την κοινωνική συνοχή στο δήμο Πύλου -Νέστορος. Είναι γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά. Οι νέοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, συνάνθρωποι μας με ιδιαίτερες ανάγκες και ειδικά προβλήματα, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, άστεγοι και τόσοι άλλοι υποφέρουν κάτω από το βάρος των κοινωνικά άδικων μέτρων της κυβέρνησης.
Σε αυτή λοιπόν τη δύσκολη περίοδο που δημιουργείται ανασφάλεια και δικαιολογημένος θυμός και οργή στην κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να  παίξει ένα αναβαθμισμένο ρόλο στη δημόσια ζωή, στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων αλλά και στη σταδιακή επάνοδο στην ανάπτυξη.
Ρόλο ενάντια στη γραφειοκρατία που καταδυναστεύει τον πολίτη, τη διαφθορά και την αναξιοκρατία, την πελατειακή αντίληψη στη σχέση με τους πολίτες.
Εδώ πρέπει να δοθεί μια πραγματική μάχη. Και η αυτοδιοίκηση είναι και πρέπει να παραμείνει ο πιο ζωντανός φορέας κοινωνικών παροχών προσφοράς και δημιουργίας στην πόλη.
Μόνη λύση είναι η δημιουργία ενός νέου δίκαιου κοινωνικού κράτους, χωρίς αλόγιστες σπατάλες. Κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο για να μπορούμε να το παραδώσουμε και στα παιδιά μας.
Ο πρώτος δρόμος είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας. Η  αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μας, η ανακατανομή δομών και λειτουργιών που να εξυπηρετούν τους πολίτες με κριτήριο την ισόρροπη σχέση κοινωνικού και οικονομικού οφέλους.
Φυσικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία βασικός στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση και ανάπτυξη υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα. Με κριτήριο την βιωσιμότητα τους σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας
Είναι απαραίτητο να σταθούμε δίπλα στους πολίτες με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Στους άνεργους, στις ευπαθείς ομάδες.
Ο πρώτος δρόμος που έχουμε είναι να αναδιατάξουμε πόρους και δυνάμεις δίνοντας προτεραιότητα σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού με δράσεις που εφαρμόζουμε στον Δήμο Κορυδαλλού, όπως το γραφείο για άνεργους τα άτομα που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό, να ενισχύσουμε τα κοινωνικά προγράμματα όπως το βοήθεια στο σπίτι, τα ΚΗΦΗ, τα οποία ουσιαστικά χρηματοδοτούνται από το δήμο, το πρόγραμμα σίτισης απόρων, το  οικονομικό βοήθημα σε άπορους δημότες, τα Δημοτικά Ιατρεία στελεχωμένα από εθελοντές γιατρούς που μπορούν να συμβάλλουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Πόσο δίκαιο όμως αλλά και πόσο βιώσιμο είναι αυτό το σύστημα διανομής κοινωνικού πλούτου; Σήμερα που ήρθαμε αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση διαπιστώνουμε όλοι ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας αποδείχθηκε αδιέξοδος, αναποτελεσματικός, αντιαναπτυξιακός και κυρίως κοινωνικά άδικος.
Οι πόλεις δεν είναι κάτι στατικό. Οι πόλεις είναι πρώτα και κύρια οι πολίτες τους που ζουν, εργάζονται, εκφράζονται, αφουγκράζονται, έχουν ανάγκες, ονειρεύονται, αγωνιούν για το μέλλον τους. Η αυτοδιοίκηση καλείται πλέον να απαντήσει στα μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας τους, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της παιδείας, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης. Έχει καθήκον να εξαντλήσει τις δυνατότητες του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και των νέων αρμοδιοτήτων της με ανοιχτό μυαλό, με φαντασία, με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, χωρίς στερεότυπα, με διαφάνεια και όρους δημοκρατικής λειτουργίας.


Στο επίπεδο αυτό οφείλουμε να δώσουμε τα πάντα. Γιατί έχουμε καθήκον να συμβάλλουμε για να διατηρηθούν ζωντανά τα όνειρα και οι ελπίδες των νέων ανθρώπων. Να στηρίξουμε την ανάγκη της τρίτης ηλικίας για μια αξιοπρεπή ζωή. Η αλληλεγγύη αποτελεί και πρέπει να παραμείνει από τις πιο βασικές συνιστώσες της πολιτικής μας.
Η οικονομική όμως κρίση μας καλεί να ξαναδούμε από την αρχή ποιο είναι το κοινωνικό κράτος που θέλουμε.
Να θέσουμε από μηδενική βάση ζητήματα όπως: ποιο είναι το αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που μειώνει τη φτώχεια, που αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ανισότητες, που προσφέρει σε εκείνους που δεν έχουν, που αναδιανέμει το κοινωνικό εισόδημα προκειμένου να χαράξει κοινωνική πολιτική δίκαιη και βιώσιμη.
Για να γίνω  όμως πιο συγκεκριμένος, πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνονταν η αυτοδιοίκηση τον κοινωνικό της ρόλο τα τελευταία χρόνια:
Είναι γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση από τον οραματικό και διεκδικητικό της ρόλο τη δεκαετία του ’80 με τις ελάχιστες αρμοδιότητες που διέθετε, πέρασε στη δεκαετία του ’90 και του 2000 στο ρόλο του Δήμου- διαχειριστή. Κέρδισε αρμοδιότητες και επαναπαύθηκε σε μεγάλο βαθμό στις δάφνες της. Φυσικά δεν έπαψε να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό και τη διεκδικητικότητά της αλλά σταδιακά όλο και λιγότερο.
Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη  μια και η αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων από την άλλη, κυρίως μέσω της Ε.Ε, δημιούργησε και στην αυτοδιοίκηση μια ευφορία.
Τα νέα προγράμματα και οι νέες δράσεις, που της δόθηκε η ευκαιρία να διαχειριστεί, διεκδικήθηκαν αρκετές φορές χωρίς σχεδιασμό, χωρίς μελέτες για τη βιωσιμότητά τους, χωρίς να γνωρίζουμε την ανταποδοτικότητα τους. 
Ήταν αρνητικό αυτό το φαινόμενο;. Όχι βέβαια. Αλλά τις περισσότερες φορές δεν ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού και ιεράρχησης προτεραιοτήτων για το τι πόλεις θέλουμε. Με συνέπεια να δημιουργηθεί μια νοοτροπία ότι οι Δήμοι πρέπει να παρέχουν πλήθος υπηρεσιών σε όλους τους τομείς.
Η νοοτροπία αυτή  σε συνδυασμό  με τη χρόνια ασυνέπεια της Πολιτείας, που μετέφερε αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, είχε πολλαπλά αρνητικές συνέπειες κυρίως οικονομικές
Μοναδική διέξοδος ήταν οι Δήμοι να απευθύνονται στο κεντρικό κράτος για  να αποσπάσουν χρηματοδοτήσεις, το οποίο με τη σειρά του για να διατηρήσει και να ενισχύσει τον σφιχτό εναγκαλισμό της αυτοδιοίκησης, ανταποκρινόταν ανάλογα με τη σχέση που είχε με τον εκάστοτε Δήμαρχο, στα όποια αιτήματα. 
Από την άλλη καλλιεργήθηκε και παγιώθηκε η νοοτροπία ότι οι Δήμοι, ως οι κατεξοχήν φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής δεν έπρεπε να εισπράττουν καθόλου ανταποδοτικά τέλη για τις υπηρεσίες τους ή εφόσον εισέπρατταν έπρεπε να είναι πολύ χαμηλά και μάλιστα για όλους τους δημότες. Χωρίς κριτήρια, εισοδηματικά ή κοινωνικά.
Και την ίδια στιγμή να χρηματοδοτούν διαρκώς υπηρεσίες που απολάμβαναν όλοι, έχοντες και μη έχοντες. Για παράδειγμα: ο συνταξιούχος του ΟΓΑ και ο συνταξιούχος του Υπουργείου Οικονομικών έχουν την ίδια αντιμετώπιση στις υπηρεσίες που παρέχονται στα ΚΑΠΗ. Αυτή η πολιτική έγινε υποχρέωση της αυτοδιοίκησης. Δωρεάν παροχές για όλους.
Πόσο δίκαιο όμως αλλά και πόσο βιώσιμο είναι αυτό το σύστημα διανομής κοινωνικού πλούτου; Σήμερα που ήρθαμε αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση διαπιστώνουμε όλοι ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας αποδείχθηκε αδιέξοδος, αναποτελεσματικός, αντιαναπτυξιακός και κυρίως κοινωνικά άδικος.
Φίλες και φίλοι,
Όλα τα παραπάνω δεν τα ανέφερα για άλλο λόγο παρά για να τονίσω ότι η σημερινή κρίση μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία. Να γίνει αφορμή για να δούμε όλοι, κι εμείς οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, τις στρεβλώσεις, τα λάθη και τις ανισότητες που δημιουργήθηκαν στην πορεία της ανάπτυξης του θεσμού στη χώρα μας.
Μόνη λύση είναι η δημιουργία ενός νέου δίκαιου κοινωνικού κράτους, χωρίς αλόγιστες σπατάλες. Κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο για να μπορούμε να το παραδώσουμε και στα παιδιά μας.
Ο πρώτος δρόμος είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας. Η  αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μας, η ανακατανομή δομών και λειτουργιών που να εξυπηρετούν τους πολίτες με κριτήριο την ισόρροπη σχέση κοινωνικού και οικονομικού οφέλους.
Φυσικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία βασικός στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση και ανάπτυξη υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα. Με κριτήριο την βιωσιμότητα τους σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Ειδικά στα αστικά κέντρα όπου οι μετακινήσεις δεν είναι απαγορευτικές πρέπει να μελετήσουμε συνένωση υπηρεσιών που θα μειώνουν το λειτουργικό κόστος και θα δώσουν τη δυνατότητα για νέες αναβαθμισμένες, σύγχρονες υπηρεσίες, που θα απευθύνονται σε όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη.
Σε καμιά περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει διαχειριστής της φτώχιας.
Η ιεράρχηση όμως προτεραιοτήτων είναι το πρώτο βασικό βήμα για να αντιμετωπίσουμε ως αυτοδιοίκηση την κρίση, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε στους πολίτες μας και να συμβάλλουμε στη μείωση των συνεπειών.
Χρειάζεται όμως μεγάλη προσπάθεια. Χρειάζεται ενότητα και αγώνας. Μια ενότητα όμως όπου το εφικτό, το υλοποιήσιμο και το ρεαλιστικό θα κυριαρχούν, ώστε ό,τι πετύχουμε να είναι βιώσιμο.
Είναι απαραίτητο να σταθούμε δίπλα στους πολίτες με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Στους άνεργους, στις ευπαθείς ομάδες.
Ο πρώτος δρόμος που έχουμε είναι να αναδιατάξουμε πόρους και δυνάμεις δίνοντας προτεραιότητα σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού με δράσεις που εφαρμόζουμε στον Δήμο Κορυδαλλού, όπως το γραφείο για άνεργους τα άτομα που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό, να ενισχύσουμε τα κοινωνικά προγράμματα όπως το βοήθεια στο σπίτι, τα ΚΗΦΗ, τα οποία ουσιαστικά χρηματοδοτούνται από το δήμο, το πρόγραμμα σίτισης απόρων, το  οικονομικό βοήθημα σε άπορους δημότες, τα Δημοτικά Ιατρεία στελεχωμένα από εθελοντές γιατρούς που μπορούν να συμβάλλουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Από την άλλη βεβαίως , δεν με βρίσκουν σύμφωνο απόψεις που υποστηρίζουν ότι η αυτοδιοίκηση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να σταματήσει την κατασκευή έργων, προκειμένου να μεταφέρει πόρους σε κοινωνικές παροχές. Τα τελευταία χρόνια η αυτοδιοίκηση δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε έργα χωρίς τη χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Επομένως είναι καθήκον της να συνεχίσει να διεκδικεί έργα υποδομής που αντιμετωπίζουν τοπικά ζητήματα, που κάνουν πιο εύρυθμη τη λειτουργία της πόλης, που αναβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής και φυσικά δημιουργούν και θέσεις εργασίας σε μια τόσο δύσκολη εποχή. 
Ταυτόχρονα ως αυτοδιοίκηση έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη εθελοντικών συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών που μπορούν να συμβάλλουν με τη σειρά τους σε  τομείς, όπως η κοινωνική πολιτική, η πολιτική προστασία, ο πολιτισμός. Με όρους αυτονομίας και ανεξαρτησίας των εθελοντών και όχι με διάθεση ελέγχου της λειτουργίας τους. Με στήριξή τους στα όρια των δυνατοτήτων της αυτοδιοίκησης. Με ειλικρινή διάθεση και σεβασμό.
Κύριες και κύριοι
Οι πόλεις δεν είναι κάτι στατικό. Οι πόλεις είναι πρώτα και κύρια οι πολίτες τους που ζουν, εργάζονται, εκφράζονται, αφουγκράζονται, έχουν ανάγκες, ονειρεύονται, αγωνιούν για το μέλλον τους. Η αυτοδιοίκηση καλείται πλέον να απαντήσει στα μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας τους, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της παιδείας, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης. Έχει καθήκον να εξαντλήσει τις δυνατότητες του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και των νέων αρμοδιοτήτων της με ανοιχτό μυαλό, με φαντασία, με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, χωρίς στερεότυπα, με διαφάνεια και όρους δημοκρατικής λειτουργίας.
Σας ευχαριστώ

“Το μαρτύριο του Σίσυφου”

Ο Alber Camus, (Αλμπέρ Καμύ στα Νεοελληνικά – αλήθεια δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω πως α­κρι­βώς «μετα­­φρά­ζουμε» τα ξένα ονόματα) στο κλασσικό έργο του «Ο μύθος του Σισύφου – Δοκίμιο για το παρά­λογο» δίνει μια διαφορετική διάσταση. Επειδή πάντα μας αρέσει να βλέπουμε τις προσπάθειες μας με θετικό πνεύμα την ενστερνίζομαι και την παραθέτω αποσπασματικά: (Μετάφρ., Βαγγέλης Χατζηδημητρίου, Μπουκουμάνης, 1973) «…Έχουμε ήδη καταλάβει πως ο Σίσυφος είναι ο παράλογος ήρωας. Τα πάθη του τον συνιστούν πε­ρισσότερο απ’ το μαρτύριό του… Οι μύθοι φτιάχνονται για να τους ζωογονεί η φαντασία. Σ’ αυτόν βλέ­πουμε μόνο όλη την προσπάθεια ενός τεντωμένου κορμιού ν’ ανασηκώσει την πελώρια πέτρα, να τη γυρίσει και να την κάνει ν’ αναρριχηθεί σε μια πλαγιά που έχει ανεβοκατέβει εκατό φορές. Βλέπουμε το συσπασμένο πρόσωπο, το κολλημένο πάνω στην πέτρα μάγουλο, τον ώμο που δέχεται το λασπωμένο όγκο, το πόδι που τον στηρίζει, τη διαστολή των μυώνων, την ανθρώπινη σιγουριά δυο χεριών γεμάτων γη. Στο έπακρο αυτής της τρομερής προσπάθειας, της μετρημένης με το χωρίς ουρανό διάστημα και το χωρίς βάθος χρόνο, ο σκοπός εκπληρώνεται. Ο Σίσυφος τότε, κοιτάζει την πέτρα να κατηφορίζει σε με­ρικές στιγμές προς αυτόν το χαμηλό κόσμο απ’ όπου θα πρέπει να την ανεβάσει πάλι στην κορυφή. Ξα­νακατεβαίνει στην πεδιάδα. Όσο διαρκεί αυτή η επιστροφή, αυτή η παύση, ο Σίσυφος μ’ ενδιαφέρει. Ένα πρόσωπο που βασανί­ζεται τόσο κοντά στις πέτρες είναι ήδη πέτρα. Βλέπω αυτό τον άνθρωπο να ξαναπηγαίνει, βαδίζοντας βαριά μα σταθερά, προς το ατέλειωτο μαρτύριο. Αυτή η ώρα που είναι σα μια αναπνοή και ξανάρχεται το ίδιο σίγουρα με τη δυστυχία του, αυτή η ώρα, είναι η ώρα της συνείδησης. Σε κάθε μια απ’ τις στιγ­μές της, από τότε που αφήνει την κορυφή και κατευθύνεται σιγά – σιγά προς τις τρώγλες των θεών, εί­ναι υπέροχος μέσα στη μοίρα του. Είναι πιο δυνατός από το βράχο του. Εάν αυτός ο μύθος είναι τραγικός, είναι γιατί ο ήρωάς του έχει συνείδηση. Πράγματι, που θα βρι­σκόταν ο πόνος του, εάν σε κάθε βήμα τον ενθάρρυνε η ελπίδα της επιτυχίας; … Αλλά δεν είναι τραγικός παρά στις σπάνιες στιγμές που αποκτά συνείδηση. Ο Σίσυφος, προλετά­ριος των θεών, ανίσχυρος κι επαναστατημένος, ήξερε όλη την έκταση της άθλιας ύπαρξής τους: είναι εκ είνη που σκέφτεται όσο διαρκή η κατάβασή του. Η σύνεση με την οποία δέχεται το μαρτύριό του συμπληρώνει την ίδια στιγμή τη νίκη του. Δεν υπάρχει μοίρα που να μη νικιέται με την περιφρόνηση… …Αφήνω τον Σίσυφο στους πρόποδες του βουνού. Πάντα ξαναβρίσκει κανείς το φορτίο του. Ο Σίσυ­φος όμως, συμβολίζει την ανώτερη πίστη που αρνιέται τους θεούς κι ανυψώνει τους βράχους. Κι εκεί­νος κρίνει πως όλα είναι καλά. Αυτό το σύμπαν, αδέσποτο στο εξής, δεν του φαίνεται άκαρπο ούτε μά­ταιο. Ο κάθε κόκκος της πέτρας, η κάθε λάμψη αυτού του γεμάτου νύχτα βουνού πλάθει, μονάχα γι’ αυτόν, τη μορφή ενός κόσμου. Ακόμα κι ο ίδιος ο αγώνας προς την κορυφή φτάνει για να γεμίσει μια ανθρώπινη καρδιά. Πρέπει να φανταστούμε τον Σίσυφο ευτυχισμένο.»





…Έτσι… όπως χιλιάδες μέρες πριν όπως χιλιάδες μέρες μετά! Έτσι θα προχωράμε. Με υψωμένα τα χέρια και ανοιχτές τις παλάμες! …Έτοιμες… Έτοιμες να σφίξουν δυο κόκκινα τριαντάφυλλα Έτοιμες να σχηματίσουν το σήμα της νίκης. Έτοιμες να χαϊδέψουν την απέραντη μοναξιά μας

24 Αυγ 2011

ΓΑΥΔΟΣ: ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΝΑΣ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΔΗΓΟΣ...

Ένας δήμαρχος που τους θερινούς μήνες βρίσκεται επί δέκα ώρες την ημέρα στο τιμόνι του μοναδικού λεωφορείου του νησιού, προκειμένου να μεταφέρει τους επισκέπτες και το χειμώνα κάνει κάπου-κάπου και τον οδηγό απορριμματοφόρου! Ένας αντιδήμαρχος που εργάζεται ως εργάτης στα έργα συντήρησης του οδικού δικτύου του νησιού και όχι μόνο! Μία πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου που εκτελεί χρέη γραμματέα του δήμου! Και ένα δημοτικό συμβούλιο που μαζί με τους κατοίκους αναλαμβάνει χρέη εργάτη καθαριότητας προκειμένου να μην γεμίσει σκουπίδια το νησί!
Αυτή είναι εικόνα του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Γαύδου* που έχει μόλις έναν υπάλληλο (απασχολείται στο ΚΕΠ) και λειτουργεί λόγω της καλής θέλησης των αιρετών του νησιού:
«Εμείς αγαπάμε τον τόπο μας και κάνουμε ότι μπορούμε», λέει στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος του νησιού Στρατής Λαμπάκης που για καλή τύχη του νησιού έχει επαγγελματικό δίπλωμα αυτοκινήτου. «Περιμέναμε έναν οδηγό για το λεωφορείο αλλά τα ΚΤΕΛ δεν μας τον έστειλαν. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τους επισκέπτες - έρχονται 60 με 80 άτομα την ημέρα- χωρίς μεταφορικό μέσο και έτσι ανέλαβα καθήκοντα οδηγού», προσθέτει.

Και οδηγός απορριμματοφόρου...

Ποιο είναι το ωράριο του: «Εννέα με δώδεκα το πρωί είμαι στο δήμο. Και δώδεκα με δέκα στο λεωφορείο», λέει ο ίδιος. «Αν είναι κάτι επείγον βρίσκω κάποιο κενό προκειμένου να πάω στο δήμο για να λύσω το πρόβλημα», προσθέτει. Μάλιστα, όπως λέει καθώς και ο οδηγός του απορριμματοφόρου είναι με σύμβαση δύο μηνών πριν μέχρι τον Ιούνιο εκτελούσε συχνά πυκνά και χρέη οδηγού απορριμματοφόρου, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί να το κάνει ξανά σε περίπτωση που είτε δεν ανανεωθεί η σύμβαση είτε δεν γίνει νέα πρόσληψη. Άλλωστε, όπως τονίζει, «παρότι δεν μας μείωσαν τα κονδύλια δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις με αποτέλεσμα ο δήμος να μην μπορεί να λειτουργήσει».
Είναι χαρακτηριστικό ότι την καθαριότητα του νησιού έχουν αναλάβει τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου μαζί με τους κατοίκους. Μάλιστα, για το λόγο αυτό προτίθεται, όπως λέει, να παραχωρήσει την αποκομιδή των απορριμμάτων το νησιού σε ιδιώτη.
Την ίδια... τύχη με το δήμαρχο έχει και ο αντιδήμαρχος του νησιού Μαθιός Τζανιδάκης, ο οποίος στην ουσία εκτελεί χρέη εργάτη στα έργα συντήρησης του οδικού δικτύου του νησιού και όχι μόνο.
Αλλά και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ελένη Δαμοράκη ελλείψει υπαλλήλου, έχει αναλάβει τη γραμματειακή υποστήριξη του δήμου: «Το κάνω εθελοντικά προκειμένου να λειτουργεί στοιχειωδώς ο δήμος. Διαφορετικά θα έπρεπε να είχαμε κλείσει», λέει χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr

*Για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις «Καλλικρατικών» δήμων κάντε κλικ εδώ (Κάσος) και εδώ (Χάλκη)

πηγή : http://www.aftodioikisi.gr/, 24/8/2011

Πόσο μας κόστισε το σούσι του Γιώργου;

Σήμερα θέλω να γίνω “λαϊκίστρια”. Θέλω να μάθω πόσο στοίχισε στον Ελληνα φορολογούμενο το σούσι του πρωθυπουργού στο πανάκριβο εστιατόριο “Zuma” του Λονδίνου, την παραμονή της συνάντησης του με τον Γιουνγκέρ στο Λουξεμβούργο, σε μια στιγμή που παιζόταν η 5η δόση του δανείου και η χώρα κινδύνευε να μην έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, όπως ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντινου δήλωσε. Έγινε γνωστό από δύο εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Δημοκρατία) προκάλεσε ποικίλα σχόλια αλλά καμία απάντηση δεν υπήρξε από το Μαξίμου.
Το ξαναθυμήθηκα σοκαρισμένη από τη λαίλαπα των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που οδηγούν στην εξαθλίωση και πάλι τους αδύναμους. Θέλω να μάθω πόσο στοίχισαν τα καύσιμα, τα τέλη για την προσγείωση, παραμονή και απογείωση σε ένα από τα ακριβότερα αεροδρόμια του κόσμου, το κόστος από τις διανυκτερεύσεις των αστυνομικών και των άλλων συνεργατών στο Λονδίνο, τα έξοδα (διανυκτέρευσης, εστίασης κλπ) του πληρώματος του κυβερνητικού αεροσκάφους.
Όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής, ένα καλοκαίρι πήγε να βρει την οικογένεια του στο νησί που παραθέριζε με στρατιωτικό ελικόπτερο. Δέχθηκε επίθεση από τα ΜΜΕ. Πολύ σωστά. Ας έπαιρνε το πλοίο της γραμμής. Το έκανε τα επόμενα Σαββατοκύριακα.
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την καμαριέρα που κατήγγειλε τον Στρος Καν για βιασμό στην πανάκριβη σουίτα του στο Sofitel, το ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση ότι το ταξίδι ήταν ιδιωτικό και ότι το Ταμείο καλύπτει ένα συγκεκριμένο κόστος για τα δωμάτια των ξενοδοχείων, όπου μπορούν να μένουν τα στελέχη του στις επαγγελματικές μετακινήσεις τους. Το ΔΝΤ αντέδρασε στην λογική ότι δεν μπορεί να στέλνει μήνυμα σπατάλης την ώρα που διαχειρίζεται τα δισεκ. των κρατών- μελών και επιχειρεί να “σώσει” χώρες που βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας.
Θέμα δημιουργήθηκε και με τις σπατάλες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ενώ δίνει μαθήματα “νοικοκυροσύνης” στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, οι Επίτροποι κάνουν πολυτελείς μετακινήσεις με ιδιωτικές πτήσεις κλπ.
Αλλοίμονο στους λαούς!
Όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου συζητάει τον κεφαλικό φόρο για τον συνταξιούχο και τον μισθωτό των 500 ευρώ και με τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου στην ουσία αφαιρεί ένα με δύο μισθούς από τον κάθε εργαζόμενο, και ο πολίτης πρέπει να έχει τη στοιχειώδη απαίτηση να σταματήσουν οι κρατικές σπατάλες και πρώτος να δώσει το καλό παράδειγμα ο πρωθυπουργός.
Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ναι, είμαι “λαϊκίστρια”. Σε μια τόσο μεγάλη κρίση και με ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα – θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων όλα παίρνουν διαφορετικές διαστάσεις. Ακόμη και το σούσι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο…
                                                    
Αν όντως το σούσι την μετακίνηση και την διαμονή την πληρώσαμε εμείς, το προκλητικό δεν εδράζεται στο ότι ο λαός κάλυψε τις γαστρονομικές ορέξεις ενός εκ των πολιτικών που θεωρεί πως πρέπει να πληρώνουμε εισφορά και για τον αέρα που αναπνέουμε,
εδράζεται στο ότι ένα πολιτικό πρόσωπο που αποζημιώνεται με χιλιάδες χιλιάδων ευρώ από τον ίδιο λαό που ο ίδιος οικονομικά εξαθλιώνει, δεν σκέφτηκε καν το ενδεχόμενο να πληρώσει έστω το σούσι από την αποζημίωση που παίρνει αλλά προτίμησε να μας στείλει τον λογαριασμό (εκτός και αν το σούσι συμπεριλαμβάνεται στις προσπάθειες που κάνει για την ενίσχυση της Ελλάδος στο εξωτερικό) .
Όμως για να μην ισοπεγώνουμε καταστάσεις, προφανώς ο πρωθυπουργός θα πρέπει να φαίνεται και να είναι στο εξωτερικό αξιοπρεπής (δεν θα ήθελα δηλαδή να παίρνει πχ το πλοίο της γραμμής και να φτάνει ισπανία πχ ύστερα από 2 μέρες στο κατάστρωμα). Αυτό όμως σίγουρα δεν σημαίνει πως πρέπει να τρώει σούσι και να διαμένει σε υπερπολυτελέστατα καταλύματα. Η υπερβολή είναι πάντα κακή.
Αν θέλετε πολιτικοί κύκλοι να σας λένε ΄΄λαικίστρια΄΄ όπως και τον οποιονδήποτε άλλο που ακουμπάει τέτοια θέματα -ενδεχομένως και μένα αλλά ποσώς με απασχολεί- ασχοληθείτε με τις αποζημιώσεις τα επιδόματα και τις συντάξεις των πολιτικών
Διότι αυτά τα πληρώνει αυτός που παίρνει τον κατώτατο μισθό, ο έμπορος που κλείνει την επιχείρησή του, ο συνταξιούχος που δεν μπορεί να πάρει ένα δώρο στα εγγόνια του κτλ.
΄
Όπως ανέφερα και σε άλλον αρθρογράφο αντί να εξομοιώνονται οι αποζημειώσεις τους με τους μισθούς ανώτατων δικαστικών λειτουργών, θα έπρεπε να εξομοιμοιώνονται με τον κατώτατο μισθό και σύνταξη που αφού οι πολιτικοί τους θεσμοθέτησαν άρα λογικά τους θεωρούν και δίκαιους και οικονομικά ικανούς για επιβίωση.
Τότε θα δείτε για πότε όχι μόνο θα αυξηθούν τα κατώτατα όρια αλλά θα εξορθολογισθεί και αυτή η φορολογική εξαθλίωση που μας έχουν καταδικάσει.
  1. Και ομως δεν ειναι λαικισμος.Ειναι θεμα ουσιας,παραδειγματισμου και σημειολογιας.Με την Ελλαδα σε πτωχευση πρεπει να δινει το στιγμα και για τον ιδιο αλλα και για τους υπολοιπους της Βουλης.Ακομα και αν ισχυριστει οτι το κοστος του δειπνου το ανελαβε ο ιδιος.Σας θυμιζω το περιστατικο οπου επισκεφθηκε κομμωτηριο στο Ψυχικο οικογενειακως και πληρωσε 700ε!Μια κυρια τον παρατηρησε για αυτη τη σπαταλη και εδωσε την ιδιοφυη απαντηση «μα κ εσεις εδω κουρευεστε» για να παρει την αποστομοτικη απαντηση»εγω ειμαι επιχειρηματιας και διαθετω τα χρηματα μου οπως θελω».
    Θα ηταν πολυ ομορφοτερη εικονα ενα γευμα σε ενα απλο μεσο εστιατοριο οπου θα εδειχνε οτι δεν προκαλει και συμπασχει με τους πολιτες της χωρας του οπου πολλοι δεν εχουν κυριολεκτικα να φανε.

  • Για οποιεσδήποτε πληροφορίες, παρακαλούμε όπως επικοινωνείτε με τα πιο κάτω τηλέφωνα:
Γραφείο Συμβουλίου
22822366
Κινητό Κοινοτάρχη
99570099




Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορούντας, που έχουν εκλεγεί κατά τις Κοινοτικές εκλογές που έγιναν στις 17 Δεκεμβρίου 2006, σύμφωνα με τον Περί Κοινοτήτων Νόμο, Ν.86(Ι)/1999, είναι οι ακόλουθοι:
Πρόεδρος:
Νίκος Θεμιστοκλέους
99570099
Αναπληρωτής Κοινοτάρχης:
Σταύρος Σταύρου
99157963
Μέλη:
Θεμούλα Σπανού
99370775

Πανίκος Γιωργαλλής
99675003

Σωτήρης Κουμπούσιης
99580675

Νίκος Νικολάου
99527805
ΣΠΕ Ορούντας
ΣΠΕ Δυτικής Λευκωσίας
Η Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Ορούντας ιδρύθηκε ως Συνεργατικό Ταμιευτήριο Ορούντας το 1929 από μερικούς συγχωριανούς μας. Με την ίδρυση της γράφτηκαν 12 μέλη, από τα οποία 8 ήταν Ελληνοκύπριοι και 4 Τουρκοκύπριοι. Για να μπορέσει να λειτουργήσει η ΣΠΕ, τα μέλη έκαναν δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα, βάζοντας υποθήκη τις περιουσίες τους.
Σκοπός ίδρυσης του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου ήταν να γλυτώσει τους κατοίκους του χωριού από την εκμετάλλευση των τοκογλύφων, που τους δάνειζαν με υπέρογκα επιτόκια και στη συνέχεια, οι δανειζόμενοι μη μπορώντας να εξοφλήσουν, έχαναν τα σπίτια και τα χωράφια τους.
Η ΣΠΕ Ορούντας διαχρονικά συνέβαλε στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της κοινότητας, προβάλλοντας πάντοτε το ανθρώπινο πρόσωπο της.
Πηγή:
Κείμενα Κοινοτικού Συμβουλίου Ορούντας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οργανωμένα Σύνολα
Τα Οργανωμένα Σύνολα της Ορούντας είναι τα ακόλουθα:
  • Κέντρο Νεότητας Ορούντας
  • Τοπική Οργάνωση Τυφλών Ορούντας
  • Τοπική Οργάνωση Αιμοδοσίας
Κέντρο Νεότητας Ορούντας
Το Κέντρο Νεότητας Ορούντας ιδρύθηκε το 1973 από μια ομάδα προοδευτικών νέων του χωριού μας με στόχο την κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική ανάπτυξη της κοινότητάς μας.
Η δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας ήταν η πρώτη δραστηριότητά του Κέντρου Νεότητας. Σημαντική ώθηση στο Κέντρο Νεότητας έδωσε ένας αριθμός νέων από τις κατεχόμενες περιοχές που, μετά την τουρκική εισβολή, εγκαταστάθηκε στο χωριό μας και συμμετείχε δημιουργικά στις δραστηριότητες του.
Ακολούθως, το Κέντρο Νεότητας δημιούργησε το Θεατρικό Όμιλο, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε πλούσια δράση στην κοινότητά μας και σε πολλούς άλλους τομείς.  Επιπρόσθετα, κατασκευάστηκαν  το Κοινοτικό Ποδοσφαιρικό Γήπεδο  (1980-83), αλλά και το ιδιόκτητο οίκημα του Κέντρου Νεότητας (1987-90).
Το Κέντρο Νεότητας, από την ίδρυση του, διοργανώνει διαλέξεις, εκδρομές, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και μουσικές βραδιές με στόχο την υγιή απασχόληση και τη σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των νέων της Ορούντας.
Σήμερα, στο Κέντρο Νεότητας λειτουργούν ποδοσφαιρικός, χορευτικός και θεατρικός όμιλος. Παράλληλα, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των μελών λειτουργούν περιστασιακά και άλλοι όμιλοι.
Το Κέντρο Νεότητας Ορούντας συνεργάζεται αρμονικά με όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας και συμμετέχει ισότιμα σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό μας.
Πηγή:
Κείμενα Κοινοτικού Συμβουλίου Ορούντας


ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΡΟΥΝΤΑΣ
Αποστόλου Λουκά 2
2779 Ορούντα, Λευκωσία
Τηλ: 22822366
Φαξ: 22822782
E-mail:
orountak1@cytanet.com.cy

www.orounta.org/announcements.shtm


Το γεγονός ότι τα οικονομικά του Δήμου Νέστου δεν πάνε καλά, δεν είναι μυστικό, το παραδέχεται και η ίδια η δημοτική αρχή. Εκείνο όμως που δεν παραδέχεται είναι ότι γίνονται σπατάλες σε άσκοπα ταξίδια και χωρίς νόημα – σε περίοδο κρίσης – γιορτές και πανηγύρια. Για παράδειγμα στην τελευταία
συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου ρώτησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βαγγέλης Τσομπανόπουλος τον δήμαρχο Σάββα Μιχαηλίδη για ποιο λόγο και με ποιο κόστος ταξίδεψαν μέχρι την Γιαγκοντίντα της Σερβίας 50 άτομα με ένα διπλό λεωφορείο και 2 Ι.Χ. αυτοκίνητα, στο όνομα της αδελφοποίησης; Να σημειώσουμε ότι τα δύο Ι.Χ. ήταν απαραίτητα για την μετακίνηση του δημάρχου προς και από τη Σερβία καθώς δεν μπορούσε να ταξιδέψει με τους πληβείους στο λεωφορείο!!!

Το κακό όμως δεν σταματάει εδώ, καθώς όπως έγινε γνωστό στις 11 – 12 και 13 Σεπτεμβρίου θα έρθουν 70 άτομα από την Γιαγκοντίνα της Σερβίας στην Χρυσούπολης, για να ανταποδώσουν την φιλοξενία. Τα οποία 70 άτομα θα πρέπει να φιλοξενηθούν και να καλυφθεί το κόστος από το ταμείο του Δήμου Νέστου!!!

Αν η σπατάλη σταματούσε εδώ, θα μπορούσε να πει κάποιος μικρό το κακό. Έλα όμως που ανοίγει και άλλη «πόρτα» για αδελφοποίηση με την πόλη Madan της Βουλγαρίας, πολύ σύντομα; Δήμαρχε αυτό δεν είναι τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά τουριστικό πρακτορείο, με το όνομα «πήγαινε και έλα»!!! Και αν τελικά ο Δήμος Νέστου έχει τόσα πολλά χρήματα που φτάνουν και για πέταμα γιατί δεν πληρώνει τους προμηθευτές του που είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο;

Προσπάθεια αναθέρμανσης της αδελφοποίησης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής με το γερμανικό Δήμο του Muhldorf, που είχε μάλλον ατονήσει τα τελευταία χρόνια, κάνει η δημοτική αρχή της ελληνικής πόλης.

Τετραμελής αντιπροσωπεία του γερμανικού Δήμου, που βρίσκεται στη Βαυαρία κοντά στο Μόναχο, θα κάνει επίσημη επίσκεψη στο Ηράκλειο από τις 3 Ιουνίου μέχρι και τις 6 Ιουνίου. Ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ζητήθηκε η έγκριση δαπάνης ύψους 2.970 ευρώ για τη φιλοξενία των Γερμανών, ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, τόνισε πως κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα γίνει και μια ανοιχτή συνάντηση με τους Δημοτικούς Συμβούλους με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για θέματα πολιτισμού και παιδείας. Κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο από κάποιους Συμβούλους της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για τη χορήγηση του κονδυλίου.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, ρώτησε τη διοίκηση  τι έχει κερδίσει ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια από την αδελφοποίηση με το Muhldorf και αναρωτήθηκε αν πρέπει ο Δήμος να δώσει τα 2970 ευρώ αυτή τη δύσκολη εποχή. Τον περιορισμό της δαπάνης ζήτησε και ο πρώην Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος. Αντίθετα πιο θετικός παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Νώντας Σπυρόπουλος που είπε πως πρέπει ο Δήμος να διατηρήσει ένα ανοιχτό παράθυρο και μέσα από στοχευμένες επισκέψεις να “πάρει πράγματα” από το μοντέλο λειτουργίας του γερμανικού δήμου. 

Το ιστορικό και τα οφέλη της αδελφοποίησης
Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, με αφορμή το ερώτημα του κ. Μπάμπαλου έδωσε εξηγήσεις σχετικά με την αδελφοποίηση που έγινε επί της δικής του δημαρχίας. Όπως ανέφερε, είχε προηγηθεί έρευνα του Δήμου που έψαξε να βρει την προέλευση των Βαυαρών που ήταν οι πρώτοι  σύγχρονοι οικιστές του Ηρακλείου εγκαθιστάμενοι στην περιοχή του Παλαιού Ηρακλείου τον 19ο αιώνα.

Η έρευνα λοιπόν κατέληξε στο Muhldorf  για να ακολουθήσει και η αδελφοποίηση των δύο πόλεων. “Η πλευρά των Γερμανών ήταν πάντα πολύ πιο φιλόξενη και γενναιόδωρη απέναντι μας” σημείωσε ο κ. Μαστοράκος που θύμισε πως μεταξύ άλλων έχουν φιλοξενήσει στην πόλη τους Δημοτικούς Συμβούλουςμ, εκπρόσωπους φορέων, μαθητές σχολείων του Ηρακλείου και μέλη του χορευτικού “Ειρήνη”. Ο  πρώην Δήμαρχος κατέθεσε και πρόταση  για διοργάνωση φεστιβάλ μπύρας σε συνεργασία με τους Βαυαρούς στο Παλαιό Ηράκλειο υπογραμμίζοντας πως στο κτήμα Φιξ βγήκε κάποτε η πρώτη ελληνική μπύρα.

Ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής, εξέφρασε τη βούληση της διοίκησης να αναπτυχθεί μια νέα δυναμική στην αδελφοποίηση μέσα από την ανάληψη δράσεων με επίκεντρο την περιοχή του Παλαιού Ηρακλείου, όπου ακόμα μένουν οι απόγονοι των Βαυαρών. “Είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο της πόλης και το οποίο μπορούμε να αναδείξουμε” παρατήρησε. Πέραν όμως της ανάδειξης της ιστορίας του Ηρακλείου με την αδελφοποίηση μπορεί ο Δήμος, όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα που απευθύνονται σε αδελφές πόλεις. Για αυτό το λόγο ο Δήμος Ηρακλείου εξετάζει το ενδεχόμενο να αδελφοποιηθεί και με άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Από το www.xtypos.gr

ΈΡΓΟ DECISIVE: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Friday, 31 December 2010
Ολοκληρώνεται σήμερα το ευρωπαϊκό έργο DECISIVE για την εκπαίδευση πολιτών και λειτουργών των Δήμων της Κύπρου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες».

Επί 12 μήνες, η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Φλάνδρας από το Βέλγιο (VVSG), η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Χίου από την Ελλάδα (ΤΕΔΚ Χίου) και η Ένωση Δήμων Κύπρου, μελέτησαν κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο και την Ελλάδα η μεθοδολογία την οποία ακολουθούν πολλοί Δήμοι της Φλάνδρας, όταν συμμετέχουν σε δράσεις αδελφοποίησης.

Στους Δήμους αυτούς, οι ίδιοι οι πολίτες προετοιμάζουν και πραγματοποιούν σε εθελοντική βάση τις δράσεις αδελφοποιήσεων. Η μέθοδος αυτή, δεν ανακουφίζει μόνο τους Δήμους από μια σημαντική διοικητική επιβάρυνση, αλλά και ενισχύει το αίσθημα κυριότητας των πολιτών επί των αδελφοποιήσεων.

Όπως αποδείχθηκε, το ενδιαφέρον των Κυπρίων πολιτών –και δη όσων ανήκουν σε οργανωμένα σύνολα- είναι πολύ μεγάλο. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του έργου DECISIVE, απέδειξαν επίσης αυτό που λίγο ως πολύ γνωρίζαμε: Ότι η σύνταξη αιτήσεων χρηματοδότησης δράσεων αδελφοποίησης έχει απλοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό από τη διαχειριστική αρχή, που η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία διευκολύνεται στο έπακρο.

Όσον αφορά τους Δήμους της Κύπρου, αποδείχθηκε ότι η σχετικά μικρή μέχρι σήμερα συμμετοχή τους σε δράσεις αδελφοποιήσεων, δεν οφειλόταν σε έλλειψη ενδιαφέροντος, αλλά σε έλλειψη γνώσεων και πόρων. Όσον αφορά επίσης τη συμμετοχή πολιτών στη διαδικασία αίτησης, αποδείχθηκε ότι οι Δήμοι είναι εξαιρετικά θετικοί στη συνεργασία –ειδικά με τα οργανωμένα σύνολα- σε επίπεδο ανταλλαγής ιδεών και σε επίπεδο επιλογής εταίρων, ωστόσο χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση και καλύτερη ενημέρωση πριν εμπιστευθούν ολοκληρωτικά τη διαχείριση ενός έργου στους πολίτες.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει για όλους τους Δήμους, καθώς όπως αποδείχθηκε, κάποιοι Δήμοι ήδη λειτουργούσαν πριν από το DECISIVE σε πολύ στενή συνεργασία με τους πολίτες για θέματα αδελφοποιήσεων, ενώ ορισμένοι άλλοι, αποδείχθηκαν πολύ θετικοί στη μεθοδολογία που τους προτείναμε μέσω του DECISIVE και ήδη ξεκίνησαν συνομιλίες με τα οργανωμένα σύνολα πολιτών.

Τα κέρδη του έργου DECISIVE ήταν πολλαπλά για όλους τους εμπλεκόμενους:

Πολίτες: Είναι ξεκάθαρο ότι οι πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα που συμμετείχαν στο έργο, κατανόησαν (σε όσους Δήμους αυτό δεν είχε γίνει κατανοητό μέχρι σήμερα) ότι έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με τους Δήμους και να συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις αδελφοποιήσεων.

Αιρετοί: Για πολλούς αιρετούς, το έργο DECISIVE αποτέλεσε το μέσο για να κατανοήσουν ότι οι αδελφοποιήσεις μπορούν να είναι πραγματικά χρήσιμες για τους Δήμους τους και δεν αφορούν απλές ανταλλαγές πολιτιστικού περιεχομένου ή απλές ευκαιρίες για εθιμοτυπικά ταξίδια.

Δήμοι: Όταν ξεκίνησε το έργο DECISIVE, πολλοί Δήμοι της Κύπρου δεν είχαν καν κάποιο λειτουργό, ο οποίος να ασχολείται με τις αδελφοποιήσεις ή άλλες ευρωπαϊκές δράσεις. Αλλά και οι λειτουργοί των Δήμων που ήταν πιο οργανωμένοι, δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους και πολλοί δεν είχαν συνεργασία ή έστω επικοινωνία με την αντίστοιχη λειτουργό της Ένωσης Δήμων Κύπρου. Πλέον, οι περισσότεροι Δήμοι έχουν ορίσει τουλάχιστον ένα λειτουργό, ο οποίος ασχολείται με θέματα αδελφοποιήσεων.

Ένωση Δήμων Κύπρου: Παρά τις συνεχείς της προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, η Ένωση Δήμων Κύπρου δεν είχε καταφέρει ούτε να έχει μια πλήρη και εμπεριστατωμένη εικόνα για την ισχύουσα κατάσταση των αδελφοποιήσεων στην Κύπρο, ούτε είχε τα μέσα και τους πόρους για να κινητοποιήσει ουσιαστικά τους Δήμους, με τρόπο τέτοιο ώστε αυτοί να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και δυνατότητες που τους παρέχει το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες». Πλέον, χάρις στο έργο DECISIVE έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο λειτουργών των Δήμων που ασχολούνται με τις αδελφοποιήσεις, οι λειτουργοί αυτοί έχουν γνωριστεί μεταξύ τους και έχουν αρχίσει να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις. Επίσης, η Ένωση Δήμων Κύπρου είναι πλέον ενήμερη για τις ευρωπαϊκές δράσεις των Δήμων – μελών της.

Εξαιρετικά επίσης σημαντικό, είναι το γεγονός ότι η Ένωση Δήμων Κύπρου κατάφερε μέσα από το έργο αυτό, να γνωρίσει καλύτερα τις ανάγκες των Δήμων – μελών της, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ειδικά η διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων στοιχείων για την ιστοσελίδα ηλεκτρονικής δικτύωσης http://www.ucm.org.cy/Account_List.aspx αποδείχθηκε εξαιρετικά ωφέλιμη, τόσο για την Ένωση Δήμων Κύπρου, όσο και για τους Δήμους της Κύπρου.

ΤΕΔΚ Χίου: Η ΤΕΔΚ Χίου και κατ’ επέκταση τα μέλη της είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα Μέτρα Υποστήριξης και γενικότερα το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», να γνωρίσουν καλύτερα τους δύο εταίρους του έργου, να ενημερωθούν για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και να επωφεληθούν από τις δράσεις και τις επαφές του έργου.

VVSG: Η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Φλάνδρας είχε για μια ακόμα φορά τη δυνατότητα διάχυσης των βέλτιστων πρακτικών των μελών της αλλά και της ίδιας, να γνωρίσει πιθανούς εταίρους και να ανταλλάξει απόψεις και πρακτικές.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Το έργο DECISIVE άγγιξε δεκάδες Δήμους σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες και έδωσε σε εκατοντάδες πολίτες τη δυνατότητα άμεσης και ενεργούς συμμετοχής σε μια ευρωπαϊκή δράση. Αποτέλεσε επίσης το μέσον για να γνωρίσουν πολλοί νέοι πιθανοί εταίροι το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», και κυρίως το μέτρο 2.2 του προγράμματος, καθώς, ως γνωστόν, το έργο DECISIVE χρηματοδοτήθηκε από το «Μέτρο 2.2. Μέτρα υποστήριξης» του προγράμματος.

Το μέτρο αυτό αποτελεί εργαλείο για την ανάπτυξη της ποιότητας των σχεδίων που υποβάλλονται στο πλαίσιο της δράσης 1 «Ενεργοί πολίτες για την Ευρώπη» του προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες». Υποστηρίζει επίσης την ανταλλαγή εμπειριών, εμπειρογνωμοσύνης και ορθών πρακτικών, καθώς και δραστηριότητες που μπορούν να οδηγήσουν στην εδραίωση μακροπρόθεσμων συμπράξεων και δικτύων.

Τα μέτρα υποστήριξης μπορούν να έχουν τις εξής μορφές:
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την παροχή πρακτικών συμβουλών σχετικά με την προετοιμασία και την εκτέλεση σχεδίων καλής ποιότητας (από τις διαδικασίες υποβολής αίτησης μέχρι την εσωτερική αξιολόγηση των σχεδίων).
  • Συνεδρίες κατάρτισης ώστε να παρέχεται στους αρμόδιους για τις δραστηριότητες αδελφοποίησης πόλεων η δυνατότητα να βελτιώνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ιδέα και την πρακτική της αδελφοποίησης και να κατανοούν και να εργάζονται καλύτερα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
  • Εθνικές ή διεθνικές εκδηλώσεις για την προώθηση της ιδέας της αδελφοποίησης μεταξύ των τοπικών αρχών.
  • Εργαλεία για ευκολότερη αναζήτηση εταίρων και δικτύωση, καθώς και ευαισθητοποίηση σε θέματα αδελφοποίησης πόλεων, π.χ. μέσω δημοσιεύσεων, οπτικοακουστικού υλικού και δικτυακών τόπων.
  • Ανταλλαγές βέλτιστων πρακτικών και της συσσωρευμένης εμπειρίας από την υποστήριξη της αδελφοποίησης πόλεων στην Ευρώπη.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/index_en.php
Η τρομοκρατία της δημοκρατίας
Πάει και ο Οσάμα, το φιλαράκι που πάνω του στήθηκε η επίθεση της νέας τάξης μας άφησε χρόνους.
Εκλογές έρχονται στο Αμέρικα και ο Ομπάμα ήθελε ένα τρόπαιο που θα του φέρει την νίκη.
Τι Ομπάμα τι Οσάμα, τρομοκράτες μιας κάποιας ελευθερίας είναι και οι δύο και συνεργαζόντουσαν μια χαρά για την επιβολή του τρόμου στον πλανήτη.
Το θέμα είναι τι θα κάνουμε τώρα χωρίς εχθρό? Πως θα έχουμε τον κόσμο φοβισμένο? Θα βρούμε άλλον εχθρό? Τους Κινέζους? Θα ξαναθυμηθούμε τους Ρώσους?
Νομίζω πως πολύ σωστά τα γεράκια έσπευσαν να διευκρινίσουν πως μπορεί να μας άφησε χρόνους ο Οσάμα, αλλά η απειλή της τρομοκρατίας δεν έφυγε. Έτσι μπράβο, ο βολικός και αόρατος εχθρός είναι ακόμα εδώ και μας δίνει το δικαίωμα για πολλές ακόμα ανθρωπιστικές επεμβάσεις, αρκεί να υπάρχει πετρέλαιο.
Τώρα εσυ αναγνώστη μου, μπορεί να μην καταλαβαίνεις πόσο μεγάλη σημασία έχει η δήλωση πως ο πόλεμος δεν τελείωσε, αλλά πίστεψε με, τα κοράκια της βιομηχανίας όπλων, χαμογέλασαν τόσο πολύ, που κόντεψε να τους φύγει το σαγόνι.
Έ ρε γλέντια που έχουμε ακόμα να κάνουμε.
Όμως για αυτή την κατασκευασμένη τρομοκρατία που αφορά τα μεγάλα πορτοφόλια, που στην ουσία δεν υπάρχει, που περνάει μέσα μας από τηλεοπτικές σειρές, τύπου οι καλοί Αμερικάνοι που κινηγούν κάτι κακούς που θέλουν να ανατινάξουν τον «ελεύθερο, δημοκρατικό, ανθρωπιστικό» κόσμο, έτσι ρε παιδί μου, ξύπνησαν ένα πρωί, δεν είχαν τι να κάνουν και σου λέει, δεν ανατινάζουμε τον πλανήτη να σπάσουμε πλάκα?
Μιλάμε για εκατομμύρια δολάρια σε τέτοιες σειρές, ταινίες και φυσικά ελεύθερες, έγκυρες, και γεμάτες αλήθεια ειδήσεις.
Μιας λοιπόν και υπάρχουν τα δημοκρατικά δελτία για να μας εξημερώνουν με τα ρεπορτάζ τους για την μάστιγα της τρομοκρατίας, εγώ λέω να μιλήσω για μια άλλη τρομοκρατία που δεν μιλάει κανείς. Κανείς από τους σοβαρούς και σοβαρά ακριβοπληρωμένους δημοσιογράφους μεγαλοεργολάβων.
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ ποτέ δεν φοβήθηκα κανέναν Οσάμα και καμιά τρομοκρατία. Το να πέσεις θύμα τρομοκρατίας, είναι τόσο πιθανό, όσο και να πέσει μετεωρίτης στο κεφάλι σου. Μπορεί να συμβεί, αλλά οι πιθανότητες είναι μιδαμινές.
Αντίθετα υπάρχουν τρομοκρατίες που είναι αδύνατον να αποφύγεις.
Είναι αδύνατον να αποφύγεις την τρομοκρατία των μεγάλων δυνάμεων που έχουν γεμίσει χούντες όλο τον πλανήτη και το έχουν κάνει και στην χώρα μας. Είναι αδύνατον να αποφύγεις τους ανθρωπιστικούς πολέμους με τις έξυπνες βόμβες και τα απίστευτα κέρδη των βιομηχάνων του τρόμου.
Την τρομοκρατία κάποιων δήθεν εκλεγμένων που συνωμοτούν πίσω από κλειστές πόρτες και κατασκευάζουν νόμους που τους επιτρέπουν να κατακλέβουν λαούς, να ξεπουλάνε όλη την περιουσία μιας χώρας υπηρετώντας τοκογλύφους, να αψηφούν το Σύνταγμα χωρίς ποτέ να μπορεί κανένας ούτε καν να τους δικάσει.
Με τρομοκρατούν οι φαρμακοβιομηχανίες που κρύβουν θεραπείες που υπάρχουν και δεν κοστίζουν τίποτα, για να πουλάνε πανάκριβα φαρμάκια πλουτίζοντας με τον αργό και επώδυνο θάνατο μας...
Η τρομοκρατία της δήθεν δωρεάν περίθαλψης, με τα ράντζα, τα φακελάκια, τον απίστευτο εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που ακόμα και τον θάνατο σου πρέπει να μπορείς να τον πληρώσεις.
Με τρομοκρατεί να βλέπω ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά μια ολόκληρη ζωή, που δεν χάρηκαν τίποτα, που στην ουσία θυσίασαν την ζωή τους με μοναδικό όνειρο μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους, για να τα δούν σήμερα άνεργα, χωρίς ζωή, χωρίς ελπίδα και χωρίς οι ίδιοι να απολαμβάνουν μια στοιχειώδη σύνταξη και περίθαλψη.
Με τρομοκρατούν οι κλέφτες της ζωής μας, όλοι αυτοί που από τις βίλες και τα πολυτελή σκάφη τους, καταναλώνουν αστακούς και σαμπάνιες παρέα με μοντέλα προσπαθώντας να μας σώσουν μεγαλώνοντας  τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Νιώθω τρόμο με τους δημοκράτες που έριξαν δυο ατομικές βόμβες και ακόμα μεγαλύτερο τρόμο, όταν ξέρω πως η δεύτερη έπεσε μόνο και μόνο για να δουν τι θα επιφέρει σε πραγματικό στόχο. Γιατί η πρώτη ήταν βόμβα ουρανίου και η δεύτερη πλουτωνίου. Οι Ιάπωνες είχαν παραδοθεί στην πρώτη.
Νιώθω τρόμο όταν δικάζουν τους Ναζί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά προσλαμβάνουν όλους τους Γερμανούς επιστήμονες να δουλέψουν για αυτούς, συνεχίζοντας τα πειράματα τους για μας τους δημοκράτες.
Με τρομοκρατεί που δεν είμαστε πια άνθρωποι, αλλά προιόντα με μια τιμή που μας αγοράζουν και μας πουλάνε. Νιώθω τρόμο που δεχόμαστε να έχουμε μια τιμή, χωρίς να ρωτήσουμε ποτέ πόσο κοστίζει η ζωή μας. Αν μπορούν αυτοί που κλέβουν την ζωή μας, με τα λεφτά τους να φέρουν πίσω στην ζωή ένα από τα θύματα τους.
Με τρομοκρατεί που όλοι τους μιλάνε για ελευθερία, ενώ δημιουργούν την απόλυτη φυλακή. Την οικονομική φυλακή με τα αόρατα αλλά αληθινά κάγκελα. Ούτε στην χώρα μας δεν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι. Παντού έχουν στηθεί παγίδες κυβερνητικών εργολάβων που απαιτούν το χαράτσι τους για να σου επιτρέψουν να περάσεις. Αντισυνταγματικό, αλλά ποιος το χέζει το σύνταγμα μπροστά στην κονόμα.
Ποιος Έλληνας μπορεί να πάει σ ένα νησί αν δεν έχει λεφτά? Αλλά ένας Τούρκος, Γερμανός η Ουζουμπουριανός με λεφτά μπορεί να πάει και να του κάνουν και υποκλίσεις. Με τρομοκρατεί που η παγκοσμιοποίηση δεν είναι το τέλος των συνόρων, της αδελφοποίησης των λαών, το τέλος των πολέμων, αλλά ένα αόρατο παγκόσμιο σύνορο ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους.
Με τρομοκρατεί που ποτέ η αστυνομία δεν είναι κοντά σου όταν την χρειάζεσαι, αλλά είναι πάντα δίπλα σου όταν βγεις στον δρόμο να φωνάξεις πως θες να ζήσεις.
Νιώθω τρόμο από όλους αυτούς που προσπάθησαν να μας αποβλακώσουν πουλώντας μας τον γάμο του άγγλου φλώρου, που χωρίς να προσφέρει στον πλανήτη τίποτα, ξόδεψε εκατομμύρια για έναν γάμο παρωδία της ανθρώπινης νοημοσύνης. Μα πιο πολύ με τρομοκρατούν όλοι αυτοί που έκατσαν να δουν αυτό το τηλεοπτικό έκτρωμα.
Με τρομοκρατείτε όλοι εσείς που ανέχεστε αυτή την παράνοια, που σαν φοβισμένα ανθρωπάκια κουνάτε σημαιούλες κομμάτων που σαν σημορίες σας μετατρέπουν σε σκλάβους και αντί να τους πάρετε με τις πέτρες τους χειροκροτάτε.
Με κάνετε να νιώθω τρόμο ξέροντας ότι πάλι θα τους ψηφίσετε μέχρι να καταφέρουν να μας εξαφανίσουν από τον χάρτη.
Τώρα που το σκέφτομαι, πολλά ακόμα με τρομοκρατούν, τόσο πολλά που θα μπορούσα να γράψω εγκυκλοπαίδεια, αλλά πιο πολύ με τρομοκρατεί ο φόβος που έχει φωλιάσει μέσα σας και δεν σας αφήνει να καταλάβετε πως από ανθρώπους σας μετατρέπει σε σύγχρονους σκλάβους.
Αυτό είναι το πιο τρομακτικό.   
Τι είναι η αδελφοποίηση

«Αδελφοποίηση είναι η προσέγγιση δύο κοινοτήτων που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να λειτουργήσουν με ευρωπαϊκή προοπτική, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και να αναπτύσσουν μεταξύ τους ολοένα στενότερους δεσμούς φιλίας».
Αυτός ήταν ο ορισμός που έδωσε για την αδελφοποίηση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Jean Bareth, ένας από τους ιδρυτές του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR). Με αυτό τον τρόπο, προσδιόρισε τις βασικές αξίες που εκπροσωπεί η αδελφοποίηση: τη φιλία, τη συνεργασία και την αμοιβαία ευαισθητοποίηση μεταξύ των λαών της Ευρώπης. (Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι σήμερα, οι αδελφοποιήσεις αφορούν συχνά περισσότερους από δύο εταίρους).
Άλλωστε, η αδελφοποίηση είναι η έκφραση μιας ευρωπαϊκής ενότητας και ταυτότητας που αναπτύσσεται από τους πολίτες. Αποτελεί ενδεχομένως την πλέον εμφανή μορφή ευρωπαϊκής συνεργασίας, με χιλιάδες πόλεις και χωριά να δηλώνουν με υπερηφάνεια, όταν εισέρχεται κάποιος στο έδαφός τους, με ποιες κοινότητες-εταίρους έχουν αδελφοποιηθεί.
Η αδελφοποίηση αποτελεί επίσης ένα εκπληκτικά ευέλικτο εργαλείο. Μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ μικρών χωριών, πόλεων, χωρών, μεγάλων πόλεων κ.λπ. Μπορεί να εστιάσει σε ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα θεμάτων, ενώ μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή διάφοροι παράγοντες από δύο ή περισσότερες αδελφοποιημένες κοινότητες.
Μια επιτυχημένη συνεργασία αδελφοποίησης μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στις κοινότητες και τους δήμους. Ενώνοντας τους ανθρώπους από διάφορα μέρη της Ευρώπης, αποτελεί μια ευκαιρία για από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, ανταλλαγή απόψεων και κατανόηση διαφορετικών αντιλήψεων που αφορούν οποιοδήποτε θέμα, για το οποίο υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον ή ανησυχία.
Μπορεί να βοηθήσει τους νέους να συνεργαστούν με τους εταίρους τους από τις άλλες χώρες και να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους. Μπορεί να βοηθήσει τους πάντες να κατανοήσουν καλύτερα τι είναι η Ευρώπη και ποια είναι η σημασία της σήμερα, καθώς και πού μπορεί να μας οδηγήσει το μέλλον.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ορθής πρακτικής στην αδελφοποίηση που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων – τέχνη και πολιτισμός, νέοι, συμμετοχή στα κοινά, αειφόρος ανάπτυξη, τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, τοπική οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συμμετοχή, αλληλεγγύη κ.λπ.
Αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση μεταξύ των εταίρων και όχι μια βραχυπρόθεσμη συνεργασία. Πρέπει να μπορεί πάντα να επιβιώνει των αλλαγών της πολιτικής ηγεσίας και των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών των εταίρων, οι οποίοι οφείλουν να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο σε δύσκολους καιρούς, π.χ. καταστροφικές πλημμύρες. Και δεδομένου ότι αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση, είναι ζωτικό να επανεξετάζεται ανά τακτά διαστήματα η συνεργασία, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες και παραμένει αποτελεσματική και δυναμική.
Εξίσου σημαντική είναι η διπλή δέσμευση που απαιτείται για να είναι επιτυχημένες οι αδελφοποιήσεις: των τοπικών αρχών, αλλά και των πολιτών. Με λίγα λόγια: δεν μπορεί να υπάρξει αδελφοποίηση χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών! Αυτή η διττή φύση απαιτεί συχνά τη θέσπιση μιας επιτροπής αδελφοποίησης, στην οποία μετέχουν τοπικοί αξιωματούχοι και πολίτες.

Το μέλλον

Υπάρχουν περίπου 17.000 δεσμοί αδελφοποίησης στην Ευρώπη, γεγονός που σημαίνει ότι εμπλέκονται πολύ περισσότερες πόλεις (δεδομένου ότι πολλές έχουν περισσότερους από έναν εταίρους αδελφοποίησης, είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ακριβές σύνολο).
Παρ’ όλο που σήμερα ο αριθμός των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές ή επαγγελματικούς λόγους έχει αυξηθεί και παρά τη δορυφορική τηλεόραση και το διαδίκτυο, η αδελφοποίηση εξακολουθεί να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να συναντιούνται οι Ευρωπαίοι πρόσωπο με πρόσωπο, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και απόψεις για την καθημερινότητα και να επωφελείται ο ένας από την εμπειρία του άλλου σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, την κοινωνική συμμετοχή, τον πολιτισμό ή την εργασία.
Σήμερα, οι συνεργασίες αδελφοποίησης ενδέχεται να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα σχέδια για θέματα όπως η διαχείριση των υδατικών πόρων, η οικονομική ανάπτυξη ή η βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Επιπλέον, έχει σημειωθεί αύξηση των αδελφοποιήσεων μεταξύ πολλών εταίρων, κάθε ένας από τους οποίους προέρχεται από άλλη χώρα της Ευρώπης. Με αυτούς και με άλλους τρόπους, η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών συνεργασιών καθιστά εφικτή την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ πολιτών και δήμων.
Σήμερα, η αδελφοποίηση συμβάλλει στη δημιουργία της έννοιας της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας – κάτι που δεν μπορεί ποτέ κανείς να το επιβάλλει. Επιπλέον, η συνεργασία των πολιτών, με στόχο τη συζήτηση και την αντιμετώπιση πολύπλοκων προβλημάτων σε φιλικό κλίμα, αποτελεί επίσης έκφραση μιας ιδιαίτερα ενεργούς συμμετοχής του ευρωπαίου πολίτη στα κοινά.
Ωστόσο η αδελφοποίηση εξυπηρετεί παράλληλα και τον αρχικό στόχο της προώθησης της ειρήνης και της κατανόησης μεταξύ των λαών και των κοινοτήτων. Για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βαλκάνια), η αδελφοποίηση είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά, μετά τους φρικτούς τοπικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990, και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, στο πλαίσιο της προόδου και της ανάπτυξης των χωρών της περιοχής.
Στη σημερινή δε εποχή της παγκοσμιοποίησης – με τα προβλήματα και τις ευκαιρίες της – η αδελφοποίηση παίζει επίσης πιο σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση των λαών και των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημαντικούς γείτονες προς τα νότια και τα ανατολικά, όπως η Ουκρανία, η Ρωσία, η Τουρκία και άλλες χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Η αδελφοποίηση μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στο να επιτευχθεί πολύ ισχυρότερος διάλογος και μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών της Ευρώπης και όλων αυτών των χωρών. Τέλος, η αδελφοποίηση μπορεί να αποτελέσει έναν άριστο τρόπο προώθησης της διεθνούς ανάπτυξης και της επίτευξης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Όρκος αδελφοποίησης

Παρ’ όλο που από νομικής πλευράς δεν είναι δεσμευτική, η υπογραφή ενός επίσημου «όρκου» ή μιας συμφωνίας αδελφοποίησης διευκολύνει τη δημιουργία μιας μακροχρόνιας σχέσης εμπιστοσύνης. Η μορφή και το περιεχόμενό της δεν είναι σταθερά και μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με το είδος της συνεργασίας που δημιουργείται και με βάση τις επιθυμίες των πόλεων-εταίρων.
Είτε ονομάζεται όρκος αδελφοποίησης, χάρτης ή σύμβαση αδελφοποίησης, είτε συνεργασία ή σύμφωνο φιλίας, πρέπει να υποβληθεί στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης ή της τοπικής κυβέρνησης, προκειμένου να συζητηθεί η επικύρωση της αδελφοποίησης με την πόλη-εταίρο. Στη συνέχεια, ο όρκος αδελφοποίησης υπογράφεται στο πλαίσιο επίσημης δημόσιας συνεδρίασης και συνήθως διαβάζεται δυνατά στους παρευρισκομένους. Οι πόλεις που υπογράφουν αναλαμβάνουν μια από κοινού δέσμευση, η οποία ωστόσο δεν αποτελεί νομική υποχρέωση, ενώ δεν υπάρχει δικαίωμα άσκησης ένδικης προσφυγής σε περίπτωση που προκύψουν οποιαδήποτε προβλήματα στο μέλλον. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι αυτό αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, μια πόλη μπορεί ανά πάσα στιγμή να θέσει τέλος στη συνεργασία κατόπιν συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που ακυρώνει την επικύρωση της αδελφοποίησης.
Ακολουθεί ένα υπόδειγμα του όρκου αδελφοποίησης, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές χώρες:
Οι……………………………………(όνομα) και……………………………....…… (όνομα), Δήμαρχοι της ……………………………………… (χώρα) και της ………………………………… (χώρα)
Ελεύθερα εκλεγμένοι εκπρόσωποι των συμπολιτών μας,
Πεπεισμένοι ότι ενεργούμε για λογαριασμό των ειλικρινών επιθυμιών και των πραγματικών αναγκών των πληθυσμών μας,
Γνωρίζοντας ότι οι πολιτισμοί και οι λαοί κατάγονται από τις ελεύθερες τοπικές κοινότητες των προγόνων μας, ότι το πνεύμα της ελευθερίας διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην ελευθερία την οποία κέρδισαν και αργότερα, στις τοπικές αυτοδιοικήσεις που κατάφεραν να θεμελιώσουν,
Θεωρώντας ότι η ιστορία θα συνεχιστεί σε ένα διευρυμένο κόσμο, αλλά ότι ο κόσμος αυτός θα είναι πραγματικά ανθρώπινος μόνο όταν οι άνθρωποι ζουν σε ελεύθερες πόλεις,
Πεπεισμένοι για την ανάγκη σεβασμού της αρχής της επικουρικότητας,
Επικυρώνοντας την αρχή μας για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την οποία θεωρούμε απαράβατη και αναφαίρετη,
Αναγνωρίζοντας ότι η αυξανόμενη ανεξαρτησία των διαφόρων εθνικών κοινωνιών επιβάλλει μια διεθνή, παγκόσμια δημοκρατική τάξη, η οποία αποτελεί τη βάση για ουσιαστική ειρήνη
Πεπεισμένοι ότι οι δεσμοί που ενώνουν τις πόλεις της ηπείρου μας αποτελούν ένα θεμελιώδες στοιχείο για την πορεία προς την ανάπτυξη της συμμετοχής του ευρωπαίου πολίτη στα κοινά και προωθούν έτσι μια ανθρώπινη Ευρώπη
ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟ ΟΡΚΟ
Με βάση τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των χωρών μας,
Να διατηρούμε τους μόνιμους δεσμούς μεταξύ των κυβερνήσεων των δήμων μας, προκειμένου να προωθούμε το διάλογο, να ανταλλάσσουμε τις εμπειρίες μας και να εκτελούμε όλες τις από κοινού δραστηριότητες, οι οποίες ενδέχεται να προάγουν την αμοιβαία βελτίωση σε όλους τους τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας,
Να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τις ανταλλαγές μεταξύ των συμπολιτών μας, προκειμένου να διασφαλίζουμε, μέσω της καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και αποτελεσματικής συνεργασίας, το αληθινό πνεύμα της ευρωπαϊκής αδελφοσύνης για την κοινή, πλέον, πορεία μας,
Να ενεργούμε με βάση τους κανόνες της φιλοξενίας, σεβόμενοι τις διαφορές μας, σε κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης,
Να εγγυόμαστε σε όλους τους ανθρώπους τη δυνατότητα συμμετοχής στις ανταλλαγές μεταξύ των κοινοτήτων μας, χωρίς κανενός είδους διάκριση,
Να προάγουμε τις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και το κράτος δικαίου, μέσω των ανταλλαγών και της συνεργασίας μας,
Να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, στην υποστήριξη της επιτυχίας αυτής της σημαντικής δέσμευσης για ειρήνη, πρόοδο και ευημερία που συνίσταται:
στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.
Τόπος ………………………. Ημερομηνία …………………………

Εκδηλώσεις αδελφοποίησης

Κάθε 4 με 5 χρόνια, το CEMR και μια πόλη-εταίρος συνδιοργανώνουν ένα μεγάλο συνέδριο ή μια διάσκεψη για την αδελφοποίηση, προκειμένου να κινητοποιήσουν τους παράγοντες που ασχολούνται ενεργά με το θεσμό της αδελφοποίησης (δημάρχους, εκλεγμένους εκπροσώπους, ηγέτες κοινοτήτων και διοργανωτές) από όλη την ήπειρο. Οι εκδηλώσεις αυτές– που συγκεντρώνουν συνήθως αρκετές εκατοντάδες συμμετέχοντες – αποτελούν ένα σημείο συνάντησης και ανταλλαγής γνώσεων. Επιπλέον, δίνουν την ευκαιρία σε εκπροσώπους των οργάνων της ΕΕ να συνεισφέρουν, να ενημερώσουν και να ακούσουν. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο του μεγάλου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το 2007, το CEMR και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να παρουσιάσουν το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», σε ζωντανή σύνδεση με την εκδήλωση παρουσίασης στις Βρυξέλλες.
Τα πιο πρόσφατα συνέδρια πραγματοποιήθηκαν
  • το 1998 στη Φεράρα (Ιταλία)
  • το 2002 στην Αμβέρσα (Βέλγιο)
  • το 2007 στη Ρόδο (Ελλάδα) [link με τη Διακήρυξη]
Η τελετή απονομής του βραβείου «Golden Stars» οργανώνεται κάθε χρόνο από τη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το βραβείο απονέμεται στις συνεργασίες αδελφοποίησης, των οποίων οι δραστηριότητες ή τα σχέδια ήταν άριστης ποιότητας και οι οποίες συνέβαλαν καλύτερα στην ενδυνάμωση της συμμετοχής του ευρωπαίου πολίτη στα κοινά και έδωσαν παραδείγματα ορθής πρακτικής. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από άτομα που προέρχονται από τα όργανα της ΕΕ και από οργανισμούς, όπως το CEMR, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες».

Δέκα κλειδιά για την επιτυχία

Η αδελφοποίηση δεν είναι κάτι που πραγματοποιείται πρόχειρα, απαιτεί προσεκτική προετοιμασία. Για να σας βοηθήσουμε να καλύψετε όλα τα θέματα, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε την επιτυχία της αδελφοποίησής σας:

1ο κλειδί: Βρείτε το σωστό εταίρο (εταίρους)

Ο εντοπισμός του ιδανικού εταίρου (εταίρων) είναι προφανώς το πρώτο βήμα! Κάθε αδελφοποίηση είναι μοναδική. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις, ο σωστός εταίρος αδελφοποίησης πρέπει να διαθέτει ομοιότητες με εσάς σε κάποια θέματα. Τα θέματα αυτά μπορεί να αφορούν τον αριθμό των κατοίκων, τη γεωγραφική τοποθεσία, τις οικονομικές δραστηριότητες, τους ιστορικούς δεσμούς με άλλες κοινότητες, τα βασικά κοινωνικά ή περιβαλλοντικά προβλήματα κ.λπ. Πρέπει να αφιερώσετε χρόνο μαζί με τους εκπροσώπους της προτεινόμενης πόλης-εταίρου σας, για να διασφαλίσετε ότι έχετε την ίδια αντίληψη και τις ίδιες προσδοκίες για τον καινούργιο δεσμό.

2ο κλειδί: Διασφαλίστε τη συμμετοχή των πολιτών και ολόκληρης της κοινότητας

Δεν μπορεί να υπάρξει αδελφοποίηση χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι και οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να αποτελούν συχνά την κινητήριο δύναμη πίσω από διάφορα σχέδια, αλλά δεν πρέπει να είναι τα μόνα άτομα που εμπλέκονται. Πρέπει να συμμετέχουν επίσης τα σχολεία, τα αθλητικά κέντρα, οι ομάδες δραστηριοτήτων αναψυχής, οι σύλλογοι των ηλικιωμένων και άλλοι φορείς της τοπικής κοινότητας. Παράλληλα, η αδελφοποίηση πρέπει να προβάλλεται, έτσι ώστε κάθε πολίτης να αισθάνεται ότι εμπλέκεται σε αυτή. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε πινακίδες στην είσοδο του δημαρχείου και να δημοσιεύετε πληροφορίες για την αδελφοποίηση στην τοπική εφημερίδα και το δικτυακό τόπο της πόλης σας. Είναι σημαντικό να προβάλλετε τον αντίκτυπο και τα οφέλη της αδελφοποίησης στο ευρύτερο κοινό και ιδίως στα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να δημιουργήσετε μια ακριβή εικόνα για την αδελφοποίησή σας.

3ο κλειδί: Δώστε μια ευρωπαϊκή διάσταση

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας επιτυχημένος δεσμός αδελφοποίησης πρέπει να συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ενεργούς συμμετοχής του ευρωπαίου πολίτη στα κοινά, δημιουργώντας δεσμούς μεταξύ των πολιτών, συμβάλλοντας στην προώθηση της ευρωπαϊκής ενότητας και στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Δίνοντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γνωρίσουν την καθημερινότητα των άλλων, να εξετάσουν και να συζητήσουν σημαντικά σύγχρονα προβλήματα και να ανακαλύψουν νέους πολιτισμούς και τη γλώσσα των εταίρων τους, η αδελφοποίηση βοηθά τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι ανήκουν σε μια κοινότητα αξιών.

4ο κλειδί: Καθορίστε κοινούς στόχους

Τι θέλουμε να πετύχουμε με αυτή την αδελφοποίηση; Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο ερώτημα όταν δημιουργείτε ένα δεσμό αδελφοποίησης. Εσείς και ο εταίρος σας πρέπει να καθορίσετε σαφείς στόχους και τύπους δραστηριοτήτων και, όπου αυτό είναι εφικτό, να συμφωνήσετε από την αρχή τις ημερομηνίες στις οποίες μπορεί να γίνει η αξιολόγηση του σχεδίου. Αν δεν γίνει αυτό, η αδελφοποίηση μπορεί να αποτύχει, εξαιτίας παρανοήσεων ή λανθασμένων αντιλήψεων. Είναι σκόπιμο να επαναξιολογείτε κατά καιρούς τους στόχους και τις δράσεις, προκειμένου να διασφαλίζετε ότι έχετε όλοι τις ίδιες προτεραιότητες για την αδελφοποίηση.

5ο κλειδί: Δημιουργήστε μια υποστηρικτική δομή

Σταδιακά, η δυναμική της συνεργασίας μπορεί να αποδυναμωθεί. Μια μικρή αλλά ενεργή ομάδα, σε κάθε μία από τις αδελφοποιημένες πόλεις, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επαφών, στη διεύρυνση της συνεργασίας μέσα από νέα σχέδια, στην αναζήτηση χρηματοδότησης κ.λπ. Αυτή η ομάδα που λειτουργεί ως «κινητήριος μοχλός» για την αδελφοποίηση μπορεί να αποτελεί ένα είδος διευθύνουσας επιτροπής ή μια ένωση εξουσιοδοτημένη από το δήμο, η οποία συνεργάζεται με την πόλη και τις υπόλοιπες ενώσεις, καθώς και με την πόλη-εταίρο.

6ο κλειδί: Συνεργαστείτε με τα σχολεία και τους νέους

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εμπλέξετε τα σχολεία της πόλης σας στην αδελφοποίηση. Οι ανταλλαγές μαθητών και φοιτητών αποτελούν συχνά ένα από τα κύρια σημεία μιας συνεργασίας και μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του ενδιαφέροντος για την εκμάθηση της γλώσσας της χώρας-εταίρου. Οι δράσεις αυτές εμπλέκουν συνήθως μεγάλο αριθμό πολιτών καθώς, από τη φύση τους, εμπλέκουν επίσης τους γονείς, τους δασκάλους και το προσωπικό σχολείων, μαθητικούς συλλόγους κ.λπ.
Ένας άλλος τρόπος είναι να συνδέσετε τις αδελφοποιήσεις με το eTwinning, το πρόγραμμα eLearning της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προάγει τη συνεργασία των σχολείων της Ευρώπης μέσω του Διαδικτύου. Παρέχει υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες που διευκολύνουν τα σχολεία να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες συνεργασίες σε διάφορους τομείς.

7ο κλειδί: Αντιμετωπίστε τα σημαντικά προβλήματα της εποχής μας

Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται μέσω των δεσμών αδελφοποίησης βοηθούν τους πολίτες να ενημερώνονται για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τους νέους. Τα θέματα αυτά μπορεί να αφορούν το περιβάλλον, το μέλλον της Ευρώπης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, την κοινωνική συμμετοχή…. ή ακόμα και το ποδόσφαιρο ή άλλα αθλήματα!

8ο κλειδί: Σχεδιάστε μια βιώσιμη σχέση

Ένας αποτελεσματικός δεσμός αδελφοποίησης πρέπει να έχει την ιδιότητα να αντέχει στο πέρασμα του χρόνου και να μην αντικατοπτρίζει μόνο τη διάθεση που επικρατεί την ημέρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Χρειάζεται χρόνος για να δημιουργηθούν ισχυρές φιλίες και γνήσιοι δεσμοί αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών από διάφορες πόλεις. Μια πόλη μπορεί να βασιστεί σε κάποια άλλη, για παράδειγμα σε περίπτωση καταστροφών, μόνο όταν οι σχέσεις τους διαρκούν στο πέρασμα του χρόνου.

9ο κλειδί: Σκεφτείτε το μέλλον και δημιουργήστε τη βάση για νέες ανταλλαγές

Ένας δεσμός αδελφοποίησης μπορεί να δημιουργήσει ένα ιδανικό περιβάλλον, στο πλαίσιο του οποίου θα αναπτυχθούν νέες τεχνικές συνεργασίας. Η ανταλλαγή εμπειριών, καθώς και η από κοινού εξέταση συγκεκριμένων θεμάτων, μπορούν να οδηγήσουν στην ανεύρεση λύσεων ή σε βελτιώσεις.

10ο κλειδί: Καταρτίστε ένα προϋπολογισμό και προσέξτε τα οικονομικά

Η τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική συμβουλή είναι να προσέχετε τα οικονομικά! Οποιαδήποτε διεθνική συνεργασία είναι βέβαιο ότι θα έχει κάποιο οικονομικό κόστος, ανεξάρτητα από το πόσο καλά είναι προγραμματισμένες και οργανωμένες οι συναντήσεις συνεργασίας.
Είναι χρήσιμο οι τοπικές αρχές να διαθέτουν έναν ετήσιο προϋπολογισμό, ακόμα κι αν δεν πρόκειται για κάποιο πολύ μεγάλο ποσό, έτσι ώστε να διατηρείται η δυναμική. Οι τοπικές ενώσεις αδελφοποίησης είναι επίσης συχνά πολύ δραστήριες στη συγκέντρωση πόρων σε τοπικό επίπεδο – κάτι το οποίο μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την ίδια την κοινότητα.
Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο χρηματοδότησης της αδελφοποίησής σας και, συγκεκριμένα, σε σχέση με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορείτε να βρείτε στην ενότητα οικονομική υποστήριξη.

Η εθνική σας ένωση:

Κάθε ευρωπαϊκή χώρα διαθέτει μία, ή ορισμένες φορές περισσότερες, εθνική ένωση (ενώσεις) τοπικών και περιφερειακών αρχών. Οι ενώσεις αυτές έχουν τα δικά τους μέλη που είναι οι πόλεις, οι επαρχίες ή οι περιφέρειες της χώρας σας. Παρέχουν με διάφορους τρόπους στα μέλη τους υποστήριξη στο θέμα της αδελφοποίησης.
Συχνά μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε έναν εταίρο αδελφοποίησης. Στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο για παράδειγμα, μετά τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού εντύπου παρουσίασης του δήμου σας και αναζήτησης εταίρου, το έντυπο αποστέλλεται αυτόματα στον υπεύθυνο επικοινωνίας της εθνικής σας ένωσης, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η ένωση είναι ενήμερη για το ενδιαφέρον σας.
Η εθνική σας ένωση μπορεί επίσης να σας ενημερώσει για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης. Ενδέχεται να μπορεί να σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες ή συμβουλές για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις αδελφοποίησης.
Οι περισσότερες εθνικές ενώσεις τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων είναι μέλη του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR). Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εθνική σας ένωση, καθώς και τον κατάλογο των υπευθύνων αδελφοποίησης του CEMR και των εθνικών ενώσεων-μελών του στο δικτυακό τόπο του CEMR (ωστόσο επειδή αυτή η λίστα πρέπει να ενημερώνεται συχνά, διατίθεται μόνο στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ότι η αδελφοποίηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέσο που συμβάλλει στον να κατανοήσουν οι άνθρωποι τους στόχους της ΕΕ, στην ενδυνάμωση της έννοιας της ευρωπαϊκής ταυτότητας και την προσέγγιση της ΕΕ και των πολιτών της.
Το 1989, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεκίνησε για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα αδελφοποίησης, ενώ μεταγενέστερα προγράμματα αδελφοποίησης αποτέλεσαν μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την αδελφοποίηση.
Για την περίοδο 2007- 2013, η υποστήριξη αυτή παρέχεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες», στόχος του οποίου είναι να υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και οργανισμών που προωθούν την «ενεργό συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη στα κοινά». Μεταξύ των δραστηριοτήτων που καλύπτονται από το πρόγραμμα, η αδελφοποίηση– όσον αφορά στον προϋπολογισμό– αποτελεί το βασικό υποστηριζόμενο μέτρο: 11 έως 14 εκατομμύρια € ετησίως.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιβλέπει το πρόγραμμα, οργανώνει συναντήσεις διαβούλευσης με το δίκτυο αδελφοποίησης του CEMR, προκειμένου να εξετάζεται η πορεία της διαδικασίας επιδότησης της αδελφοποίησης και να συγκεντρώνονται πληροφορίες για τις μελλοντικές προτάσεις του δικτύου.
Στον οδηγό του προγράμματος και στο δικτυακό τόπο της Επιτροπής παρέχονται όλες οι πρακτικές πληροφορίες για τον τρόπο εξασφάλισης οικονομικής υποστήριξης. Το πρόγραμμα απευθύνεται στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και, υπό συγκεκριμένους όρους, σε μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (καθώς και στην Ισλανδία και τη Νορβηγία), στις «υποψήφιες χώρες» της ΕΕ και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
Η πρακτική εφαρμογή του προγράμματος αδελφοποίησης και συμμετοχής στα κοινά της ΕΕ – π.χ. επιλογή επιτυχημένων προτάσεων, καταβολές επιδοτήσεων, κ.λπ. διεξάγεται από ένα συγκεκριμένο Εκτελεστικό Οργανισμό. Στο δικτυακό του τόπο περιλαμβάνεται ένας χρήσιμος κατάλογος Συχνών Ερωτήσεων (FAQ) και απαντήσεων.
Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει επίσης την απονομή του ετήσιου βραβείου Χρυσά Αστέρια για συνεργασίες αδελφοποίησης υψηλής ποιότητας και άλλες διεθνικές πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή στα κοινά.

Το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών:

Η αδελφοποίηση, ως δομημένο κίνημα, δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR) στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Έκτοτε, το CEMR βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο του κινήματος αδελφοποίησης.
Διαθέτει ένα μοναδικό δίκτυο αδελφοποίησης, το οποίο συγκεντρώνει ειδικούς από τις ενώσεις-μέλη του. Οι ειδικοί αυτοί συναντώνται τακτικά, για να ανταλλάσσουν πληροφορίες για όλα τα θέματα που αφορούν την αδελφοποίηση: επιτυχημένα παραδείγματα, εξελίξεις στην Ευρώπη, σημαντικά γεγονότα κ.λπ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τακτικά τη γνώμη του δικτύου αναφορικά με τις προτάσεις της για την ανάπτυξη και την εφαρμογή του προγράμματος αδελφοποίησης.
Επιπλέον, το CEMR αγωνίζεται για να διασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση από την ΕΕ για την αδελφοποίηση, μέσω της ειδικής σχέσης που διατηρεί με τα σχετικά ευρωπαϊκά όργανα, ιδίως με τη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το CEMR διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις που σχετίζονται με την αδελφοποίηση (σεμινάρια, συνέδρια, διασκέψεις κ.λπ.) και καταρτίζει μελέτες και οδηγούς, καθώς και ένα πρακτικό εγχειρίδιο «Αδελφοποίηση για τον κόσμο του αύριο». Ο συγκεκριμένος δικτυακός τόπος δημιουργήθηκε από το CEMR στο πλαίσιο των δράσεων που προάγουν την αδελφοποίηση.

«Από πού να ξεκινήσω»

Καλώς ήλθατε στην ηλεκτρονική αναζήτηση εταίρου!
Ο στόχος μας είναι να σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καταλληλότερο εταίρο (εταίρους) αδελφοποίησης για την πόλη ή το δήμο σας. Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνετε αυτό:
  • πρώτον, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κατάλογο των πόλεων που αναζητούν εταίρους,
  • δεύτερον, μπορείτε να συμπληρώσετε το ηλεκτρονικό έντυπο, για να γνωστοποιήσετε στους άλλους ότι η πόλη ή ο δήμος σας αναζητά έναν εταίρο αδελφοποίησης.

Ποια είναι η διαδικασία;

Όπως για τα περισσότερα έντυπα, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα.
Το πρώτο βήμα είναι να μας δώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας της πόλης σας. Μόλις γίνει αυτό, θα αποσταλεί ένα αυτόματο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που πληκτρολογήσατε, το οποίο θα σας δίνει ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης. Στόχος του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης είναι να επιτρέπουν αποκλειστικά σε εσάς να έχετε διαρκή πρόσβαση στην ηλεκτρονική σας αγγελία, προκειμένου να μπορείτε, εφόσον επιθυμείτε, να την τροποποιήσετε. Σας συνιστούμε να αποθηκεύσετε αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα για μελλοντική χρήση. Όπως θα δείτε, το έγγραφο χωρίζεται σε κάποιες οθόνες. Έτσι, το σύστημα μπορεί να αποθηκεύσει τα μέρη του εγγράφου που έχετε συμπληρώσει, προκειμένου να μην χρειάζεται να ξαναρχίσετε από την αρχή, σε περίπτωση που διακόψετε για παράδειγμα τη διαδικασία ή αντιμετωπίσετε κάποιο τεχνικό πρόβλημα.
Επίσης παρακαλούμε να προσέξετε τα πεδία με αστερίσκο. Παραπέμπουν σε οδηγίες, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη, διότι διαφορετικά θα πρέπει να συμπληρώσετε από την αρχή τη συγκεκριμένη διαφάνεια. Τα περισσότερα από αυτά τα υποχρεωτικά πεδία χρησιμοποιούνται μόνο για λόγους επικύρωσης της ταυτότητας ή επικοινωνίας.
Επισημαίνουμε ότι μετά τη συμπλήρωσή του, το έγγραφο «αναζήτησης εταίρου» δεν εμφανίζεται άμεσα στο δικτυακό τόπο. Αντιθέτως, αποστέλλεται στη σχετική εθνική ένωση της χώρας σας. Αυτό γίνεται για δύο λόγους: πρώτον, για να ενημερωθεί η ένωσή σας ότι αναζητάτε έναν εταίρο αδελφοποίησης, προκειμένου να μπορέσει να βοηθήσει, εφόσον αυτό χρειαστεί, και δεύτερο, ως ένας τρόπος αποκλεισμού των ψεύτικων αγγελιών, γεγονός που προστατεύει την ακεραιότητα της αίτησής σας. Στη συνέχεια, η εθνική σας ένωση θα καταχωρήσει ηλεκτρονικά την αίτησή σας. Επισημαίνουμε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να αποκτήσουν όλοι οι χρήστες του δικτυακού τόπου πρόσβαση στην αίτησή σας.

Μερικές πρακτικές συμβουλές

Προστασία από την ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam): Στην πρώτη οθόνη, θα δείτε ένα πλαίσιο που περιέχει χαρακτήρες σε διάφορα χρώματα και σχήματα. Ο στόχος τους είναι να προστατεύουν το ηλεκτρονικό έγγραφο από τα αυτοματοποιημένα συστήματα αποστολής ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Παρακαλούμε πληκτρολογήστε την αλληλουχία των εμφανιζόμενων χαρακτήρων στο διπλανό πλαίσιο κειμένου.
Εντοπισμός του σημείου που βρίσκεστε: πολλοί υποψήφιοι εταίροι αδελφοποίησης θα βρουν πολύ χρήσιμη μια κατά προσέγγιση περιγραφή του σημείου της χώρας όπου βρίσκεται ο δήμος σας. Γι’ αυτό συμπεριλάβαμε ένα διαδραστικό χάρτη της Ευρώπης. Κάνετε απλά κλικ στο κόκκινο σύμβολο της τοποθεσίας στο χάρτη και σύρετέ το στο σημείο που επιθυμείτε. Επισημαίνουμε ότι, για βέλτιστη απεικόνιση, μπορείτε να κάνετε μεγέθυνση (zoom in) και σμίκρυνση (zoom out) του χάρτη (επάνω αριστερή γωνία του χάρτη).
Φωτογραφίες και βίντεο: Ο δικτυακός τόπος σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να καταχωρήσετε φωτογραφίες και βίντεο της πόλης σας. Αν αυτές οι φωτογραφίες και τα βίντεο υπάρχουν ήδη σε σελίδα άλλου δικτυακού τόπου, αρκεί απλά να αντιγράψετε (copy) τη διεύθυνση της συγκεκριμένης σελίδας του δικτυακού τόπου και να την επικολλήσετε (paste) στο πλαίσιο κειμένου του εγγράφου. Διαφορετικά, μπορείτε να φορτώσετε (ανεβάσετε) βίντεο στο google video (για παράδειγμα) και έπειτα να αντιγράψετε και να επικολλήσετε το σύνδεσμο στο έγγραφο. θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη δυνατότητα στο ίδιο το έγγραφο.
Πλαίσια κειμένου: Θα βρείτε στο έγγραφο διάφορα αρκετά πλαίσια κειμένου. Διατίθενται για να προσθέτετε τυχόν πληροφορίες, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο έγγραφο. Επισημαίνουμε ωστόσο ότι οποιεσδήποτε πληροφορίες πληκτρολογήσετε σε αυτά τα πλαίσια δεν θα μεταφραστούν.

Οικονομική υποστήριξη

Κάθε δραστηριότητα αδελφοποίησης πρέπει, όπως είναι φυσικό, να χρηματοδοτείται. Συχνά, η πόλη ή ο δήμος σας παρέχει κάποια τουλάχιστον οικονομική υποστήριξη για τις δραστηριότητες αδελφοποίησης και καλό είναι η υποστήριξη αυτή να μπορεί να ενταχθεί στον προϋπολογισμό της πόλης, ως μόνιμη υποστήριξη. Ωστόσο η υποστήριξη αυτή είναι απίθανο να καλύπτει όλες τις ανάγκες. Πολλές αδελφοποιήσεις χρηματοδοτούνται επίσης χάρη στις ενέργειες ένθερμων υποστηρικτών, οι οποίοι οργανώνουν διάφορους τοπικούς εράνους. Ορισμένα σχέδια συνεργασίας, μπορεί να χρηματοδοτούνται από προγράμματα των εθνικών κυβερνήσεων ή από ιδρύματα.
Ωστόσο, οι τοπικές αρχές και οι ενώσεις αδελφοποίησης έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση, ιδίως χάρη στο πρόγραμμα που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1989, ανταποκρινόμενη στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για υποστήριξη των δράσεων αδελφοποίησης, οι οποίες συμβάλλουν στην προσέγγιση της Ευρώπης και των πολιτών.

Πρόγραμμα  «Ευρώπη για του  Πολίτες» 
  • Νέο  νομικό πλαίσιο για την περίοδο 2007- 2013

  • Στήριξη  δραστηριοτήτων και οργανώσεων που προωθούν την «ενεργό συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη στα κοινά»

  • Προώθηση  της συμμετοχή των πολιτών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
 Στόχοι του Προγράμματος 
  • Ευκαιρία  για ανταλλαγή εμπειριών και  απόψεων μεταξύ των πολιτών 
  • Δημιουργία πολιτισμικής πολυμορφίας
  • Ανάπτυξη της έννοιας της ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στόχοι  του Προγράμματος 
  • Αίσθημα  Ευρωπαϊκής ταυτότητας – κοινές  αξίες, κοινή ιστορία και πολιτισμό
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει στους πολίτες της
  • Βελτίωση της ανεκτικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών



 
Ευρώπη  για του Πολίτες  – Δράση 1
Ενεργοί Πολίτες για την Ευρώπη

 
       
Μέτρο 1 – 
Αδελφοποίηση  Πόλεων


 
Άμεσες  ανταλλαγές μεταξύ
των  ευρωπαίων πολιτών  μέσω 
της  συμμετοχής τους σε
δραστηριότητες 
αδελφοποιημένων  πόλεων
 
 
Δικτύωση  και συνεργασία μεταξύ
        αδελφοποιημένων πόλεων 



 
«Καλές»  Αδελφοποιήσεις –  Ανταπόκριση στις  νέες προκλήσεις
 
  • Πρόθεση  για αλληλογνωριμία και συνεργασία

  • Προώθηση/ επίτευξη κοινού στόχου
           - ανταλλαγή καλών πρακτικών
           - επίλυση κοινών προβλημάτων
           - εξεύρεση κοινών ενδιαφερόντων που
             πιθανόν να οδηγήσουν σε νέες συνεργασίες
             από κοινού συμμετοχή σε άλλα Ευρωπαϊκά   Προγράμματα
          - Δημιουργία θεματικών δικτύων (ενέργεια,  περιβάλλον κ.α)
Οφέλη  που προκύπτουν  από τις «Καλές»  Αδελφοποιήσεις 
  • Δημιουργία  δικτύων πόλεων/ συνεργασιών για  συμμετοχή σε άλλα ευρωπαϊκά  και διακρατικά προγράμματα 
  • Απόκτηση εμπειριών και γνώσεων των συμμετεχόντων – ανάπτυξη του ίδιου του Δήμου
  • Δημιουργία σχέσεων με άτομα διαφορετικών κουλτούρων και νοοτροπιών που έχουν όμως κοινά ενδιαφέροντα
Η  Ένωση Δήμων και 
ο ρόλος της στις Αδελφοποιήσεις
 
  • Συμμετοχή  σε δύο δράσεις (DECISIVE και SKILLS) μέσω  του  Προγράμματος «Ευρώπη για  τους Πολίτες»
  • Συναντήσεις για θέματα Αδελφοποιήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών (CEMR)
  • Δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον των Αδελφοποιήσεων μέσω του Προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες» μετά το 2013
έκανε πράξη τη βασική αρχή που διέπει τις αδελφοποιήσεις: Τους έφερε μαζί στην Κύπρο για συζήτηση κοινών προβλημάτων, ανταλλαγή εμπειριών και αναζήτηση λύσεων.
Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν πολλά θέματα, που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την καθαριότητα, τις οικιστικές αναπτύξεις, τη νεολαία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κ.λπ.
κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για κοινές δράσεις, γεγονός που αξιοποιεί στο έπακρον τη μεταξύ τους υπάρχουσα σχέση μέσω πρωτοκόλλων συνεργασίας. Διότι, αυτά τα πρωτόκολλα δεν πρέπει να καταντούν τυπικές τουριστικές επισκέψεις, αλλά πρέπει να παίρνουν πρακτικό περιεχόμενο.
συγκεκριμένη πρόταση για τη διοργάνωση ετήσιου συνεδρίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εναλλάξ, με τη συμμετοχή των ίδιων των δημοτών, για προβληματισμό πάνω σε κοινά προβλήματα και για τη δρομολόγηση λύσεων. Η πρόταση αυτή ανοίγει καινούργιους ορίζοντες στις σχέσεις μεταξύ αδελφοποιημένων Δήμων, διότι καθιστά το δημότη πρωταγωνιστή και συμμέτοχο σε αυτά που πρέπει να επιλυθούν για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής του.
Είναι επιτακτική ανάγκη για όλους τους Δήμους μας, να δουν πώς θα μετατρέψουν τις πολλές αδελφοποιήσεις με Δήμους άλλων χωρών, σε όχημα αντιμετώπισης συγκεκριμένων προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πέραν της συνήθους εκδρομικής υφής που έχουν αυτές οι αδελφοποιήσεις.

Καυτά ζητήματα περιμένουν επίλυση, και οι αδελφοποιήσεις αποτελούν πολυτέλεια. Καλές, λένε, είναι οι αδελφοποιήσεις, αλλά αυτό που προέχει είναι τα καθημερινά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Μάλιστα κάποιοι Δήμαρχοι, ίσως περισσότερο ειλικρινείς, παρατηρούν σκωπτικά ότι «εδώ δεν κατορθώνουμε να αδελφοποιήσουμε τα χωριά του δικού μας Δήμου, πώς είναι δυνατόν να αδελφοποιηθούμε με άλλους Δήμους είτε της Ελλάδας είτε του εξωτερικού.
Οι αδελφοποιήσεις αν εξελιχθούν σωστά και υλοποιηθούν οι σκοποί για τους οποίους συνάπτονται, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά και τις δύο πλευρές. Αρκεί να συνειδητοποιηθεί και αξιοποιηθεί το κέρδος που είναι δυνατόν να αποφέρουν.
Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι οι αδελφοποιήσεις, μένουν στις περισσότερες περιπτώσεις στα χαρτιά και περιορίζονται στις φιέστες και στις αραιές ανταλλαγές αντιπροσωπειών.
Έτσι οι «δεσμοί αίματος» ατονούν,  καθώς, όπως λέει η Ηπειρωτική παροιμία, «μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται».
Αυτού του είδους οι αδελφοποιήσεις έχουν καθαρά τυπικό χαρακτήρα και η συμβολή τους στην ανάπτυξη των Δήμων είναι εκ των πραγμάτων ελάχιστη έως μηδαμινή.
Οι αδελφοποιήσεις είναι αποτελεσματικές όταν οι αδελφοποιημένοι Δήμοι διατηρούν στενή επαφή και αλληλοστηρίζονται. Αυτό άλλωστε είναι το πνεύμα και το νόημα των αδελφοποιήσεων.

Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

ΣΤΗ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥ Ο ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ…

ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΛΙΜΠΑ ΣΤΗ ΓΙΑΛΟΒΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΙΝΕΙ ΦΡΑΠΕΔΙΑ ΣΤΟ COSTA NAVARINO

Ωραίος δήμαρχος ο Καφαντάρης στην Πύλο. Οι χούλιγκαν τα έχουν κάνει λίμπα και σπάνε στο ξύλο τους δημότες του και αυτός στην κοσμάρα του. Είναι όλη μέρα αραχτός στο....
costa navarino με μια φραπεδιά στο χέρι σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Εκτός τόπου και χρόνου ο δήμαρχος. Δεν ξεκολάει από το υπερπολυτελές ξενοδοχείο....
http://dimotikosafari.blogspot.com/

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΝ!!!!!
1 Αυγούστου 2011 12:40 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...
ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΟΛΥ!!!ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΘΕΣΤΑΤΟ ΔΡΑΚΟ ΩΣ ΝΟΜΑΡΧΗ. ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΛΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ,ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ. ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΧΡΕΗ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ. ΞΕΡΟΥΝ....ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΔΗΛΩΣΕ ΣΑΜΑΡΙΚΟΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ!!!!!!!! ΚΑΙ ΑΝ ΤΕΘΕΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑΚΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ.....ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΒΛΕΠΩ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΛΗΤΗΡΑ!!!!!!!!!
1 Αυγούστου 2011 7:11 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...
TON EAYTO SOY AN VGEI O SAMARAS POY TON VLEPEIS PRASINOROYFIANE??
PRASINH EMISTHI LOYGRA??
OTAN ITAN O MPENOS DIMARXOS PATAGE KANENAS STI THESI TOY?
ANTE PIDIKSOY NA SKEFTEIS PLIROMENE VOLEMENE PASOKE
1 Αυγούστου 2011 7:37 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...
FILE TH APO OLA AYTA EINAI CEMATA? ASE MHN SKOTONESAI ADIKA NA TO PAIJETE SAMARIKOI!! STO APENANTI MPALKONH HTAN O DHMARXOS SOY APO TOY ANTONH... JEREIS FILE STH PLATEIA!!!
2 Αυγούστου 2011 9:47 π.μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου